Yeni nesil moda tasarimcilarinin yetiştiği okul: LaSalle Akademi

LaSalle Akademi, Nişantaşı`nda moda tasarımcısı yetiştiren bir okul. Ancak diğer moda okullarından farklı olarak, uluslararası platformda tanınıyor olması, öğrencilerine ayrı bir kalite katıyor. LaSalle Akademi`nin yöneticilerinden Sandra Beraha ile okulun yetiştirdiği tasarımcıların geleceğini, Moda dünyasını ve projelerini konuşt

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bize kendinden bahseder misin ?
Eğitimimi Saint-Michel Fransız Lisesi ardından Işık Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladım. İdealim hep moda alanında çalışmaktı. Ancak, o yıllarda, ekonomik kriz sebebiyle, bir dönem ideallerimle örtüşen bir iş arayışı içine girdim ve iki yıl aradan sonra gıda sektöründe yer alan bir firmada, bir buçuk yıl koordinatörlük görevi üstlendim. Ön muhasebeden, satış takibine; üretimden, müşteri hizmetlerine; organizasyon düzenlemeleri ve fuar katılımlarına kadar geniş bir yelpazede deneyim kazandım ve kendimi geliştirdim. Ancak moda sektörü herzaman benim için önceliği olan bir kariyer hedefi olduğundan bu alandaki iş arayışlarım devam etti ve  şu anda çalıştığım işi buldum. Genel Müdür Yardımcılığı görevine başladım. LaSalle Akademi, Nışantaşında bulunan ve geçen sene yapılan bir araştırmada dünya çapında tavsiye edilen En İyi Eğitim veren 5 Moda Okulu’ndan biri olarak gösteriliyor.
Yetiştirilen tasarımcılardan ve okuldan söz eder misin?
LaSalle Akademi, moda dünyasına taze kan katacak tasarımcıları yetiştiriyor. 
LaSalle, 1959 yılında Kanada’nın Montreal şehrinde ilk üniversitesini kurdu ve zamanla uluslararası bir üniversite şeklinde yayılarak büyüyen bir eğitim kurumu haline geldi. Bugün 15 ülkede 25 şubesi bulunuyor.
Öte yandan, LaSalle Istanbul, 1993 yılında LaSalle Kanada tarafından, ortak bir yapı şeklinde kuruldu. Tam kontrol dahilinde koordineli çalışma odaklı öğrenim veren bir eğitim sistemi oluşturuldu. Ancak, 4 yıl önce oluşan yeni yönetimimizle beraber, bir yapılanmaya giderek okulun vizyonunu, sektöre entegre ederek bugünkü konumumuza eriştik. Fashion Design (moda tasarımı), Fashion Merchandising (moda ürünleri pazarlaması) ve Grafik ana başlıkları altında çeşitli diploma ve sertifika eğitimleri veriyoruz.
LaSalle'de mevcut eğitimler farklı dönemleri içeriyor. Ancak Uluslararası Diploma verdiğimiz programlarımız, üçer aylık sekiz dönemden oluşmaktadır. Iki sene sürekli devam eden bir eğitim programı var. Toplamda yirmi dört aylık bir eğitim görülüyor.
Diğer programlar ise bir buçuk yılı kapsayan sertifika programlarıdır. Bunun paralelinde, alanında profesyonellerden oluşturulmuş geniş eğitmen kadromuz; konularının uzmanı sektörel temsilciler tarafından da dersler verilmek suretiyle zenginleştirilmiştir. Moda sektörüyle paralel hareket etmek öğrencilerimiz için çok büyük bir avantaj, çünkü mezun oldukları zaman rahatlıkla girdikleri iş yerlerinde markalaşma yolunda giden firmalarda neler isteniyorsa bu yönde bilgi donanımına sahip bir şekilde mezun oluyorlar. Akademimizin farklılaştığı noktalardan bir diğeri de, eğitimlerimizin tamamı uygulamalı bir şekilde birebir ölçülerde kalıp çalışmaları, çok çeşitli kumaş ve iplik numuneleri, dikiş makinaları ve ışıklı çizim masaları eşliğinde endüstriyel işlemler takip edilerek gerçekleşiyor olmasıdır.
Öğrenci seçimleriniz ve kriterleriniz nelerdir?
Öğrencilerimizi mülakatla alıyoruz. Onları tanımak, içlerindeki gerçek moda isteğini ortaya çıkartmak bizim için öncelikli unsurdur. Çünkü, gerçek anlamda böyle bir moda kariyeri istemeyen veya istediğini varsayan öğrenciler, verdiğimiz yoğun çalışma gerektiren ve donanımlı eğitim karşısında zaman zaman bu tempoya ayak uydurmakta zorlanıyorlar. Ancak başarı ile eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz gerçek birer Moda Tasarımcısı olarak mezun oluyorlar.
Bir diğer önemli kıstas ise, öğrencilerimizin İngilizce bilgisidir. Uygulamalı olarak verdiğimiz diploma programlarımızın eğitim dili İngilizce, dolayısıyla sözlü mülakatlarımız sonrasında gerekirse, bir de öğrenci adaylarımızın İngilizce seviyelerini ölçmek açısından İngilizce sınavı yapabiliyoruz. Sertifika programlarımız için bu şekilde bir mülakata gerek duymuyoruz. Sertifika programları zaten sektörde bulunan ve kendini geliştirmek isteyen, çalışan kesimin tercih ettiği bir eğitim. LaSalle Akademi’de verilen uygulamalı eğitimi almak, akademik vizyona sahip olmak ve güncel gelişimlerini tamamlamak amacında olduklarından yoğun çalışma temposuna adapte oluyorlar.
Projelerinizden bahseder misin?
Moda Tasarım bölümü, diploma programı öğrencilerine, mezuniyetlerinde bir defile düzenliyoruz. Bu zaten bizim eğitim programımızın içinde yer alan bir çalışma. Defile, eğitimimizin en keyifli çalışmasını oluşturuyor diyebilirim. Aldıkları eğitimin kazanımlarını podyumda sergilenmesi, hem öğrenciler hem de bizim açımızdan gurur verici oluyor. Kendi tasarımlarını imzalayarak Moda Dünyasına ilk adımlarını atıyorlar. Bunun yanı sıra, mezunlarımızın defilenin dışında moda aktivitelerine de katılmalarını sağlayabiliyoruz. Bu, bir fuar ya da bir tasarım yarışması olabiliyor.
Mesela bu sene, moda dergilerinden “Elle” ile birlikte bir tasarım yarışması düzenledik. İçerik açısından üç ayrı aşamada meydana gelen bu yarışmanın ilk aşaması için Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından bile başvurular aldık. 10 Ocak itibarı ile ilk elememizi gerçekleştirdik. Şubat ayında bu kişileri açıklayacağız. Bu adımdan sonra finalistlerimizi zorlu iki aşama daha bekliyor
Okuldan mezun olan öğrencilerin kariyerlerini çizmelerine yardımcı oluyor musunuz?
Mezunlarımız, moda tasarımcısı, stilist, modelist, moda koordinatörü, pazarlama yöneticisi, satın alma koordinatörü, vitrin tasarımcısı, stil danışmanı, ürün sorumlusu, eğitimci, satış müdürü, moda yazarı, defile prodüktörü, mağaza ve butik yöneticisi ve halkla ilişkiler gibi alanlarda çalışabilme imkanına sahip oluyor. Bugün mezunlarımız yerli ve yabancı birçok marka olmuş firmanın tasarım ekiplerini oluşturuyor ya da içerisinde yer alıyorlar. “Freelance” olarak çalışan mezunlarımız, yurt içi ve yurtdışı firmalara koleksiyonlarını sunabiliyorlar. Örneğin bunlara paralel olarak gelişen Gucci ve Roberto Cavalli’nin bizden stajyer ve asistan talepleri var, ünlü Haute Couture modacılarımızın yanına yönlendirdiğimiz çok arkadaşımız var. Onlar da talep ediyorlar. Bu arada kendi modaevlerini açıp kişiye özel tasarım yapan da birçok arkadaşımız var. Ama biz LaSalle olarak, genellikle endüstriyel modacı yetiştirmeye yönelik daha yoğun bir eğitim veriyoruz.
Dolayısı ile, mezunlarımızın bir kısmı da endüstriyel tasarımcı oluyor. Başka bir deyişle, hazır giyim sektörüne kitlesel tasarımcı oluyorlar. Mezunlarımızın %20’si Haute Couture’ü tercih ediyorlar. Genel anlamda Zara, Mango, Diesel ve Miss Sixty tarzı sokak modasını belirleyici, herkesi giydiren ve geniş kitlelere hitap etmek isteyen tasarımcı olmak istiyorlar.
Cemaatimizden tasarım yarışmasına katılanların sayısı yüksek mi?
Evet. Katılan çok arkadaşlarımız var.  Hatta Akademi’de eğitim alan kişilerde var. Gelecek yıllarda cemaatimizden, moda alanında parlayan yıldızlar doğacak. Bilgi almaya gelenler, mülakatlara girenler, ya da var olan öğrencilerimizden gördüğüm kadarıyla tekstilin ve modanın içinde bir şekilde var olma istekleri var. Kimi kendi tasarım butiğini açmak istiyor kimi aile işlerine devam edebilmek için modanın içine entegre olmaya çalışıyor. Çoğu öğrenci çok hevesli, öğrenmeye çok açıklar ve bu doğrultuda başarılıda oluyolar . Tasarım yarışmamıza da ciddi başvurular oldu. Hatta birkaçı ön elemeyi geçti. Yarı finale kaldılar.