Bir zaferin mimari

Formula 1`in geniş dünyasının içinde en fazla yer tutan insanlardan biri olduğu kuşkusuz. Başarılı bir takım patronu olduğu kadar zeki de bir iş adamı olması ve bunun üzerine tanınan playboylardan olması onu F1 dünyasında olduğu kadar, günlük hayatta da ön plana çıkarıyorİzzet ANCEL

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pistteyken onu fark etmek pek de zor olmasa gerek. Yılın büyük bir bölümünde sahip olduğu yanık teni, çıkarmaktan pek hoşlanmadığı gözlükleri, ana tribünün en üstünden seçilebilecek parlak mavi gömleğiyle beraber, muhtemelen Ecclestone’un, pilotların ya da mankenlerin yanında bir Flavio Briatore mutlaka vardır. Onun başarılı, zeki, karizmatik vs…  bir çok klişe sıfata sahip olduğunu bir çoğumuz biliyoruz. Fakat bence onu Formula 1’deki diğer patronlardan farklı kılan en önemli özelliği yeteneği koklayabiliyor olması. Elbette bir çok takım patronu, çeşitli pilotların F1’e kazandırılmasında büyük rol oynamıştır. Fakat, Flavio’yu farklı kılan, Shumacher ve Alonso gibi F1’e damgasını vuran iki büyük yeteneği Formula 1 tarihine yazdırması. Elbette iki pilot da bir süre sonra yetiştikleri kafesi terk ettiler ve bunun dışında Shumi’nin keşfinde Jordan’ın da rolü yadsınamaz fakat Flavio’nun onlara karşı beslediği güven duygusu, gösterdiği sabır, bu iki şampiyonun gelişiminde büyük katkı sağladı. Elbette kişiliği belkide işi gereği bazen acımasız olduğunu da söylemek gerekir. Button ve Trulli’ye karşı belki geleceklerine inanmadığından belki de sadece sevemediğinden dolayı, diğerlerine olduğundan daha acımasız davrandığı bilinen bir gerçek. Fakat bu sabrı, sağlam kişiliği ve biraz da acımasızlığı onu Formula 1 dünyasının kazananları arasına sokmayı başardı.
İş hayatında İtalya, Cueno’da bir lokanta açarak başlayan Flavio, bu işte tutunamamasının ardından Attilio Dutto adlı bir iş adamının asistanı olarak çalışmaya başladı. Patronunun, arabasına konulan bir bombayla öldürülmesiden şirketin işlerinde biraz daha ön plana çıkmayı başardı ve bir süre sonra Milano’da İtalyan borsasında çalışmaya başladı. İşte bu dönemde hayatına Formula 1’i sokan  ve hayatının fırsatı sayılabilecek adam olan Benetton markasının sahibi olan Luciano Benetton ile tanıştı. Kısa sürede iş ortaklığına kadar ilişkilerini ilerlettiler ve Flavio, United Colors of Benetton markasının Amerika’da kurulmasına destek olup, Benetton tarafından bu markanın sorumlusu olarak belirlendi.  Pazarlama zekasıyla markayı Amerika çapında büyüten ve açılan her şubeden hisse alan Flavio, bu dönemde kişisel servetini oldukça genişlettikten sonra, Luciano Benetton’un teklifiyle ilk defa bir Formula 1 yarışında bulundu. En başlarda muazzam bir ilgi beslemediği bu spor ona çekici gelmeye başladı ve farklı bir iş dalı arayışında olduğu için de Benetton onu, Benetton Formula takımının reklam direktörü olarak atadı. Henüz sesi pek çıkmayan takımda belli bir süre sonunda takım menajerliğine kadar yükseldi ve yavaş yavaş kendi otoritesini hissettirmeye başladı. Takımın mühendislerinden Tom Walkinshaw ile birlikte Michael Schumacher’i 1991 yılında takıma kazandırdılar. Henüz tek yarışa çıkmış olmasına karşın Flavio, Michael’de farklı bir yetenek olduğunun farkındaydı ve 92 yılında Schumi’nin ilk zaferi, onun haksız çıkmayacağını gösterir gibi oldu. Bunun ardından 1994 yılında takım Renault motorları kullanmaya başladı. Anlaşmanın ardından gelen 1994 ve 1995 ‘te Schumacher’in kazandığı iki şampiyonluk ve 95’teki Benetton’un şampiyonluğu, takımın ve Flavio’nun ismini artık F1 dünyasının üst sıralarına taşıdı.  2001 yılında takımın Renault F1 olarak  değişti ve Flavio bundan sonra başka bir isimle beraber anılacaktı: Fernando Alonso. 1999 yılında menajerliğine başladığı Alonso’yu 2003 yılında Button’un koltuğuna oturttu ve kendisini eleştirenlere  de en iyi cevabı bundan iki sene sonra Alonso’nun ilk şampiyonluğunda verdi.
Alonso’yu da McLaren’a kaptırdıktan sonra yeni gözdesinin kim olacağı aslında merakla bekleniyor. Finli genç pilot Haiki  Kovalainen’in bu sene Fisichella’nın yanında oturacağı biliniyor. Bu sene için Haiki’den müthiş bir başarı beklemek çok imkan dahilinde değil fakat gelecekte kimse onun Flavio’nun yeni yıldızı olmayacağını garanti edemez. Flavio ise gözü Bernie Ecclestone’nin yerinde değilse Formula 1’e daha çok genç yetenek kazandıracağa benziyor.