12. Maccabiatlarla Roma`ya...

Geçtiğimiz Pazar günü, gerçekten koşa koşa gittim toplantıya… Çünkü özlemiştim… O havayı, heyecanı, güler yüzleri, dinamizmi, gençliği… Kısacası Maccabiat ruhunu! Bu sefer Avrupa Maccabiatları`na gidiyoruz. Hem de dünyanın en güzel şehirlerinden birine, Roma`ya… Hem de tam bir hafta… Rüya gibi geliyor ancak ger

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Temmuz ayında Roma’da düzenlenecek organizasyonun Türkiye tanıtım kokteyli Pazar günü düzenlendi.
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’dan, yöneticilere, eski sporculardan, gençlere ve bu macerayı ilk defa yaşamak için gelen insanlara, Maccabiat ruhunu tatmak isteyen herkes toplantı salonunu hınca hınç doldurmuştu. Gerçekten tablo göz yaşartıcıydı. Zira oyunlara Türk kafilesini götürmek için amatör ruhla gece-gündüz çabalayan, destek veren emektar Türkiye Maccabiat Komisyonu yöneticilerinin uğraşları meyvelerini vermişti. Artık insanlar Maccabiat’ın anlamını, değerini ve önemini biliyordu ve çocuklarının bu fırsatı kaçırmaması için çabalıyorlardı. Başkanımız Mordo Ennekave’ye baktım. O da aynı şeyleri düşünüyor olmalıydı ki, onun da gözleri dolmuştu.

Toplantıdan kısa notlar vermek gerekirse;
Sunuculuğu Maccabiat Komisyonu Halkla İlişkiler Sorumlusu Suzi Delareyna yaptı. Kokteyl, geçen Maccabiat organizasyonlarından güzel görüntülerle başladı. Daha sonra Sam Gatenyo, organizasyonun tarihçesinden bahsetti ve isminin nereden geldiğini anlattı. Bilmeyenler için küçük bir dipnot; dünyanın ilk Maccabiat Klübü, 19. yüzyılın son günlerinde İstanbul’da kuruldu ve bu sporcu ruh, şehrimizden başlayıp tüm dünyaya yayıldı.
Daha sonra kürsüye çıkan Türkiye Maccabiat Komisyonu Başkanı Mordo Ennekave, çalışmalara resmi olarak 1989 yılında başladıklarını ve o zamanlar henüz daha komisyon bile yokken ferdi katılımlarla organizasyonda yer aldıklarını belirtti. Her dört senede bir Avrupa ve her dört senede bir Dünya Maccabiatları’nın düzenlendiğini belirten Ennekave, Avrupa Maccabiat oyunlarının Temmuz ayında İtalya’nın Roma kentinde düzenleneceğini belirtti. Daha sonra tek tek Maccabiat Komisyonu yöneticileri tanıtıldı.
Başkandan sonra mikrofonu alan Maccabiat Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Beceren, Roma’da yapılacak organizasyon hakkında bilgiler verdi. Kültür, tarih ve sporun içiçe olduğu bir organizasyonun bizi beklediğini söyleyen Beceren, Roma Yahudi Cemaati’nin dünyanın en eski diaspora cemaati olduğunun da altını çizdi. (M.Ö.2) Türkiye’yi temsil edecekleri için çok gurur duyduklarını da ayrıca belirtti.
Türkiye Maccabiat Komisyonu sorumlularından Yaşar Danielzade, Maccabiat’ın gençlerimize kattıklarından bahsetti. Eski Maccabiatçılardan Raphy Mizrahi’nin organizasyon sayesinde ABD’de spor bursuyla okuduğunu belirten Danielzade aynı şekilde 2005 yazında İsrail’de düzenlenen Dünya Maccabiat oyunlarında basketbol takımımızın koçluğunu yapan Serhat Şehit’in de organizasyonda edindiği bağlantılar sayesinde şu an mesleğini ABD’de icra ettiğini söyledi. Danielzade Maccabiat’ın gençlere yeni ufuklar açtığını özellikle vurguladı. Danielzade, katılmak isteyenlerin en geç 15 Şubat’a kadar kendilerine ulaşmaları gerektiğini belirtti.
Son olarak söz alan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Maccabiat’ın spor konusunda dünyadaki en önemli organizasyonlardan biri olduğunu belirtti. Kökü Türkiye’de olan bu organizasyona Türk Yahudi Cemaati’nin 1990’da resmi olarak katıldığını belirten Ovadya, hala aynı ekibin candan şekilde bu işi götürdüğünü belirtti. Tüm yöneticilere ayrı ayrı çaba ve enerjilerinden ötürü teşekkür etti. Velilerin organizasyona önem vermesi gerektiğini belirten Ovadya, 2007 Roma’ya kalabalık bir kafileyle gitmek istediklerini belirtti.
Türk Yahudi Cemaati’nin Maccabiat macerası 1990 yılında Marsilya’ya giden 45 kişilik bir kafileyle başladı. Günümüzde ise 100’lerce kişiden oluşan kafilelere ulaştı.
Sıcak bir ortamda geçen toplantıda mesaj: “Maccabiatlar’a katılın ve unutamayacağınız anılarla ayrılın. Maccabiat organizasyonları hayat boyu unutulmayan, dillerde dolaşan efsanelerdir. Sizler de çocuklarınızı bu şanstan mahrum etmeyin. Hayatının belki de en güzel tecrübelerinden birini yaşamasına, en güzel dostlukları kurmasına ve en önemlisi spor ve takım ruhunu kazanmasına ön ayak olun.”
Roma sizleri bekliyor…