Haftanin izi

Hazırlayan: Karel VALANSİOrtadoğu / İranNükleer çalışmalar son hız devam ediyorBM Güvenlik Konseyi`nin geçen ay sınırlı yaptırım kararı aldığı İran, endüstriyel amaçlı uranyum zenginleştirme faaliyetlerine hız verdiğini açıkladı. İran Devrimi`nin gelecek ay kutlanacak yıldönümünde açıklanaca

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Afrika
Somali: Olağanüstü hal onaylandı
Somali Meclisi, haftalarca süren çatışmaların arından ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanması için üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kabul etti ve ihtiyaç duyulması halinde olağanüstü halin uzatılabileceğini açıkladı.
Somali: Kim ateş açtı?
Somali’nin güneyinde gizlendiği iddia edilen El Kaide militanlarına karşı son hava saldırılarını kimin gerçekleştirdiği belirsizliğini koruyor. Somali hükümet kaynakları dün ABD uçaklarının Kenya sınırını vurduğunu belirtti. Fakat Washington geçen hafta pazartesi günü gerçekleştirdiği hava saldırısından sonra bölgede herhangi bir operasyona girişmediklerini açıkladı.
Kamerun: Gölde avlanma etnik çatışmaya dönüştü
Ülkenin kuzeyinde yer alan Waza Ulusal Parkı içinde bulunan gölde balık avlama ile ilgili başlayan tartışma bir hafta sonra ülkedeki önemli iki etnik grup olan Musgum ve Kotoko arasında etnik çatışmaya dönüştü, 14 kişi hayatını kaybetti.


Amerika
• ABD: Bush, Irak’ta hata yaptıklarını kabul etti.
CBS televizyonundan gazeteci Scott Pelley'e, Camp David'de özel demeç veren ABD Başkanı George W. Bush, vermiş olduğu kararların Irak'a daha fazla istikrarsızlık getirdiğini ilk defa açıkça kabul etti. Bush ayrıca Irak'ta şu anda yaşanan mezhep savaşının, istikrarı bozduğunu bu durumun bir an evvel kontrol altına alınması gerektiğini açıkladı
Nikaragua: Vahşi kapitalizme son
Nikaragua'nın yeni Cumhurbaşkanı Daniel Ortega başkent Managua'daki yemin töreni sırasında, milyonlarca insanı yoksulluğa iten “vahşi” kapitalizmden uzaklaşmak istediklerini açıkladı. Ortega seçimleri açlık, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele sözü vererek kazanmıştı. Ortega önceliği eğitime ve günde 2 dolarla geçinmek zorunda kalan yüzde 80'lik nüfusun hayatını iyileştirmeye vereceğini sözlerine ekledi.
Arjantin: Isabel Peron’a kısa süreli tutuklama
Arjantin eski Devlet Başkanı Isabel Peron, iktidarda bulunduğu dönemdeki şüpheli ölümlerle ilgili olarak İspanya’da tutuklandı. Ancak mahkeme kararı ile şartlı salıverildi

Asya
Myanmar: BM tasarıyı kabul etmedi
BM Güvenlik Konseyi, ABD tarafından teklif edilen Myanmar karar tasarısını kabul etmedi. Myanmar’daki askeri hükümetten, tüm siyasi mahkumları serbest bırakması ve ülkede demokratikleşme için gerekli adımları bir an önce atması ile ilgili tasarı yapılan oylamada, Çin, Rusya ve Güney Afrika’nın ret; Katar, Endonezya ve Kongo çekimser oy kullanması nedeni ile kabul edilmedi
Çin: Çevre krizi kapısına dayandı
Ekonomik gelişmeyi on yıllardır çevre duyarlılığının önüne koyan Çin çevresel bir krizle karşı karşıya. Çin, enerji tüketimini ve kirliliğin azaltılması için yıl başında belirlenen hedefler tutturulamadı. Hükümetin bu konuda ciddi bir adım atamaması sonucunda Çin, bugün dünyanın en kirli kentlerine ve su yollarına sahip oldu.
Türkmenistan: Demokratik seçim
21 yıl boyunca Saparmurat Niyazov’un katı otoritesi altında yaşayan Türkmenistan halkı, Niyazov’un ölümünün ardından ilk defa, 11 Şubat’ta, yeni devlet başkanını demokratik bir seçim ile atamaya hazırlanıyor.

Avrupa
Avrupa Birliği: Holokost inkarı ve Nazi sembolleri yasaklanıyor
İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, AB Dönem Başkanı Almanya, Yahudi soykırımının inkarının ve Nazi sembollerinin kullanımının tüm üye ülkelerde suç kapsamına alınması için harekete geçti. Yahudi soykırımını inkar edenlere ve Nazi sembollerini kullananlara 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasal düzenleme Almanya’nın dönem başkanlığı öncelikleri arasında yer alıyor.
Fransa: Merkez sağın adayı Sarkozy
Kongresini dün toplayan Fransa'nın merkez sağ ana partisi Halk Hareketi Birliği UMP, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'yi resmen cumhurbaşkanı adayı seçti. Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı yarışındaki başlıca rakibi ise Sosyalist Parti'den Segolene Royal. Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu Nisan, ikinci turu Mayıs ayında yapılacak.
Yunanistan: Atina’da ABD Büyükelçiliği’ne saldırı
Yunanistan’ın başkenti Atina’da ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen roket saldırısını Devrimci Mücadele adlı solcu bir grup üstlendi. Saldırıda ölen veya yaralanan olmadı. Yunanistan'ın en faal terör örgütü olarak değerlendirilen örgüt ilk kez 2003 yılında, 17 Kasım örgütünün dağılması ile ortaya çıktı. Devrimci Mücadele örgütü de 17 Kasım'a benzer kapitalizm karşıtı anarşist gündemi benimsiyor ve ABD'nin Irak ile Afganistan'a müdahalelerine sert şekilde karşı çıkıyor.

Ortadoğu
• Irak:  İdam kararı infaz edildi
Devrik Irak Lideri Saddam Hüseyin'in ardından, üvey kardeşi Barzan İbrahim el-Tıkriti ve eski Başyargıç Avad Hamed el-Bander'in idam cezaları da sabaha karşı infaz edildi. El-Tıkriti ve El-Bander, 1982 yılında 148 Şii'nin öldürüldüğü Duceyl katliamıyla ilgili davada Saddam Hüseyin ile birlikte insanlığa karşı suç işlemekten idama mahkum edilmişlerdi.

Bahreyn: İsrail maratonunda yarışan Bahreynli atlet vatandaşlıktan atıldı.
Kenya asıllı Bahreynli atlet Mushir Salem Jawher salı günü koşulan Tiberias Maratonunu 2 saat 13 dakikada tamamlayarak birinci oldu. Diğer zengin Arap ülkeler gibi sporcu ithal eden Bahreyn, Jawher’e 2003 yılında Bahreyn adına yarışması için vatandaşlık hakkı verdi. İsrail’i tanımayan Bahreyn, İsrail’de yarışmaya katılan Jawher’in vatandaşlıktan çıkarıldığını açıkladı. Jawher’in İsrail’e Kenya pasaportu ile girdiği tahmin ediliyor.

Suriye: Talabani Şam’da
Suriye, yaklaşık 30 yıl aradan sonra ilk kez bir Irak devlet başkanını ağırlıyor. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Şam’da ilk olarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştü.