Misir ilk casus uydusunu uzaya firlatiyor

İsrail`de geçen hafta bir ilk yaşandı. İşçi Partili Arap Milletvekili Raleb Majadele İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz tarafından "Bilim, Kültür ve Spor Bakanı” olarak atandı. Karar, kimi meclis üyeleri tarafından olumsuz tepki alırken, bir kısım milletvekili Peretz`i tebrik etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Mısır’ın ilk casus uydusu 16 Ocak 2006 Salı günü göreve başlayacak. Ukraynalı Yuzhnoe Design şirketi tarafından tasarlanan ve imal edilen 100 kilogramlık uydu, Kazakistan’dan kalkacak bir Rus roketi ile uzaya fırlatılacak.
Yeryüzünden 660 Km yükseklikte yörüngeye girecek uydunun kızılötesi özelliği bulunan 4 metrelik çözünürlüğe sahip siyah beyaz bir kamerayla donatıldığı bildiriliyor. Uzmanlar bu çözünürlüğün düşük olduğunu, fakat kameranın değişik dalga boylarını algılayabilmesi ve karanlıkta da objeleri seçebilmesi nedeni ile iyi istihbarat sağlayabileceğini belirtiliyor.
Fisher Brothers Hava ve Uzay Stratejik Araştırma Ensitütüsü’nden Tal Inbar, uydunun teknik özellikleri ve çizeceği rota hakkında yorum yaparken, eldeki bilgilerin Mısır’ın İsrail’de olan bitenle oldukça ilgili olduğunu gösterdiğini söyledi. Inbar, Mısır’ın bölge hakkında birinci elden istihbarat bilgisine sahip olma amacı ile Mısır’ın casus uydu teknolojisi ile ilgilendiği yorumunu da yaptı. Kahire’deki yetkililer daha önce İsrail ile eşit uzay teknolojisine sahip olmayı amaçladıklarını açıklamışlardı.