İsrail tarihinde bir ilk:Arap Milletvekili Majadele “Bilim, Kültür ve Spor Bakan

İsrail`de geçen hafta bir ilk yaşandı. İşçi Partili Arap Milletvekili Raleb Majadele İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz tarafından "Bilim, Kültür ve Spor Bakanı” olarak atandı. Karar, kimi meclis üyeleri tarafından olumsuz tepki alırken, bir kısım milletvekili Peretz`i tebrik etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail hükümetinde ilk kez bir Arap Milletvekili bakan olarak atandı. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, kasım ayında boşalan "Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığı" koltuğuna İşçi Partili Arap milletvekili Ralib Majadele’yi atadı.
Peretz geçtiğimiz çarşamba Majadele ile görüşerek kararını açıkladı. Peretz bu atamanın tarihte ilk kez olduğunu ve İsrail’de yaşayan Yahudi ve Müslümanların ilişkileri yönünden çok iyi bir gelişme olduğunu ifade etti. İsrail Savunma Bakanı ayrıca Majadele’nin, hükümetteki aşırı milliyetçi olan ‘İsrail Evimiz’in Lideri Avigdor Lieberman’ın varlığını dengede tutacağını da sözlerine ekledi.
İşçi Partisi’nin diğer üyeleri Majadele’nin atamasının ulusal bir devrim olmadığını ve Peretz’in mayıs ayında gerçekleşecek seçimlerde kaybedecek hiçbir şeyinin kalmadığını belirttiler. Bazı yetkililer ise Majadele’nin atamasıyla birlikte Arap milletvekillerinin mayıs seçimlerinde Peretz’e vereceği oyları arttırabileceğini savundu.
Peretz’in yardımcıları ise İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i ‘ırkçılıkla’ suçlayarak, Majadele’nin atamasının geciktirildiğini iddia etti. Buna karşın İsrail Başbakanlığı gecikmenin koalisyon ve hükümetin kurulmasına bağlı bilimsel niteliklerden kaynaklandığını belirtti.
İsrail'in eski "Bilim, Kültür ve Spor Bakanı" Ophir Pines-Paz ise konuyla ilgili olarak, "Parti artık yönünü kaybetti ve politik haritalardan silinmeden ciddi bir değişime ihtiyacı var" yorumunu yaparak, bu atamanın yalnızca partinin kendi çıkarları için yapıldığını iddia etti. Pines-Paz İsrail Evimiz Partisi’nin koalisyona katılmasıyla bakanlıktan istifa etmişti. Pines-Paz geçtiğimiz günlerde mayıs seçimlerinde İşçi Partisi’nin liderliğine oynayacağını şu sözlerle açıklamıştı: “Piramidin en üstündeki kişi artık liderlik yapamadığında o kişinin değişmesi gerekir”
Meretz lideri Yossi Beilin de Peretz’in atama kararına tepki gösterdi. Beilin konuyla ilgili olarak,  “Avigdor Lieberman’la aynı hükümette olmayacağı yönündeki sözünü tutmayan Amir Peretz, bu kararla durumu iyileştirmeyi başaramaz” açıklamasını yaptı. Hadaş Lideri ve Milletvekili Muhammed Barakeh de kararı eleştirerek, bunun eşitlik için değil Peretz’in çıkarları için alınan bir karar olduğunu yineledi.
İşçi Partili Nadya Hilou ise Peretz’i tebrik ederek, tarihi bir adım attığını şu sözlerle dile getirdi: “İşbirliği ve birlikte var olma yolunda bir adım daha atıldı.”

Majadele: Bu gelişme Arap halkı tarafından asla unutulmayacak
Raleb Majadele, atamanın gerçekleşmesinin ardından geçen hafta Yedioth Ahronot’a verdiği demeçte bu adımın geleceğe yönelik umut vaat ettiğini ve bu fırsatı reddedemeyeceğini belirtti. İsrail’in yeni Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Majadele, Peretz’e gelen tepkileri de yorumlayarak “Bu karar kuşkusuz Arap halkının Peretz’e olan desteğini arttıracaktır” dedi. Majadele Liebearman ile gerçekleştireceği mecburi görüşme için, “Bu kolay bir durum değil; ama bununla başa çıkmaya çalışacağız” dedi.
Yeni bakan röportajına “Bu kararın İsrail’in tarihinde bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Umarım bunları birçok adım takip eder. Amir Peretz’in politik planının bugünkü durumu değiştireceğini ve engelleri kaldıracağını umarım” sözleriyle devam etti. Majadele kendi atamasına olumsuz tepki gösterenlerin dahi bu kararı büyük bir gelişme olarak kabul ettiklerini söyledi.
Majadele İsrail eski Başbakanı Yitzhak Rabin’i hatırlatarak, “Rabin bir keresinde Filistinlilerin kollarının ve bacaklarının kırılması gerektiğini söylemişti ve Araplar ondan nefret etmişti. Fakat öldüğünde tüm Araplar onu kaybettikleri için ağladılar; çünkü başbakan olduğunda getirdiği barışı ve eşitliği unutmadılar. Tabi ki geçmişte söylediklerini de hep hatırlayacaklar; ama başbakan olarak neler sağladığını da unutmadılar” yorumunu yaptı.
Majadele Ehud Barak’la ilgili olarak da, “Barak’a iki buçuk sene önce Arap halkına nasıl yaklaşacağı konusunda tavsiyeler vermiştim. Arap halkının ona güvendiğini ve ölen 13 Filistinlinin anısına kültür veya spor merkezi açabileceğini ya da okul için bağışta bulunabileceğini söylemiştim” dedi.