Rice bariş görüşmeleri için Ortadoğu`da

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu barış sürecini hızlandırmak amacıyla ziyaret ettiği İsrail`de Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Başbakan Ehud Olmert ile görüşmelerde bulundu. Ortadoğu ziyareti sırasında Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile de biraraya gelen Rice, 2003 yılında oluşturulan, ABD`ni

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas ile ikili basın konferansı yapan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, görüşme sırasında Abbas’a, üç kademeli yol haritası planını hızlandırmak isteğini açıkladı.  Abbas, yol haritasının ikinci aşamasında yer alan “geçici sınırlara sahip bir Filistin Devleti” kararını reddetti. 
İsrail ve Filistinli taraflar, yol haritasının ikinci aşaması konusunda Rice’a karşıt yorumlarda bulundular; İsrail ikinci kademeye geçilmesini isterken, kalıcı bir çözüm arayan FÖY tarafı üçüncü aşamaya geçilmesi konusunda ısrarlı.  Pazar günü Ürdün Kralı Abdullah ile Amman’da akşam yemeği yiyen Rice, pazartesi günü Mısır’a geçerek yol haritası konusunda İsrail’in komşularının da fikrini alacak. 
Abbas, ABD’li diplomatlarla yaptığı görüşmede, Filistin halkına bir politik gelecek sunması gerektiğini söyledi.  Hamas’a karşı duruşunda kararlılığı sayesinde Abbas, Bush Hükümeti’nin desteğini arkasına aldı.  Bush Hükümeti, kongreden Abbas’ın güvenlik kuvvetlerini eğitmek ve donatmak için 85 milyon dolarlık yardım kararının onayını talep edecek. 
Rice’ın Kudüs ve Batı Şeria ziyareti Hamaslı FÖY Başbakanı İsmail Haniye’nin tepkisine neden oldu.  Cumartesi yaptığı açıklamada Haniye, ABD ve İsrail’i Filistinliler arasında bir iç savaş yaratmaya çalışmakla suçladı. 
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile de görüşmelerde bulunan Rice’ın Livni ile konuştuğu konular arasında, barış süreci ve Ortadoğu’da barışa engel olan Hamas hükümeti yer aldı. 

Rice ve Olmert üçlü zirve kararı aldı
Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile pazartesi günü üç saat süren bir görüşme yaptı.  Görüşmede alınan en önemli kararlardan biri Olmert, Abbas ve Rice arasında yapılacak üçlü bir zirve kararı oldu.  Üçlü zirvenin tarihi ise henüz açıklanmadı.  Rice ile Olmert arasında yeralan görüşmenin detayları resmen açıklanmamış olmasına rağmen İsrail ve FÖY arasındaki diplomatik sürecin tartışıldığı tahmin ediliyor. 
Olmert’in Rice ile görüşeceği konular arasında Hamas hükümetinin Ortadoğu Dörtlüsü’nün kriterlerine uyması, İsrail’in Abbas’ı desteklemesi ve İsrail’in Filistinlilerle barış içinde yaşaması için Hamas hükümetinin İsrail’i tanıması, daha önce İsrail ile yapılmış anlaşmaları tanıması ve şiddette son vermesi gerektiği hakkındaki konular yer aldığı düşünülüyor. 
Kanal 10 televizyonuna verdiği demeçte Rice, yol haritasının bütün kademelerine uyulması gerektiğini, kademe atlamak için bir sebep olmadığını belirtti.  Rice bu yorumunu,  FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın, yol haritasının ikinci aşamasında yer alan “geçici sınırlara sahip bir Filistin Devleti” şartını reddetmesinden sonra yaptı.  Abbas, Rice ile yaptığı görüşme sırasında, geçici sınırları gerçekçi bir olasalık olarak görmediğini açıklamıştı. 
Rice, ABD’nin barış sürecindeki rolünü artırma kararında olduğunu, bunu da yol haritasına dayanarak gerçekleştirmek istediğini belirtti.