Filistinli gruplar Sam`da biraraya geldi

Haaretz Gazetesi`nde yayınlanan manşet habere göre; 2004 yılından beri gizli görüşmeler gerçekleştiren İsrailli ve Suriyeli müzakereciler, olası bir barış antlaşması için gerekli önkoşullarda anlaştılar. İki tarafın da onay verdiği koşullar gerçekleştiği zaman iki ülke arasında kalıcı bir barış antlaşm

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hamas ve El-Fetih yetkilileri Şam’da biraraya gelerek muhtemel bir ulusal birlik hükümetini görüştü
Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisinin belirttiğine göre Suriye'nin Şam şehrinde Hamas’lı yetkililer ile Mahmud Abbas'ın temsilcileri ulusal birlik hükümeti kurmak için engel teşkil eden problemleri görüşmek için bir araya geldiler. Yine aynı yetkili bu görüşmeye Katar dışişleri bakanının da katıldığını belirtti.
Hamas’lı yetkiliye göre Hamas bir süredir Abbas'ın iki temsilcisi ile bir dizi görüşme yapmakta. Yine aynı kaynağa göre Katar Dışişleri Bakanı Al-Mahmud sürgündeki lider Halid Meşal ile de iç işleri ve maliye bakanlıkları gibi çok hassas iki bakanlığın akıbeti hakkında görüştü.
Filistinli yetkililerin iddialarına göre Abbas bu pazar hem Suriye Lideri Beşar Esad hem de sürgündeki Hamas liderleri Meşal ile görüşüp haftalardır süren ve 35 kişinin ölümüne yol açan Filistin Özerk Yönetimi (FÖY)’deki iç savaşı bitirebilecek bir ulusal birlik hükümetinin kurulması için görüşmelerde bulunacak.
Abbas cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştükten sonra basına yaptığı açıklamada eğer bir ulusal birlik hükümeti çıkmaz ise erken seçime gidilebileceğini açıkladı.
Bu arada FÖY güvenlik güçleri pazartesi günü yeraltına örülmüş bir tünel ağı buldu. El-Fetih yetkilileri yaptıkları açıklamalarda bu tünellerin Hamas tarafından Abbas da dahil bazı üst düzey El-Fetih militanlarına suikast düzenlemek için kullanılabileceklerini belirttiler. Bir El-Fetih yetkilisi ise Hamas'ı açıkça suçlamadan bu tünellerin Hamas tarafından kazılmış olabileceğini ima etti ve El-Fetih liderlerinden herhangi birine yapılacak bir saldırının FÖY’ün durumunu ciddi bir kaosa ve iç çatışmaya sürükleyeceğini belirtti.