Bitter çikolatadan, organik yemeklere; 2007`nin sağlikli yemek modasi

Yeni yılın üçüncü haftasına girdiğimiz bu günlerde, moda editörlerinin çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanan 2007 yılının modasına dair yorumlarını keyifle okuduk. “Trendy” olmanın önem taşıdığı 21. yüzyılda, artık yemeklerin de modası belirleniyor. Bu senenin “yemek” modası, sağlıklı yeme

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İşime gelmeyen önerileri uygulayamasam da, sağlıklı yaşamla ilgili gazete ve internetteki yazıları takip etmeyi çok severim.  Sağlıklı yaşamla ilgili makaleler genellikle yeni diyet yöntemlerinden bahseder; karbonhidratların saf dışı bırakıldığı rejimler, karbonhidratla proteinin karıştırılmaması gereken rejimler, sadece birkaç gün yapılması gereken ve  meyve ve sebze suları haricinde birşey yeyip içmemizi gerektiren detoks amaçlı rejimler… Her sene, zayıflamanın kısa ve kolay bir yolunu bulmaya çalışan herkes gibi yeni diyet yöntemlerini okusam da, sonucun aynı olduğunu bilirim; üç ana öğün yerine, beş altı küçük öğün ye, meyve ve sebze oranını artır, lif oranını artır, yağ oranını düşür ve spor yap!  Tabii ki bu, sağlıklı yaşamın fazla basite ingirgenmiş şekli.  Gerçekten kilo vermesi gereken herkesin, ona en uygun rejimi önerecek uzman bir diyetisyene gitmesini her zaman tavsiye ederim. 
Bu seneki sağlıklı yaşam yazılarında ilgimi çeken değişiklik, 2007’nin yemek trendleriydi.  Sağlıklı yemek trendleri bu sene dört bölüme ayrılıyor;  organik yemeklerin giderek artan popülaritesi, bitter çikolatının zaferi, karbonhidratların dönüşü ve omega 3’ün faydaları.

ÜLKEMİZDE DE GİDEREK ARTAN
ORGANİK YEMEK MERAKI

Yabani otları ve böcekleri öldürmek için kullanılan ve kansere sebep olabilen çeşitli kimyasallardan muaf olarak doğal ortamda yetiştirilen organik meyve ve sebzeler hem sağlık açısından, hem de lezzet ve güzel kokuları sayesinde her geçen yıl sağlıklı yaşam meraklılarının akımına uğruyor.  Organik yemekler sadece meyve ve sebzelerle sınırlı değil; hormon, antibiyotik ve kimyevi maddeler içermeyen organik et ve sütler de artık sağlık açısından tercih ediliyor. Süpermarketlerde bulunan organik reyonlar ve sokakta kurulan organik çarşılar ise, organik yemek merakının ülkemizde de yaygınlaştığının bir göstergesi. 

BİTTER ÇİKOLATA MODASI
Çikolata şirketleri birkaç senedir sağlığa faydalı olduğu gerekçesiyle %70 - %85 arası kakao oranı içeren bitter çikolataları tüketecilere sunuyor.  Şeker oranının daha az olması, bitter çikolatanın içerdiği antioksidanın faydaları vurgulanarak tüm dünyada piyasaya sürülen çikolataların yararları hakkında tartışmalar olsa da, diyetisyenlerin bile ara sıra küçük miktarlarda, %70- %85 oranında kakao içeren bitter çikolataları önermesi, bitter çikolataların çikolata severlerin gözünde “trendy” olması için yeterli. 

KARBONHİDRATLAR GERİ DÖNÜYOR
Yüksek proteinli diyetlerin kısa sürede hızlı kilo kaybı sağladığı gözlenmlense de, yüksek oranda yağ içeren diyetlerin uzun süreli zararları da, ispatlanmaya devam ediyor.  Karbonhidratların tamamen unutulduğu diyetler bu sene “out”.  Yine de siz siz olun, karbonhidratlara aşırı yüklenmeyin.

OMEGA 3’E DEVAM
Sağlıklı yağlara yönelen merak, kalp hastalıklarına karşı bilinen faydalarından dolayı omega 3’ün popülaritesini arttırmaya devam ediyor.  Uzmanlar, omega 3 içeriği zengin olan ton, alabalık ve somon gibi balıkların tüketimini öneriyor.  Ayrıca, omega 3 içeren yumurta ve süt ürünlerini marketlerde de rahatlıkla bulabilirsiniz.