Or-Ahayim Hastanesi`nde köklü değişimler

Or-Ahayim Hastanesi`nde dört yataklı bir yoğun bakım ünitesi ve 2. bir ameliyathane hizmete girdi. Anastezi uzmanı Dr. Suat Çulhaöz ve altı kişilik ekibinin yönetimindeki yoğun bakım ünitesi, 24 saat süreyle, modern tıbbın gerektiği cihazlarla, İstanbul halkına, SSK, Bağ-Kur üye ve emeklilerine hizmet veriyor. Ameliyat sayısının artmasıyla 2. am

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Çağdaş tıp hizmetlerine bir yenisi daha eklendi. 108 yıldır yaşam ışığını yaymaya devam eden Or-Ahayim, kurulduğu günden bugüne birçok hastaya yardım elini uzatmış, sağlık sektöründe adını duyurmayı başarmış bir kurum olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Or-Ahayim Hastanesi 1898 yılında, idealist Dr. Rafael Dal Medico önderliğinde, iki odalı bir evde, dördü erkekler, dördü de kadınlar için olmak üzere sekiz yatakla hizmete girmişti. Dr. Dal Medico mümkün olsa da temellerini arttığı kurumun bugün geldiği noktayı görse, acaba ne düşünür, ne derdi? Hastane yöneticilerini son zamanlarda bu kadar umutlandıran ve sevindiren gelişmeler nelerdir? İşte Or-Ahayim Hastanesi’nin çok kısa zamanda geçirdiği evreler ve 2007’nin ilk günleri itibarıyla ulaştığı durum...
Or-Ahayim’in yeni sağlık hamlelerini öğrenmek için hastanenin başhekimi Dr. Tunç Çelebi ile bir söyleşi yaptık.

YOĞUN BAKIM      
     
Hastane yöneticilerini son zamanlarda bu kadar umutlandıran ve sevindiren gelişmeler nelerdir?
Bu senenin başında faaliyete geçen bir ünite, eski yıllarda eksikliğini hissettiğimiz yoğun bakım ünitesidir. Ayrıca yoğun ameliyat talebine cevap vermek için ikinci ameliyathanemizi devreye soktuk.
Dört yataklı yoğun bakım ünitesi, anastezi uzmanı Dr. Suat Çulhaöz ve altı kişilik ekibinin yönetiminde, 24 saat süreyle ve modern tıbbın gerektirdiği cihazlarla, İstanbul halkına hizmet vermektedir. SSK ve Bağkur üye ve emeklileri için gerekli anlaşmalar imzalanmıştır.
Bu yılın başında faaliyete geçen ikinci ameliyathane ile birlikte Or-Ahayim Hastanesi’nde ameliyat sayısı hızla artmaktadır. Sadece bir ameliyathanenin faaliyette olduğu Aralık ayında 82 ameliyat gerçekleştirilmiştir. Cerrahi dünyasında deneyim ve çalışmaları ile tanınan Anestezi Uzmanı Dr. Suat Çulhaöz yönetiminde, bu yıl ameliyat sayılarının hızla artacağı öngörülmektedir. Daha şimdiden Plastik Cerrahi, Üroloji, Ortopedi ve diğer branşlarda özel çalışan birçok cerrah, ameliyatları için Or-Ahayim’i tercih etmeye başladılar. SSK, Bağkur ve diğer Sosyal Güvenlik Kurumu üye ve emeklileri, Or-Ahayim Hastanesi kadrolu hekimleri olan Genel Cerrahi, Ortopedi ve Üroloji ameliyatlarını bu güvenceler altında düşük katkılarla gerçekleştirebileceklerdir.
Or-Ahayim Hastanesi ana binasının alt katı tekrar restore edilip tamamen ameliyat hastalarına tahsis edilmiştir.

POLİKLİNİK    
         
Hastalara sağlanan Poliklinik hizmetlerini anlatırmısınız?
Or-Ahayim Hastanesi 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren 14 branşta tam gün poliklinik hizmeti vermeye başlamıştır. Her biri kendi branşında değerli  hekimlerden oluşan poliklinik ekibi Cumartesi günleri ise yarım gün hizmet verecektir. Avrupa Yakasından haftada 3 gün Asya yakasından haftada iki gün, sabahları hastaneye geliş ve öğle saatinde dönüş olmak üzere ücretsiz servis mevcuttur. Polikliniğe destek veren üniteler arasında Düzen Laboratuarı, Radyoloji Ünitesi (Rontgen, Ultrasonografi, Endoskopi ve Mamaografi) bulunmaktadır. Or-Ahayim Hastanesi Poliklinik ücretleri bir vakıf hastanesi olması nedeniyle emsallerine göre çok uygundur. SSK, Emekli Sandığı ve Devlet Memurları gibi sosyal güvencesi olanlar, çok az bir formalite ve çok düşük bir katkıyla Or-Ahayim Polikliniğinden istifade edebilmektedir. Daha şimdiden ayda 3000 poliklinik sayısı zorlanmaktadır. Hastalar telefonla randevu alarak poliklinikten servis alabilmektedirler.

FİZİK TEDAVİ       
    
2 katlı binaya taşıdığınız Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında izahat verir misiniz?
2006 yılının ortalarında faaliyete geçen Or-ahayim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, çok kısa bir zamanda günde 50 hastaya tedavi uygulayacak kapasiteye ulaştı.
Çok kısa bir zamanda, İstanbul’un en iyi tedavi üniteleri arasına girmeyi hedefleyen Fizik Tedavi Ünitesi, Dr. Necdet Dumanlı Uzman Terapist Hayrettin Horoz, Uzman Terapist Zübeyir Sarı ve tıp kadrosunun yönetiminde çok farklı rahatsızlıklara yönelik terapileriyle ve Kurum anlaşmalarıyla Or-Ahayim Hastahanesi’nin yükselen yıldızlarından biri.

DOĞUM    
               
Bir ay önce Hahambaşı İsak Haleva ve Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya’nın katılımıyla hizmete giren Doğum Kliniği’nde dünyaya gelen bebeklerin sesleri hastane koridorlarında yankılanıyor. 2007 beklentileriniz nelerdir?
2006 yılının son günlerinde faaliyete açılan Or-Ahayim Hastanesi Doğum Kliniği, çok özenerek düzenenlenen, doğumhanesi, bebek odası ve doğum ekibiyle 2007 yılına büyük ümitlerle girmektedir. SSK ve diğer Kurumların üyeleri, doğum için de Or-Ahayim’e girebileceklerdir. En kısa zamanda bebek yoğun  bakım ünitesinın de açılması hedeflenmektedir.

GERİATRİ   
             
Yaşlı sağlığı konusunda bugün şehrimizin en modern geriatri binaları arasında gösterilen “Alegra Torel Geriatri Pavyonu” beklentilerinize cevap veriyor mu?
Türkiye’nin neredeyse tek Geriatri Hastanesi özelliğini taşıyan Or-Ahayim, bu konudaki deneyimi ve uzmanlığı ile bu tür gereksinim duyan hastalarına en doğru tedavi ve yaklaşımıyla hizmet vermektedir. Zaman zaman huzur evi standartları ve fiyatları ile mukayese edilip eleştirilen geriatri kliniği, dünya standartlarına eşit hizmetiyle iddia edilenin aksine kaliteli tıbbi tedavi bakım ve hizmetlerini uluslararası emsallerine göre çok uygun fiyatlarla, 24 saat tam donanımlı hastane ve yoğun bakım üniteleri ile ve tam kadro hekim desteği ile hizmet vermektedir. Geriatri Kliniğinin konukları, Dahiliye Uzmanı Dr. Samuel Sivi ve Nöroloji uzmanı Dr. Şeval Şenkal tarafından tedavi edilmektedir.