Yildirimspor Kulübü`nde neler oluyor…

Yıldırımspor Kulübü yeni dönem Başkanı Avi Karako ve Hanımlar Kolu Başkanı Lida Sarfati ile dernek faaliyetleri, spor okulu, tiyatro ve projeleri hakkında görüştük…Ester YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
YSK Başkanı Avi Karako ve Hanımlar Kolu Başkanı Lida Sarfati  2006 yılı başında görevi devraldılar. Kendileri “hele bir çalışmaya başlayalım, daha sonra söyleşi yaparız” şeklinde bir tercih yapmışlardı. Aradan  bir yıl geçti ve bu kez o denli yoğunlardı ki ancak “Şeytana Uyma” adlı oyunlarının öncesinde, sahnede sohbet ettik.

Başkan Avi Karako, dernekteki geçmişinizden bahseder misiniz?
1999 yılında Moris Kohen’in başkanlık döneminde  YSK ailesine katıldım. Daha sonra İzak Mulinas, Yaşar Bildirici ile de çalışmaya devam ettim. 2006 (yılbaşı) itibarıyla da derneğin başkanlık görevini sürdürüyorum. Yönetim kurulu olarak 25ᆲ kişi kadarız. Ekibimiz eskiye oranla çok farklı, gençleşti. Daha önceki yıllarda yönetim kurulunda görev alanlar 45ᇋ yaş arasıyken, şimdi 30ᇁ yaş arasında dağılan bir profilimiz var. Bir anlamda güzel, bir anlamda da işimizi zorlaştırıyor. Arkadaşlarımın hepsi işlerinde çok yoğunlar.

Lida Sarfati, sizi tanıyabilir misiniz?
12 yıl önce dernek faaliyetlerine katıldım. Başkan Yardımcılığı dahil olmak üzere bir çok komisyonda  görev aldım. Derneğin bana büyük artılar kazandırdığına inanıyorum. Daha girişken oldum, çok insan tanıdım. Kadınlar Kolu olarak yeni lokalimizde çalışmaktan çok mutluyuz.
24 kişilik bir kadınlar kolu ekibimiz var, başkanın da ifade ettiği gibi aramıza genç hanımlar katılıyor. Bunu sevinçle karşıladığımızı da ifade etmem gerekiyor…

Belki de biz yaşlanıyoruz…
Hafta içinde lokalden mümkün olduğunca yararlanıyoruz. Seminerler düzenliyor, takı ve dans kursları veriyor, her dönem olduğu gibi gece seminerlerimizi de sürdürüyoruz. Önümüzdeki  aylarda bir tiyatro kursu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Gençler, depremden sonra YSK’nın eski yerine  gitmekten çekiniyordu, önemli denilebilecek kadar bir katılım kaybı yaşanmıştı.  Yeni mekan derneğe ne kazandırdı, beklentilere yanıt getirdi mi?
Derneğe geldiğim ilk günden itibaren yer değişimini, adeta kendime misyon edinmiştim.  Eski lokalimiz deprem açısından, dernek üyelerimize  çok güvenli gelmiyordu. Yaşam bölgeleri, eğilimleri olarak  daha merkezi bir yer seçtik. Yeni lokale geçtiğimizde bazı konsept değişikliği yarattık. Eski yerimiz tek bir salon şeklindeydi, ama artık yeni nesil bunu talep etmiyor. Çeşitli etkinlikleri aynı anda yapılabileceği, çok odalı düzene geçtik. Bunun yararını görüyoruz.
Yeni lokal küçük yaştakilere, çocuklara ve gençlere büyük yarar sağladı. Ciddi bir devamlılık gözlemliyoruz.

Çocuklara yönelik ne gibi faaliyetler yapılıyor?
5 yaşından itibaren her yaştaki çocuk burada akranlarıyla birlikte olabiliyor.
9ᆟ yaş arasında çocuklara yönelik  gelişimlerine katkılarında bulunacak faaliyetler düzenleniyor. Beyoğlu, Galata gibi semt gezileri gerçekleştiriyoruz, buz pateni yapmaya  veya bowling oynamaya gidiyorlar.
Derneğimizde 5 yaşından 70 yaşına kadar her kişinin katılabileceği bir etkinlik var diyebiliriz.
İleri yaştakileri de dernekte ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Örneğin bu hafta içinde GoldenAge’i konuk ettik, eğlenceli birkaç saat geçirmelerini sağlamaya çalıştık.  Yüzlerindeki memnuniyeti görmek bizleri sevindirdi.
 Lokalimizde gündüz hanımlara, akşamları ise yetişkinlere yönelik, konusunda uzman kişileri davet ederek kültürel faaliyetler, seminerler düzenliyoruz.  Ayda bir iki kez bu faaliyetleri tekrarlıyoruz. Arada bir bar geceleri gerçekleştiriyoruz.
İleriki günlerde küçük çocuklu anneleri haftada bir iki gün lokalimizde ağırlamak üzere hazırlık yapıyoruz. Eğitmenler çocukları oyalarken, anneleri kafemizde ağırlayacağız.

Spor faaliyetlerinden de söz etmek ister misiniz?
Dört ana branşta eğitim veriyoruz. Bildiğiniz gibi basketbol, masatenisi, futbol branşlarımız vardı bu yıl  yüzmeyi de ekledik. Şu an için 15ᆨ kişi  yüzme okuluna devam ediyor. Yarışmalara katılabilmek için federe olmayı da düşünüyoruz. Dört branşta toplam 200’e yakın öğrencimiz var. Basketbolda  gençler ve küçükler çalışmalarını sürdürüyor. A takımımızı bu sene Mali Lig’de oynatmayı hedefledik. Gidişata göre gelecek sene belki daha üst lige çıkabilir. Yaz aylarında  spor okulumuz devam ederken, bilindiği üzere her yıl Aldo Perahya Futbol turnuvasını düzenliyoruz.

Kız sporculara yönelik çalışmalarınız var mı?
Spor okulumuzda ağırlık erkek sporcularımızda; yüzmede birkaç kız sporcumuz var. Bu yıl  kız basketbol takımı kurmayı düşünüyoruz. Şu an için sekiz kadar kız sporcumuz var. Bu vesileyle 9ᆢ yaş arası kız basketbolcuları davet etmek istiyorum. Kız basketbolculara  bir sürprizimiz olacak. Bu  bir deneme süreci olacak, şimdi onlara ayırdığımız saati daha efektif kullanmaya çalışacağız.

Hanımlar Komisyonu’nun çalışmaları neler?
Hanımlar komisyonunda bulunan yetenekli hanımlarımız, her sezon açılışında küçük skeçlerde başarıyla rol alıyorlar. Ayrıca yine hanımlarımız ve  diğer üyelerimizle birlikte bir Tiyatro Komisyonu oluşturduk. Bu kişiler beğenilen bir oyun ortaya çıkardılar. Aramızda amatör ama profesyonel ruhlu oyuncular var diyebilirim.

Bir tiyatro okulundan söz ettiniz, başında kim olacak, kim eğitim verecek?
Bu seneki oyunumuz ‘Şeytana Uyma’nın yazarı  Rozi Almaleh bu görevi üstlenecek. Tiyatro kursu vererek, yetenekli arkadaşları eğitmeyi ve  yeni arkadaşları da aramıza katmayı hedefliyor.
Profesyonel eğitim gören Rozi Almaleh ve Eti  Zavaro’nun geçen sene aramıza katılmasıyla tiyatro ekibimiz nitelik kazandı, çıtayı yükselttik. Geçen seneki  ‘Her Şeye Rağmen’ adlı oyunumuz mesaj içeren, başarılı  bir oyundu. Başarısı bize yeni arkadaşlar kazandırdı, daha da genişledik. Bu gün 30 kişilik kadrodan oluşan  tiyatro ekibimiz, derneğimizin önemli bir parçası olmaya başladı.

Son iki oyunumuzda Tarık Şerbetçi’den profesyonel destek aldık.
Çeşitli alanlarda, çeşitli etkinlikler  yapmaya çalışıyoruz. Yönetim Kurulu, hanımlar komisyonu diğer komisyonlar  dahil olmak üzere dernekte 100’e yakın insan gönüllü olarak görev alıyor. Diğer tüm kardeş derneklerde olduğu gibi tüm faaliyetlerimiz  gönüllülerle yapılıyor. Çağımızda kişiler yüksek beklenti içinde. Her ne kadar en iyisini yapmaya çalışıyorsak da gönüllülük ilkesiyle çalıştığımız için beklentilere bazen  yanıt veremiyor olabiliriz. Yapılan ufak tefek hataların da hoş görüyle karşılanmasını istiyoruz.
Yurt dışında benzer kuruluşlarda profesyonellerce yönetiliyor,  ancak amatörler kadar iş çıkartamıyorlar.  Cemaatimiz bu konumda kendine özel, bu değerleri de koruması gerekiyor.