İş hayatinda farkli kültürler - ALMANYA

Medraft, 1992 yılında Türkiye Turizm sektörüne yeni bir soluk getirdi. Rafting, jeep safari, trekking, kaya iniği gibi “Soft Outdoor” olarak adlandırılan turları gerçekleştiriyor. Doğa sporlarının ve macera tutkunlarının vazgeçilmez adresi haline geldi. Geçtiğimiz hafta Yılbaşı ve bayram tatili sebebiyle yoğun ve bir o kadar başarılı bir dön

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Nur ŞAUL BARAKAS

Almanya, büyük ve düzenli şehircilik yapısı, iş hayatındaki yoğun ve sistematik çalışma saatleri,  tanınmış biraları, kapuska (sauerkraut) ve sosis ( frankfurter) yemekleri ve mesai bitimindeki “happy hours”ları ve Köln ve Dusseldorf şehirleri arasındaki rekabeti ile bilinir.  Bu hafta, sizlere Almanya’daki iş hayatına yönelik bilgiler vereceğim. 
Randevu: Almanlar’ın en belirgin özelliği güne çok erken başlamalarıdır. Sabah genel olarak saat 06:00 itibariyle çalışan insanlar yola çıkarlar. Alman iş kültüründe dakikliğin önemini asla unutmayın. Beş dakikalık bir gecikme bile “ gecikme” olarak algılanır ve daha fazla bir gecikme süresi, başlamakta olan bir iş ilişkisinin sona ermesine neden olabilir. En uygun randevu zamanı 10:00 – 13:00 veya 15:00 – 17:00’dır. Cuma akşamüstleri için randevu almaktan kaçınmakta fayda var. Çünkü bazı ofisler o gün saat 15:00’te kapanabilir. Randevularda gerçekleşebilecek herhangi bir değişikliği, minimum bir gün öncesinden haber vermeniz gerekir.
İş Kıyafeti: Kurumsal yerlerde veya finans sektörlerinde kadınlar ve erkekler için resmi, koyu renk takım elbiseler tercih edilmelidir. Diğer durumlarda günlük kıyafetler tercih edilebilir. Kadınlar genel olarak pahalı ve gösterişli takılar kullanmaktan kaçınırlar. Fransa ve İtalya’nın aksine sadelik ön plandadır.
İş Dili: Almanlar dillerine çok önem verirler. Karşılarında Almanca konuşan birini gördüklerinde daha samimi yaklaşırlar.
Genel olarak,  ilk görüşmelerde mesafeli davranırlar. İlk adımı sizin atmanız beklenir.  Alman kültüründe “ arkadaşlar” veya “tanıdıklar” arasında ciddi bir ayrım vardır. İş için gittiğiniz yerde bu ayrından kaynaklanan mesafe ve resmiyet sizi hayal kırıklığına uğratamamalıdır. Almanlar, iş hayatı ile sosyal hayatı katı bir çizgiyle birbirinden ayırırlar. Tercih edilen sohbet konuları spor, seyahat, güncel olaylar, politika ve işin akışıdır. 2.ci Dünya savaşı ve soykırım hakkında konuşmaktan kaçınırlar. Özel hayatlarına ilişkin sorular sorulmasından hoşnut olmazlar.
Hitabet: Soyadınızla hitap edilir. İlk isim genellikle aile arkadaşlar ve yakın meslektaşlar tarafından kullanılır. Zaten Alman iş kültüründe uzun yıllardır birlikte çalıştıkları halde formel iletişim kurmayı sürdürmek yaygındır.
Hediye: Almanya’da ilk ilişki kurulduğunda küçük bir hediye “kibarlık” olarak değerlendirilir. Buna karşın herhangi bir anlaşma öncesinde verilecek bir hediye ise ters etki yaratır. Aynı zamanda pahalı hediyelerden kaçınıp, küçük ancak anlamlı sürprizler tercih edilmelidir.