Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAsya / VietnamKuş gribi hala küresel bir tehditDünya Sağlık Örgütü`nün yeni Genel Sekreteri Margaret Chan, kuş gribinin hala küresel bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini açıkladı. Hong Kong`lu kuş gribi uzmanı Margaret Chan, BM kurumlarında genel sekreter mevkine yükselen ilk Çin asıllı yetkili. Margaret Chan kuş gribinin

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Vietnam'da geçen ay, son bir yıldır ilk kez bir tavuk çiftliğinde kuş gribi virüsü H5N1'e rastlandığını belirten Dünya Sağlık Örgütü'nün Vietnam'daki Direktörü Hans Toredsson, havaların soğumasıyla birlikte virüsün daha bulaşıcı olacağını belirtti. Ülkede düzenlenecek yeni ay yılı festivalinin, hastalığın insanlara bulaşması riskini arttıracağından endişelendiklerini açıkladı. Uygulanan politikalarının başarısız olmadığını savunan Toredsson, Vietnam'daki kuş gribini ortadan kaldırmanın yıllar alacağını vurguladı.

Afrika
• Somali: ABD'den hava saldırısı
Etiyopya desteğindeki Somali geçici hükümeti askerlerinin başkent Mogadişu'yu ele geçirmesinin ardından şehir dışına kaçan Şeriat Mahkemeleri Birliği askerleri Cibuti yakınlarından kalkan bir ABD bombardıman uçağı tarafından hedef alındı. Amerikan kaynakları, hedef alınan şüpheliler arasında El Kaide'nin Doğu Afrika sorumlusunun olduğunu belirttiler.
• Sudan: BM’nin Darfur paketini kabul etti
Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sadık el Magli, Sudan Hükümetinin Birleşmiş Milletlerin paketini kabul ettiğini ve paket içinde bulunan Afrika Birliği Ortak Barış Gücüne katılacak askerlerin barış gücü komutanı tarafından belirleneceğini açıkladı.
• Ruanda: Kigali'nin eski valisi yargı önünde
1994 yılında yapılan soykırımın başlıca sorumlularından biri olduğu öne sürülen başkent Kigali'nin eski Valisi Tharcisse Renzaho, Aruşa kentindeki BM Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanıyor. Ruanda soykırımında çoğu Tutsi yaklaşık 800 bin kişi, ülkedeki diğer etnik grup olan Hutular tarafından öldürülmüştü.

Amerika
• Venezuella: Chavez özel sektörleri kamulaştırmak istiyor
Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez yaptığı bir konuşmada, elektrik ve telekomünikasyon gibi ülkenin yönetimi açısından önem taşıyan tüm sektörlerdeki şirketlerin kamulaştırılması gerektiğini savundu.
• Şili: Pinochet mektubunda darbeyi savundu
10 Aralık 2006’da 91 yaşında ölen Şili’nin eski Diktatörü Augusto Pinochet, ölümünden önce yazdığı ve bu hafta yayınlanan mektubunda 1973 yılındaki darbeyi ve 17 yıllık iktidarı sırasında düzeni sağlamak için kullandığı yöntemleri savundu. Pinochet mektubunda, Şili’nin bir iç savaşa sürüklenmesini önlemek için 11 Eylül 1973’te darbeyi yaptığını belirtti.
• Kolombiya: Son 10 yılda 3 binden fazla kişi kaçırıldı
Ülkedeki kaçırılma kurbanlarına yardım eden Özgür Ülke Vakfı’nın yöneticisi Lucia Gomez yaptığı açıklamada, 1996 ve 2006 arasında kaçırılan 3177 kişinin hala rehin tutulduğunu belirtti. Kaçırılan kişilerin, solcu Kolombiya Devrimci Güçleri ve Ulusal Kurtuluş Ordusu üyesi gerillalar, kanun kaçakları veya sağcı gruplar tarafından rehin tutulduklarını belirtildi.

Asya
• Endonezya: Sumatra'daki selde 70 ölü
Endonezya'nın Sumatra adasının kuzeyinde son birkaç günde bölgeyi etkileyen yoğun yağışın neden olduğu sellerde en az 70 kişi yaşamını yitirirken yüzlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi.
• Bangladeş: Seçim protestosu
Muhalefet partilerinin oluşturduğu Halk Birliği adlı birlik, 22 Ocak'taki seçimlerin iptal edilmesi için ülke çapında ulaşımı üç gün boyunca engellemek için barikatlar oluşturdu. Seçimlerin adil olmayacağını savunan Halk Birliği taraftarları ayrıca devlet başkanlığı sarayını taşladı. Polisin müdahalesi sırasında çok sayıda kişinin yaralandığı ve gözaltına alındığı bildiriliyor. Başkent Dakka sokaklarında binlerce polis ve asker güvenliği sağlamak için devriye geziyor. 

Avrupa
• Gürcistan: Rus askerleri Tiflis'ten ayrılıyor
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki son Rus askerleri de ülkeyi terk etti. Böylece yaklaşık 200 yıldır ilk kez Moskova'nın Tiflis'te bir askeri karargahı yok. Rus askerleri Tiflis'e 25 Kasım 1799'da, ülkeyi olası bir işgalden korumak amacıyla girmişti. Rusya'nın Gürcistan'da iki üssü daha bulunuyor, ancak bunların da iki yıl içinde kapatılması öngörülüyor.
• Rusya: Vanayı biz kapattık
Rus petrol şirketi Transneft, Polonya ve Almanya'ya giden petrol boru hattındaki vanayı kendilerinin kapattığını itiraf ettiler. Transneftlu yetkililer, Belarus’un hattan petrol çalmasına bir son vermek için kesinti yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.
• Almanya: 11 Eylül davası sonuçlandı
11 Eylül saldırılarını gerçekleştirenlerle bağlantılı olduğu gerekçesiyle Almanya'da yargılanan ve suçlu bulunan Fas vatandaşı Münir el Mutasaddık, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
• Vatikan: İstifa etmeli
Vatikan’ın Varşova başpiskoposluğuna atadığı Piskopos Stanislaw Wielgus, Soğuk Savaş döneminde Polonya ve Rus istihbaratıyla ilişki içerisinde olduğunun ortaya çıkması üzerine yeni görevine resmen başlayamadan istifa etmek zorunda kaldı.

Ortadoğu
• Irak: Samava'da çatışmalar sürüyor
Irak'ın güneyindeki Samava şehrinde, silahlı kişilerle polis arasında çıkan çatışmada beş polisin öldüğü açıklandı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü, sokağa çıkma yasağının bulunduğu kentteki çatışmaların sürdüğünü bildirdi.
• Suudi Arabistan:  “Hobar saldırısının sorumlusu İran’dır”
Amerika Birleşik Devletleri bölge mahkemesi, 1996 yılında Suudi Arabistan'da 19 Amerikalının ölümüne yol açan saldırıdan İran'ın kısmen sorumlu olduğuna hükmetti. Mahkemenin bu kararı ile bombalı saldırıdan zarar görenlere ve yakınlarına İran hükümetine karşı adli işlem başlatma yolu da açılmış oldu.
• İran: Dolar’dan Euro’ya geçiyor
Dünyanın en büyük dördüncü petrol üreticisi olan İran, petrol satışları dahil tüm uluslararası ticaretinde Amerikan Doları yerine Euro kullanacağını açıkladı. Tahran ayrıca tüm döviz rezervlerini de en kısa sürede Euro'ya çevireceğini duyurdu. İran'ın bu kararını destekleyen Venezuella Enerji Bakanı Rafael Ramirez, ham petrol ihracatları için aynı şeyi yapma olasılığını değerlendirdiklerini açıkladı.