EL AL, Ortodokslar ile anlaşmaya vardi

Global rekabet kapsamında Şabat günü uçuş yapmak istediği için ülkenin Ortodoks kesimi ile ters düşen EL AL, sonunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz Cuma günü, EL AL Havayolları Genel Müdürü Hayim Romano ve Ultra-Ortodoks Hahamlar Şabat Komitesi avukatı Yaakov Weinrot, havayolunun Şabat günlerindeki uçuşları konusunda bir anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.
Anlaşma, EL AL’ın günde bir milyon Şekel zarara uğramasına neden olan, resmi olmayan boykotun da bittiği anlamına geliyor.
Anlaşma kapsamında EL AL, Şabat günlerinde uçmama yönündeki genel politikasını korurken, kadrosunda bulunduracağı bir haham yardımı ile özel durumlarda hangi Şabat uçuşlarının “gerekli” olduğuna karar verecek.
Alınan karar doğrultusunda, Sefarad Hahambaşı  Rav Şlomo Amar, EL AL’a danışman olarak atandı. Rav Amar’ın veto hakkı olmayacak, ancak havayolu Amar’ın kararlarını uygulamaz ise, yapılan anlaşmaya karşı hareket etmiş olacak. 
Varılan anlaşmaya göre, EL AL Şabat günü uçuş yapmaya ihtiyaç olduğunu düşünürse, Hahambaşı Rav Amar’a danışacak. Amar da, durumun aciliyetini, ‘ölüm-kalım’ meselesi olup olmadığını değerlendirerek uçuşa onay verecek.
Ancak hava yolu şirketi  Rav  Amar’ın kararına karşı gelerek Şabat günü uçuş düzenlediği takdirde, Şabat’a bakan ve rezervasyonlarını iptal eden Ortodoks yolcuların paralarını geri vermeyi reddetti.  Ortodoksların talep ettiği, iptal edilen bilet paralarının geri iadesi konusunda, taraflar son olarak, iade edilmesi gereken tutarların Sağlık Bakanlığı’nın tedavi ve ilaç konusundaki bütçesine aktarılmasında karar kıldılar
EL AL, Aralık ayı başında, yaşanan bir grevin uçuş programını aksatması nedeniyle Şabat uçuşlarına başlamıştı.