Chirac Ortadoğu`da bariş konferansi düzenlenmesini istedi

Cuma günü Dışişleri diplomatlarına konuşan Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ortadoğu`da barış için yeni bir konferans istedi. Cumhurbaşkanlığı dönemindeki son büyük dışişleri demeci olması beklenen konuşmada Chirac, Ortadoğu, Irak savaşı ve AB konusundaki görüşlerini dile getirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac 5 Ocak Cuma günü yeni yıl nedeni ile dışişleri diplomatlarına  yaptığı konuşmada çeşitli konulara değindi. Chirac, konuşmasında Ortadoğu’da istikrarın sağlanmasına yönelik bir uluslararası konferansın düzenlenmesi için yaptığı çağrıyı yinelerken; “Avrupa’nın eşiğinde bulunan Ortadoğu uluslararası gerilimin merkez üssü olmuştur” dedi.
Chirac,  ABD’nin Irak’ta sürdürdüğü savaş hakkındaki eleştirilerini de sürdürdü. Fransa Cumhurbaşkanı konuyla ilgili olarak “Fransa’nın endişe duyduğu ve daha önce uyardığı gibi, Irak’taki savaş sonuçları henüz belli olmamış karışıklıklara neden olmuştur.” dedi. Chirac ayrıca, Irak savaşı ile terörün arttığını belirtirken, Irak’ta halihazırda süren çatışmanın önceden tahmin edilemeyecek kadar büyük bir alana sıçrayabileceği konusunda uyarı yaptı.
Chirac konuşmasına, İsrail-Filistin çatışmasının Ortadoğu’daki kinin somut bir yansıması olduğunu belirterek devam etti. Barış sürecinin tekrar başlatılması ve (AB, BM, Rusya ve ABD’den oluşan) dörtlü arabulucu komitesinin tekrar kurulması için uluslararası kamuoyunun baskı yapmasını istedi.
Dörtlü arabuluculu sistem içerisinde yeni bir uluslararası konferans yönteminin bulunmasını, ve bu konferansın taraflara barış şartlarını dikte etmek yerine istedikleri garantileri sağlaması gerektiğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı  konuşmasının devamında ise AB ile ilgili görüşlerini açıklayarak,  Alman Başbakanı Angela Merkel’in AB’nin karar alma sürecini kolaylaştırmak için getirdiği önerileri desteklediğini bildirdi. Chirac; “Bugün herkes acil bir reforma ihtiyaç olduğunun farkında” derken, daha önceki AB anayasanın Fransız ve Hollandalı seçmenler tarafından reddedilmesine neden açan endişelerin de dikkate alındığı bir çözüm gerektiğini belirtti.
Chirac, Roma anlaşmasının 50. yılında Romanya ve Bulgaristan’ın birliğe dahil oluşunu tebrik ederken, bu yıldönümünün üyeler arasında fikir birliği oluşturulması için iyi bir fırsat olduğunun altını çizdi.
Şu anda AB başkanlığını yürüten Almanya birlikte yapılacak reformları gündemin ilk sırasına alırken, başkanlığı 2008’de devralacak Fransa’nın da bu reformları sürdürmesi bekleniyor. Fakat Nisan ayında Fransa’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeni ile Jacques Chirac’ın bu dönemde artık görevde olmayacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle Chirac’ın Cuma günü verdiği bu demeç, Cumhurbaşkanı olarak dışişleri konusunda verdiği önemli son demeç olarak görülüyor.