İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 15 yıldır düzenli diplomatik ve ticari ilişkilerinin bulunduğu Çine resmi bir ziyarette bulunmak üzere pazartesi akşamı yola çıktı. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao ile yapacağı toplantıda Olmert, İrana karşı yaptırım talebinde bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını destekleyen Pekine, İsrailin takdirini sunacak. Olmert, BMin 1731 sayılı kararının İranın nükleer programını engellemek adına önemli bir adım olduğu ancak yetersiz kaldığı yönündeki görüşü ifade edecek. Toplantı gündeminde İranın yanısıra Çinle sürmekte olan ticari ilişkiler de bulunuyor. Başbakan sözcüsü Miri Eisinnin yaptığı açıklamaya göre Olmert, 2006 yılında 4 milyar Dolar olan ticari ilişkilerin 2008 yılına kadar 6 milyar Dolara çıkarılmasının yollarını araştıracak.
Ziyaret hazırlığı sırasında Olmert, Çin medyasına verdiği bir röportajda, İrannın nükleer silah geliştirmesinin Çinin çıkarlarına ters düştüğünü ve Güvenlik Konseyi oyunun da buna kanıt olduğunu söyledi. İranın nükleer programı konusunda dengeli bir siyaset izleyen Çin, Olmertten önce İranın Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve Nükleer Program Baş Müzakerecisi Ali Larijanini ağırladı. Çin tarafından yapılan resmi açıklamalara göre Devlet Başkanı Hu, Tahranın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması ya da yaptırımlarla yüzleşmesi için çağrıda bulunan Güvenlik Konseyi kararına ciddiyetle karşılık vermesi gerektiğini söyledi. Hu, krizin diplomatik yollar ile çözülmesi gerektiğini söyleyerek ,Çinin bu konudaki duruşunu yineledi. Larijani ise İranın tehdit edilmesi halinde askeri bir nükleer program geliştirebileceğine dair uyardı.
Kudüsteki politik kaynaklar, Nükleer silaha sahip bir İrana karşı olduklarını söyledikleri zaman Çinlilere inanlıyoruz. Ancak Çinin yaptırımlara karşı çıkan geleneksel bir duruş sergiliyor ve diplomatik çözümleri tercih ediyor. dedi. İrana karşı tavrında, yaptırımları yumuşatmayı ve ertemeyi seçen Rusyanın yolunda ilerleyen Çin, uluslararası toplantılarda da başrolde olmaktan kaçındı. Olmert, bu ziyareti ile Güvenlik Konseyinin beşinci ve son daimi üyesiyle de bu konuda görüşmüş olacak.
Olmertin ziyareti için Çine dönen Çinin İsrail Büyükelçisi Chen Yonglong, Jerusalem Posta yaptığı açıklamada bu ziyaretin Çin ile İsrail arasındaki iyi ilişkileri ilerletmek amacıyla yapıldığını, ekonomik ve kültürel olarak daha fazla işbirliği içinde bulunmak istediklerini söyledi. Çinin özellikle İsrailin tarım ve teknoloji alanındaki uzmanlığıyla ilgilendiğini de ekledi. Ancak İran ya da Filistin meseleleri konusunda bilgilendirilmediğini söyleyen Yonglong, İsrail ile Çin arasındaki politik farklılıklar üzerine konuşmaktan sakındı.
Çin ayrıca son günlerde Ortadoğudaki etkisini artırmak üzere Lübnandaki barış gücünü 1000e çıkaracağını açıklayarak savaş sonrası bölgeye gönderilen uluslararası güce en büyük katkıda bulundu.
Çin, enerjisinin yaklaşık yüzde 12sini İrandan ithal ediyor, ve Tahran ile yakın ilişkileri bulunuyor.