İsrail`de terör kayiplari azaldi

‘Herod`dan sonra Kudüs`ü Kudüs yapan Başkan ününe sahip Teddy Kollek, 2 Ocak günü hayata veda etti. Kudüs`ü tarihin güzelliklerinin gizlendiği modern bir kente dönüştüren Kollek`in hayatı, bir şehre adanmışlığın çarpıcı hikayesi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Ordusu Merkez Komutanlığı’ndan verilen bilgiye göre, son dönemlerde artan bombalı intihar saldırıları ve denemelerine rağmen, verilen kayıplar geçmiş yıllara göre çok azaldı

İsrail Ordusu, 2006 yılı içinde terör kayıplarının azaldığını açıkladı. Geçtiğimiz yıl içinde İsrail topraklarında meydana gelen iki intihar saldırısında, on bir İsrailli hayatını kaybetti. Bu sayı, 2001 yılından beri, kaydedilen en düşük sayı.
İki saldırı da Tel Aviv’in güneyinde gerçekleşti. İlkinde, sadece yaralanmalar meydana gelirken, ikinci saldırıda on bir kişi hayatını kaybetti.
Verilere göre, 2006 yılı içinde 187 Filistinli, İsrail’e yönelik saldırı suçu ile gözaltına alındı.
Savunma güçleri, saldırıları önleme konusunda başarılı olmalarını, Filistin şehirlerinde rahatça hareket edebilmelerine bağladı.
2005 yılında Ocak-Eylül ayları arasında ateşkes nedeniyle, Filistin topraklarına hiç bir şekilde girmeyen İsrail askerleri, ateşkesin sona ermesiyle, bu topraklardaki operasyonlarını arttırdı.
Özellikle düzenlenen operasyonlarla Batı Şeria’da İslami Cihad’ın büyük darbe alması, kayıpların azalmasındaki en büyük etken olarak gösteriliyor.
2005 yılında, İslami Cihad’ın sorumlu olduğu saldırılarda 23 İsrailli hayatını kaybetmişti. Ancak, geçtiğimiz yıl, örgüt üyesi 33 kişi yakalandı veya öldürüldü. Kalanlar, eksiklerin yerini doldurmak için çalışsa da örgüt, etkinliğini kaybetti.
Batı Şeria’da yaşanan olaylarda ise ikisi asker, altısı sivil olmak üzere toplam sekiz İsrailli hayatını kaybetti. Bu duruma neden ise, Gazze’deki terörist grupların Batı Şeria’daki etkinliklerini arttırması gösteriliyor. Özellikle Lübnan Savaşı’nın sona ermesiyle, 2005 yılında etkinliklerini azaltmış olan Hizbullah’ın yeniden Batı Şeria’da aktif hale geldiği görülüyor.
İsrail Ordusu, 2006 yılı içerisinde Batı Şeria’da 130 militanı öldürdüğünü açıkladı. Askeri istatistiklere göre, bu operasyonlarda yanlışlıkla hayatını kaybeden sivillerin sayısı da sekiz. Askeri yetkililer, ayrıca geçtiğimiz yıl, terör gruplarına yönelik para transferlerinin %75’ini durdurduklarını açıkladılar.