Abbas, Hamas güvenlik güçlerinin dağitilmasini isteyen bir k

Hamas ve El Fetih arasında süregelen gerginlik, FÖY Lideri Mahmud Abbas`ın Hamas`ın orduya bağlı olmayan askeri kuvvetini “kanundışı” nitelendirmesiyle alevlendi. Hamas ise asker sayısını 12 bin kişiye çıkararak, güçlenmeyi öngörüyor

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Birkaç ay önce, FÖY Lideri Mahmud Abbas, Hamas’ın askeri gücünü İçişleri Bakanlığı’na bağladı. Ancak Hamas’ın, El Fetih güvenlik amiri ve yedi korumasını öldürmesi üzerine Abbas, bu orduyu yasadışı ilan etti.  Hamas Askeri Kuvvetleri Sözcüsü İslam Shihuan, Pazar günü yaptığı açıklamada örgüte sadık olan bütün Filistinlileri orduya katılmaya çağırdı. 
Abbas, gazetecilere yaptığı açıklamada izinsiz olarak askeri birlik oluşturmanın kanuna aykırı olduğunu belirtti.  FÖY Başbakanı İsmail Haniyeh ise, askeri birliğin yasal olduğunu ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı kalmayı sürdüreceğini söyledi. 
Batı Şeria’da El Fetih yanlısı silahlı kişilerin iki ayrı olayda Hamas’lı yetkililere saldırı düzenlemeleri, Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmayı alevlendirdi. Yaptıkları basın açıklamasında Borhum ve İsmail Radwan; Hamas’ın İsrail hapishanelerinde bulunan tüm tutukluların serbest bırakılması sözünü verdi. Bu arada El-Fetih tarafından kaçırılan Nablus Belediye Başkan Yardımcısı Hamas yanlısı Mehdi-Al-Hamdali üç gün sonra serbest bırakıldı.
Yapılan basın toplantısında oldukça tedirgin görünen Al-Hamdali, Abbas ve diğer görevlilere serbest bırakılmaları yolundaki gayretleri için teşekkür etti. Diğer yanda Fatah yanlısı kişiler sahipleri Hamas taraftarı olan dükkanları ateşe verdiler. Büyük bir konfeksiyon mağazası ve döviz bürosu tahrip edildi.