YAHUDİ DÜNYASINDAN

Nelly BAROKASKirk Douglas 90 yaşındaABD`ye göç etmiş fakir ve cahil bir Rus ailenin oğlu olan ve Hollywood`a ayak basması ile adını Kirk Douglas olarak değiştiren Issur Danielovitch geçtiğimiz günlerde 90. yaşını kutladı. Doğum günü kutlaması onu ünlü yapan filmlerinin çekildiği stüdyoların yakınındaki bir Fransız lokanta

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yahudiliği seçen eşi Anne ile Kirk Douglas iki yıl önce 50 yıllık birlikteliklerini kutlamışlardı. Aralarında film oyuncusu ve yapımcısı Michael Douglas ve eşi Catherine Zeta-Jones olmak üzere Douglas’ın üç oğlu da kutlamaya katıldılar. Nancy Reagan da davetliler arasındaydı.
Yahudi kökenini yıllarca görmezden gelen Kirk Douglas, yaşamının belli bir döneminden sonra dini mirasına sıkı sıkıya bağlandı. 1991’de kullandığı helikopterin parçalanması ve iki kişinin ölümüne sebep olması ünlü aktörün hayatında bir dönüm noktası oldu.
Birkaç yıl sonra bir felç durumu ile yitirdiği konuşma yeteneğini zorlu bir çaba ile yeniden kazandı. Din dersleri alarak kendini yetiştiren ve yılların açığını kapamaya çalışan aktör iki otobiyografi, Holokost konusunda çocuk kitapları yazdı, kültürel ve tıbbi girişimlerde maddi destek verdi.
II.Dünya Savaşı’nı, helikopter kazasını, felci atlatan 90 yaşında deneyimli bir kişi olarak Kirk Douglas doğum gününde gençlere yönelik tavsiyelerde bulundu: “Sizler fakirlik, küresel ısınma, soykırım, AİDS ve intihar bombacıları gibi sorunlarla karşı karşıyasınız. Bizler bu sorunları çözümlemek için pek az şey yaptık. Şimdi mücadele etmeyi sizlere bırakıyoruz. Sorunları çözmek zorundasınız çünkü durum kabul edilebilir gibi değil. Ben pastamın mumlarını üflerken- ki bu çok zaman alacak- sizlere teşekkür ediyor olacağım.”
Kirk Douglas’ın düşüncelerini dile getirdiği “Let’s Face It: 90 Years of Living, Loving and Learning” adlı dokuzuncu kitabı mart ayında yayınlanacak.

Bar Refaeli zirveye tırmanıyor
İsrailli ünlü fotomodel Bar Refaeli, Hollywood yıldızlarından Leonardo DiCaprio ile birlikteliğinden sonra fotoğrafları dünya dergi ve gazetelerinde sıkça yer almaya başladı. Bazı dergilerin dedikodu sütunlarında Refaeli’nin adı geçerken, İngiliz gazetesi The Sun, mayolu fotoğraflarını bastı, Fransa’nın ünlü moda dergisi Elle, fotomodelin fotoğraflarını kapak yaptı.
Geçtiğimiz yıl İrit konfeksiyon şirketinin, İtalyan mücevher tasarımcısı Marco Bicego’nun, Dio mayolarının, Victoria’s Secret katalogunun ve Orange şirketinin tanıtım kampanyalarında modellik yapan Bar Refaeli, şimdilerde Samsung’un yeni cep telefonunun ve Sports dergisinin tanıtımında çalışıyor.
İsrail’de hangi katalogu veya gazeteyi açsanız Bar karşınıza çıkıyor. Hatta Ayalon otoyolundan geçerken bilboardlarda onu sık sık görüyorsunuz. Uluslar arası alanda ünü giderek artan Bar Refaeli, Samsung reklam kampanyasından 119.000 Dolar, Dio’dan 120.000 Dolar kazanırken, İrit’den önümüzdeki iki yıl için 400.000 Dolar alacak.