İstanbul - İzmir ortak Hanuka kutlamasi

20 Aralık Çarşamba akşamı İstanbul Neve Şalom ve İzmir Beth İsrael Sinagogları`nda eş zamanlı bir Hanuka kutlaması gerçekleşti. Kurulan internet bağlantısıyla her iki sinagog görüntüleri ekranlara yansıtıldı, bayram coşkusu paylaşıldıEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İstanbul’daki Hanuka kutlamasına Hahambaşı Rav İsak Haleva,  Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Başkan vekilleri ve  yardımcıları,  İsrail’in İstanbul Konsolosu Mihal Gur-Aryeh,  Bet-Din üyeleri, Hahambaşılık müşavirler kurulu üyeleri, vakıf, dernek, kurum ve kuruluş başkanları ve yahidler katıldılar.

İzmir’de ise başta İzmir Cemaat Başkanı Jak Kaya olmak üzere, cemaat idarecileri ve dindaşlar hazır bulundular.

Neve Şalom Sinagogu’nda okunan Arvit duasının ardından İzmir kökenli Rav İzak Alaluf,  Bereşit 1:2 ve 1:3’den alıntılarla başladığı konuşmasında,  “Hanuka bayramında, bu mumları mucizeler için yakıyoruz diye başlayan bölüm kalplerimizde iyilik ve barışın habercisi olacaktır” diyerek   bayramın tarihsel ve  simgesel önemine değindi.

Başkan Silvyo Ovadya konuşmasına, katılımın az olmasının  geçen yılki Hanuka kutlamasında bağlantıda yaşanan aksiliklerden kaynaklandığını söyleyerek başladı. “ (…) Hanuka, simgesel olarak ışığın bizlerde uyandırdığı pek çok şeyi anımsatır. Işık; ümidi uygarlığı, huzuru, bilgeliği, sevgiyi, hoşgörüyü, barışı ve her şeydan önemlisi birlik ve beraberliği simgeler.  Bizler de bu  akşamı İzmirli kardeşlerimizle paylaşarak birlik ve beraberliği pekiştiriyoruz” dedi.  İstanbul cemaat idarecileri olarak  kasım ayında İzmir’e yapılan ziyarette, İzmir cemaatini yakından tanıma fırsatı bulduklarına değindi ve katılımcıları İzmirli ailelerin okumak için İstanbul’a gönderdikleri gençlerine kucak açmaya davet etti.

“Bizler, Türkiye Yahudileri, hangi şehirde olursak olalım, büyük bir ailenin fertleriyiz. Ve dünyanın neresinde olursak olalım, çok eski ve büyük bir ailenin parçasıyız” sözlerinden sonra Başkan Ovadya,  kutlamanın gerçekleşmesinde emeği geçen Neve Şalom Vakfı yeni dönem Başkanı Jojo Nasi’ye, geceye renk katan İzzet Bana Estreyikas D’Estambol ve Nes korolarına, İzmirli sanatçı Linet Saül ve İzmir Çocuk Korosu’na teşekkür etti.

İzmir Cemaat Başkanı Jak Kaya ise: “(…) Ne mutlu ki bizlere, kilometrelerce uzaktan da olsa, İstanbullu kardeşlerimizle birlikte bir sinerji yakaladık ve bir bütün olduğumuzu hissetmeyi başardık.  (…) Hanuka’nın son gününde birlikte yanan sekiz mum, Bet Hamigdaş’ı mucizevi bir şekilde aydınlatan Menora’nın geçmişte olduğu gibi yaşamlarımızı her zaman aydınlanacağını bizlere anımsatır. Bu aydınlığın sizlere, ailelerinize, Türkiye Musevi Cemaati’ne ve nihayet bütün dünyaya güzellik, mutluluk ve barış getirmesini diliyorum” dedi.  Daha sonra Hanuka mumları Hahambaşı Rav Haleva ve Cemaat Başkanı Ovadya başta olmak üzere cemaat ileri gelenleri ve gençler tarafından yakıldı.

Hahambaşı Rav İsak Haleva konuşmasına kilometrelerin her iki cemaat arasında var olan bağlılığa bir engel olmayacağına  ve Hanukanın ışığının manevi dünyamızı aydınlattığına değinerek başladı. Hanuka Bayramı’nın öyküsünü aktaran Hahambaşı Rav Haleva, bunun bir mucizenin yanı sıra mücadele edildiği için hak edilen bir başarı olduğundan  ve geleneklerin korunmasının öneminden söz etti.

Daha sonra canlı bağlantıdan İzmir Çocuk Korosu, Hazan Moti Katan ve  sanatçı Linet Saül izlendi. İstanbul’da İzzet Bana Nes ve Estreyikas D’Estambol grupları şarkılarla kutlamaya neşe ve renk kattılar.

Hanuka kutlaması Ehal’in kapılarının açılması ve Petiha duasının okunmasının ardından Neve Şalom Kültür Merkezi’nde Suvganiya ikramıyla son buldu.

İzmir Cemaati’nden Viktorya Sinay aynı kutlamayı şöyle dile getirdi:

Bu kez hep birlikte olmamız nedeni ile İzmir’de yapılan bir etkinliği uzun uzun anlatmamıza gerek yok  ama aramızdaki uzak mesafenin bu denli yakin olduğunu yüreklerimizde hissetmemizden olacak, bir şeyler yazmaktan kendimizi alamadık, memnuniyetimizi paylaşmak istedik.

Neve Şalom ve Beth İsrael Sinagogları’nın ortaklaşa kutladıkları Hanuka Bayramı’nda, teknoloji ve cemaatlerin yardımıyla tarihi bir buluşma yaşandı. Küçük diye adlandırdığımız İzmir Musevi Cemaati bir anda İstanbullu kardeşlerimizle kalabalık bir topluluk oldu...

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva’nın Hanuka Bayramı’nın anlam ve önemini anlatışı, İzmirlilere olan candan sevgisi; Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’nın konuşmasında İstanbul’da yaşayan İzmirli gençlere gösterdiği yakın ilgi; İzmir Musevi Cemaat Başkanı Jak Kaya ve çalışma arkadaşlarının bu organizasyon için gösterdikleri özveri; İstanbul’da bulunan İzmirli Rav İzak Alaluf ile  duyduğumuz gurur; Soprano Linet Saül’ün muhteşem sesi ve yorumu; İstanbullu ve İzmirli miniklerin Hanuka koroları, yüreklerimizi coşkuyla doldurdu...

Beth İsrael Sinagogu’nda yıllardan beri görmeyi arzuladığımız katılım vardı. Sinagog tıklım tıklım doluydu. Tüm cemaat bu birlikteliği kaçırmak istememiş çocuğunu kapan oraya koşmuştu.. Gerçekten organizasyon mükemmeldi. Dileriz bu Hanuka bir başlangıç olur. Bu organizasyonda emeği geçen tüm kardeşlerimize sonsuz teşekkürler.