Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAsya / Kuzey KoreKuzey Kore`den nükleer tehditÇin`in Pekin şehrinde devam eden ve bir yıl aradan sonra yeniden başlayan altılı görüşmelere Kuzey Kore dışında Çin, Japonya, Rusya, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri katılıyor. Kuzey Kore, görüşmelerin ilk gününde yaptığı açıklamada, Ekim ayı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
 Kuzey Kore ayrıca yaptığı son nükleer denemelerin ardından kendilerinin ABD ile eşdeğer bir nükleer güç olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Kuzey Koreli yetkililer ayrıca yapılan bu görüşmelerin asıl hedefinin Kuzey Kore'nin nükleer programının kısıtlanması değil, eşit güç olarak karşılıklı silah indirimi olması gerektiğini belirttiler. Amerika Birleşik Devletleri'nin baş müzakereciliğini yürüten Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill ise ana hedeflerinin Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmesini sağlamak olduğunu hatırlattı.

Afrika
• Sudan: Dışişleri bakanlarından Darfur çağrısı
Aralarında ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine Albright ve Türkiye Dışişleri eski Bakanı İsmail Cem’inde bulunduğu çeşitli ülkelerin 15 dışişleri eski bakanı ortak bir bildiri yayınlayarak Darfur’da yaşanan şiddetin durdurulması için çağrıda bulundular. İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinde yer alan bu çağrıda hedefin, gerekirse ağır yaptırımlar uygulanarak Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in ülkenin batısındaki Darfur'a etkin bir uluslararası barış gücü sevkini kabul etmesini sağlamak olduğu vurgulandı. Silahlı grupların hükümete karşı ayaklandığı 2003 yılından bu yana Darfur'da 200 bin kişi hayatını kaybetti, iki milyona yakın kişi evini terk etti. Darfur'daki  bu durum başta Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti olmak üzere bölgedeki barışı da tehdit ediyor.
• Etiyopya:  Eski Lider Mariam’a soykırım suçlaması
1991 yılında devrilen ve Zimbabve 'ye kaçan eski lider Mengistu Haile Mengistu hakkındaki 12 yıldır süren dava sonuçlandı. Soykırım suçlaması ile yargılanan Mengistu ve on bir eski yardımcısı suçlu bulundu. Ölüm cezasının verileceği tahmin edilen davada cezalar ileri bir tarihte açıklanacak. Mengistu, 1970'lerde Kızıl Terör dönemi olarak anılan dönemde on binlerce kişi öldürtmüştü.
• Botsvana: Yerliler topraklarına geri dönme
hakkını kazandılar
Afrika'nın güneyindeki Kalahari Çölü yerlileri, Botsvana hükümetine karşı açtıkları davayı kazandılar. Yerliler iddianamelerinde, hükümetin dört yıl önce su kaynaklarını keserek Kalahari çölünün ortasındaki geleneksel avlanma alanlarını terk etmek zorunda bırakıldıklarını ifade etmişlerdi. Botsvana Hükümeti yerlilerin yeni elmas madenleri açılması için topraklarından sürüldüğü iddialarını ise reddetti.

Amerika
• ABD: Powell, Irak’ta kaybetmekte olduklarını
 açıkladı
Amerikan CBS televizyonunun sorularını yanıtlayan Dışişleri eski Bakanı Colin Powell, Başkan George Bush’a Irak Çalışma Grubu tarafından tavsiye edilen “Irak’taki asker sayısının arttırılması” önerisinin bölgedeki kötüleşmekte olan durumu düzeltemeye yetmeyeceğini açıkladı. Bu hafta göreve başlayan Savunma Bakanı Robert Gates de, ABD’nin Irak'taki savaşı kazanmakta olduğuna inanmadığını belirtmişti.
• Küba: Castro’nun tehlikeli bir hastalığı yok
1959 devriminden bu yana Küba’yı ziyaret eden en kalabalık Amerikan parlamenter grubu Havana'da resmi temaslarda bulunuyor. Fidel Castro’nun temmuz ayında yetkilerini devrettiği kardeşi Raul Castro grup ile görüşmeyi reddederken, tedavi görmekte olan Fidel Castro'nun kanser olmadığı, ölümcül bir rahatsızlığının bulunmadığı ve yakın zamanda görevinin başına geçeceği açıklandı.
• Brezilya: Devlet Başkanı da Silva en iyi
başkan seçildi
Yapılan bir kamuoyu yoklamasında, ekim ayında ikinci kez dört yıllığına devlet başkanı seçilen Luiz Inacio Lula da Silva, hakkındaki yolsuzluk iddialarına rağmen yüzde 35'lik bir oy ile “seçimle gelen en iyi devlet başkanı” seçildi.

Asya
• Hindistan: ABD ile nükleer ortaklık
ABD Başkanı George Bush, Hindistan'la nükleer işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, nükleer silah denemesi yapmayacağı yolunda güvence veren Delhi yönetimi, tesislerini denetime açması karşılığında yakıt desteği ve ABD'nin teknolojik bilgi ve imkanlarından faydalanacak.
• Rusya: Stratejik sektörler kamulaştırılıyor
Devlet Başkanı Vladimir Putin stratejik sektörleri kamulaştırmaya yönelik planına istinaden, askeri ve sivil uçak üreticilerini tek bir çatı altında birleştirdi ve başına Savunma Bakanı Sergey Ivanov’u getirdi.
• Endonezya: Sumatra’da deprem
Sumatra adasında, Richter ölçeğine göre 5.8 ve 5.5 şiddetinde meydana gelen iki deprem sonucunda yedi kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, tsunami tehlikesi olmadığını açıkladılar.

Avrupa
• İngiltere: Rüzgar çiftliği kuruluyor
İngiltere hükümeti, açık denizde kurulacak dünyanın en büyük rüzgar çiftliği için hazırlanan iki projeye onay verdi. Londra'nın doğusunda Kuzey Denizi'nde kurulacak ve 2010’da tamamlanacak olan bu projeler yaklaşık üç milyar dolara mal olacak, bu sayede bir milyon konuta yetecek elektrik üretilecek.
• Norveç: En büyük petrol ve doğalgaz şirketleri
 birleşiyor
Dünyanın en büyük üçüncü petrol ihraç eden ülkesi olan Norveç’in en önemli iki firması Statoil ve Norsk Hydro birleşiyor. Bu birleşme sonucunda günde 1.9 milyon varil petrol çıkarma kapasitesi, 6.3 milyar varil petrol rezervi ile dünyanın denizde petrol arama çıkarma faaliyetleri yürüten en büyük enerji şirketi doğacak.

Ortadoğu
• İran: Nükleer çalışmalara devam
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer çalışmalarının uluslararası kurallar ve anlaşmalar çerçevesinde yapıldığını savundu ve BM Güvenlik Konseyi tarafından alınacak bir yaptırım kararına rağmen nükleer faaliyetlere devam edileceği bildirdi.
• Lübnan: Hariri suikastında gelişme
14 Şubat 2005 tarihinde Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’ye yapılan suikastı araştıran BM heyeti, Hariri cinayetiyle bunu izleyen 14 saldırı arasında bağlantı bulduklarını açıkladı