BM`den Filistinliler için ‘şikayet başvuru masasi`:Filistinliler

Ortadoğu Barış Süreci`ne bağlılığını göstermek isteyen İngiltere Başbakanı Tony Blair, İsrail ve Filistin Özerk Yönetimini (FÖY) kapsayan ziyaretini hafta başında gerçekleştirdi. İki tarafın liderleri ile bir araya gelen Blair, ortak barış mesajları verdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Birleşmiş Milletler, Filistinliler için şikayet masası oluşturmayı planlarken, İsrail’de konu etraflıca ele alınıyor. İsrail Mahkemeleri Filistin tazminat başvuruları ile dolup taşıyor

Birleşmiş Milletler cuma günü, Filistinlilerin güvenlik duvarı ile ilgili şikayetlerini kabul etmek için resmi bir başvuru masası oluşturma kararı aldı. Başvuru masasının ne zaman hayata geçeceği şu an için kesinlik kazanmasa da, büronun Viyana’da olmasına ve posta yolu ile şikayetleri kabul etmesine karar verildi. 
İki yıl önce, Uluslararası Adalet Mahkemesi, güvenlik duvarının kanunları ihlal ettiğini belirtmiş, kararı takiben BM, duvar ile ilgili şikayetler için kabul masası oluşturma kararı almıştı.
İsrail Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Gillerman, kararın alındığı dönemde, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin konu ile ilgilendiğini, Filistinlilerin duvar ile ilgili şikayetlerini dinlediğini ve BM tarafından gerçekleştirilecek Viyana masasının boşa harcanacak bir çaba olacağını belirtmişti.
İsrail bu konuşmanın yapıldığı tarihte, 140 şikayet dinlemiş ve tamiratlar için 1,5 milyon USD’nin üzerinde bütçe ayırmıştı. Gillerman, girişimin sadece bir şikayet dinleme mekanizması olacağını, hiçbir yardımı hedeflemediğini belirtmiş, bu nedenle kurulmasının hedeflenenin tersine iletişimi keseceğini savunmuştu. Gillerman konuşmasında güvenlik duvarının terör saldırılarının önüne geçebilmek için inşa edildiğini, terörist saldırılar olmazsa duvara da gerek kalmayacağını belirtmişti. İntifadanın ilk yıllarında yapılan 121 saldırıda bin İsrail vatandaşının öldüğünü hatırlatan büyükelçi, duvarın terör saldırılarını %80 oranında azalttığını da belirtmişti.
Öte yandan İsrail Yüksek Mahkemesi, İntifada kanununu tartışıyor. Geçtiğimiz yıllarda Filistinliler tarafından yapılan sayısız başvuru ve ödenen milyonlarca dolarlık tazminat sonrasında devlet İntifada kanununu çıkartma kararı almıştı. İntifada kanunu, İsrail’den çeşitli nedenlerle hak talebinde bulunan Filistinlilerin davalarının kabul edilebilmesi için, oluşan zararın askeri bir saldırı kaynaklı olmamasını, talep eden kişilerin terör saldırıları ile bağlantılı olmadıklarının ispatını şart koşuyor. Bu kanun çerçevesinde Filistinliler, askeri çatışmalar, savaş hali ve terörist girişimler dışında, İsrail’in sebep olduğu zararlara karşı dava açabiliyor ve tazminat alabiliyorlar. İsrailli bazı hukukçular ise devletin ön şart koşmadan tüm davaları ele alması gerektiğini, bu şekilde zarar görmüş masum insanların yardımsız kalma riskinin var olduğunu savunuyor.