Blair`in Ortadoğu bariş ziyareti

Ortadoğu Barış Süreci`ne bağlılığını göstermek isteyen İngiltere Başbakanı Tony Blair, İsrail ve Filistin Özerk Yönetimini (FÖY) kapsayan ziyaretini hafta başında gerçekleştirdi. İki tarafın liderleri ile bir araya gelen Blair, ortak barış mesajları verdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Ortadoğu Barış Süreci’nin çözüm arayışına bağlılığını göstermek için hafta başında bölgeye bir ziyaret düzenledi. Kudüs’te Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Amir Peretz ile bir araya gelen Blair, Filistin Özerk Yönetimi ve FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
İsrail ziyareti öncesinde Ramallah’a uğrayan İngiliz Başbakan, burada FÖY Lideri Mahmud Abbas’la görüştü. Görüşmenin ardından Blair, birkaç hafta içinde uluslararası kamuoyunun Abbas’a yardım ve “iki devlet”in kurulması için gereken yardımı sağlamak için ciddi adımlar atmaya başlayacağını umduğunu belirtti. Ramallah’ta görüştüğü Mahmud Abbas da, Tony Blair’den Olmert’e tutukluların serbest bırakılması, Batı Şeria’daki kontrol noktalarının kaldırılması ve İsrail’in elinde tuttuğu Filistinlilerden toplanan vergilerin kendilerine verilmesi ile ilgili mesajını iletmesini talep etti.
Abbas, Olmert ile barış sürecini ilerletmek konusunda ortak bir çabaya sahip olduklarını söylerken, İsrailli başbakanla görüşmeye her zaman hazır olduğu mesajını verdi. Tony Blair de Ramallah’tan yaptığı açıklamada, “Eğer uluslar arası kamuoyu, “iki devlet” vizyonuna sahip, orta yolu benimseyen, sorumluluk paylaşmaya hazır olan insanları destekleme konusunda sözlerini yerine getirecekse, şimdi bunu yapmak için çok iyi bir zaman,” dedi.
İsrailli yetkililerle görüşmesinde de Tony Blair, uluslararası para yardımlarının ve transferlerinin Hamas’a değil doğrudan Abbas’a ulaştırılabilmesinin yolları üzerinde görüş bildirdi.  Olmert, Livni ve Peretz’le Filistin Özerk Yönetimi’ndeki politik krizin olası sonuçları hakkında da fikir alış verişinde bulunan Tony Blair, ayrıca, Filistin seçimleri yaklaşırken, Uluslararası Dörtlü’nün barış için öne sürdüğü koşulları yerine getirebilecek bir Filistin kabinesi kurulabilmesinin ihtimallerini görüştü.
Daha sonra iki başbakanın düzenlediği ortak basın konferansında Olmert, tutsakların serbest bırakılması konusunda Filistinlilerle ortak bir panel oluşturacaklarını açıkladı. Olmert, Abbas ile bir araya gelmek istediğini ve iki tarafın da bunu çok yakında gerçekleştirmek için çalıştığını dile getirdi. Tony Blair yaptığı açıklamada Hamas’ı, uluslararası kamuoyunun İsrail’in tanınması konusunda koyduğu şartları kabul etmeye çağırdı. Ayrıca Hamas hükümetinin dünyanın geri kalanı ile ‘düzgün ilişkiler’ kurması gerektiğini de savundu. Suriye konusuna da değinen Blair, “Eğer Suriye barış konusunda yapıcı bir yol izlemeye karar verirse, dünya da Suriye ile olan ilişkilerini yeniden değerlendirecektir” dedi. Suriye’nin önündeki stratejik seçeneklerin çok net olduğunu dile getiren Tony Blair, “Eğer Şam terörü desteklemeye devam ederse, barış şansını reddediyorlar anlamına gelir” dedi.