Doğa Balik

Taze, ferah, sade bir Ege`li. Doğa Balık`ın kapısından girildiği anda akıldan bu kelimeler geçiyor. Tabi eğer kapıda bekleyen insan kalabalığından içerisi görülebilirseValeri DAYAN

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Mekanlarıyla son günlerin popüler semti Cihangir’in Akarsu Yokuşu, Otel Villa Zürich’in 7. katında bulunan Doğa Balık, popülaritesini sadece bulunduğu semte değil iddiasız ancak bir o kadar da orijinal dekorasyonuna, özenli servisine, ilgili çalışanlarına ve yemeklerine borçlu. 1960’tan beri gıda sektöründe olan, 1994’te Akyol’da, 1998’de ise Doğa Balık’ı şimdiki yerinde açan  İbrahim Soğukdağ, lokantasının başarısının tesadüf olmadığını söylüyor: “Elemanlarımı ise aldığımda onlara ilk söylediğim müşteri ilişkisinin en önemli şey olduğudur. Müşteriyi gerçekten isteyerek, bıkmadan dinleyerek işini yapan garsonun önü her zaman açık olacaktır.” Nitekim, Doğa Balık’ın müdürü Ali Bey’den garsonlara kadar, tüm çalışan gerçekten de İbrahim Bey’in tavsiyesini dikkate alıp, müşterilerin sayısız sorularına yüzlerinde tek bir bıkkınlık ifadesi olmadan, güler yüzle cevap veriyor. İbrahim Bey’in garsonlarını müşteriye mükemmel servis vermeleri için hazırlaması sadece bu tavsiyeyle bitmiyor: “Her çalışana işe başlarken 8 altın kuralımı okutup ezberletirim, bu konuda çok titiz olduğum söylenebilir.”
İbrahim Bey serviste ve müşteri ilişkilerinde olduğu kadar yemeklerinde de oldukça titiz. Doğa Balık’ta her şey doğal; hiç bir katkı maddesi kullanılmıyor, hatta çiftlik balığına bile pek rastlanmıyor. Mekanın müdürü Ali Bey, balık kıtlığı olduğu zamanlarda mecburen çiftlik çipurası aldıklarını, çipura isteyen müşteriye de çiftlikten geldiğini açıkça söylediklerini belirtiyor. Hangi balığı tavsiye edersiniz diye sorulduğunda, mevsim balığını diyor Ali Bey. Doğa Balık’ta tazeliğin her zaman ön planda olduğunu vurguluyor. İbrahim Bey’in en büyük prensibi de ertesi güne kalan balıkların kesinlikle kullanılmaması. Doğa Balık’ın diğer balıkçılardan farklı olmasının en etkili nedenlerinden biri hiç kuşkusuz 93 çeşit mezesi. Birbirinden lezzetli zeytinyağlılar, pilaki ve en çok ilgi çeken hiç kuşkusuz 20 çeşit farklı otla hazırlanan salatalar. Isırgan otu, börülceler, kara lahana, rezene, ebegümeci ve daha bir çokları... Bu farklı tatlardaki otların faydalarını anlatan küçük broşürler bile hazırlatılmış.
Birçoğunuzun aklından geçiyor olabilir, Boğaz’da, denize sıfır onca balıkçı varken neden Cihangir’deki Doğa Balık? Eşsiz bir İstanbul manzarasıyla birlikte kendinizi Ege’de hissettirecek bambaşka bir dünya.  Bembeyaz örtüler, açık mavi tahta sandalyeler eşliğinde pazı kökü salatası, brokoli ezmesi, sarı kanat pilaki, fener kavurma, otlu balık köftesi, dondurmalı şambaba tatlısı ve daha niceleri... Bu küçük ama şirin mekana mutlaka uğranmalı.