PRAG Dünyanin en eski kenti değil mil?

Beki BARDAVİDPrag o kadar eski ki, binaların üstünde l813`e varan tarihler gördük. Ancak Karlovy Vary otellerle donatılmış bir cennet parçası. Hem de Atatürk`ün kaldığı otel görkemli ve sanki alev alev. Atatürk`ün büstü de bir odada ve de Türk Bayrağı`nın gölgesinde.

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba
Çekoslovakya Cumhuriyeti’nden söz edelim önce. Bu Orta Avrupa ülkesi kalp huzurunun hüküm sürdüğü yerdir gerçekten. Bunu herkes bilir. Ve anlaşıldı ki AB'ye katılan bu ülke binlerce kilometre ile katıldı, insanların mutlu ve huzurlu oldukları bir ülke olarak katıldı ve de yüzlerce, binlerce olağanüstü güzel, eski ve manzaralı yerleri ile coğrafyada yerini aldı. Çekoslovakya'nın turistik süresi l2 aydır ve her aya göre eğlencesi, etkinliği ve ilgili turistleri, konukları vardır. İstediğiniz zaman Çekoslovakya'ya gelip, size en çok uyan mevsimi, haftayı, günleri seçebilirsiniz.
2004 yılında AB'ye katılan bir ülke olarak, özellikle komünizmden arındığı için de Çek ve Slovak Cumhuriyetleri, her ikisi çok çekici bir ziyaret yeri olmuştur. Ülke büyük değilse de Bohemia, Moravia ve Silesia olarak üç önemli bölgeyi kapsar. Elbe bölgesi en verimli yeridir Çekoslovakya'nın. Avrupa'nın gözde turistik yöresi olan Çekoslovakya kültürünü, mimarisini ve tarihini hep birlikte yürütebilmiştir. Hatta UNESCO'nun korumacılığı altında hem Bohemia hem Moravia ileri gelen kentlerdir. Şatolar, tarihsel kentler, dünya güzeli yöreler... ve daha sayamayacağımız yerler Çekoslovakia'nın önde gelen yerlerdir.
Prag'dan söz edelim: Prag belki de dünyanın en eski kentidir.  l992'denberi Prag UNESCO'nun listesindedir. Ancak Prag öteki kentlerle birlikte eski ve yeniyi birlikte seslendiriyorlar. Akarsuların arasında katedraller, kiliseler, eski yapılar, kitaplıklar, hele heykeller... çok önemli yer tutarlar. Özellikle Sedlec'te Mary kenti UNESCO'nun listesindedir çoktan. Carlsbad Çekoslovakya'nın, hatta Avrupa'nın çok önemli sağlık merkezidir. Başı bilinmeyen ve sonu gelmeyen bu sular çok hastalığa, acılara, sancılara devadır.
 Atatürk'ün iki kez Karlovy Vary'ye geldiği söylenir. 1914’te ve 1918’de. Tedavi amaçlı kalmıştır. Günde çok kahve ve sigara içtiği için sıcaK suların pek etkisi olmamıştır. l906’dan beri Karlovy Vary'nin hastalık giderici etkisi bilinmekte. Çekler bir odayı müze durumuna getirdi. Odada büyük bir Atatürk büstü var ve bu büst Türk Bayrakları ile donatılmış. Gerçekten otele girip çıkarken ve basamakları kullanırken Atatürk'ün oradan geçmiş olduğunu bilmek bizi az da olsa teselli etti.

Yahudi Prag
Prag'da tüm Avrupa kentlerinde olduğu gibi İbranice yazılara ve yazıtlara raslanır. Kafka'nın Evi ayrı bir köşededir. Mezar taşları sayılamayacak denli çoktur. Ve hiçbir çalma olayı yoktur. Zaten o kadar kara ki kaç yüzyıldır o yerde çakılı kaldıkları bilinmiyor. Ve hepsinin üstünde İbranice yazılar vardır ki bilen için okumak çok kolay. Müze, Yahudi nesnelerle dolu. Mezuzalardan tutun da aklınıza ne gelirse. En ünlü sinagog Vieille-Nouvelle Sinagogu’dur. Gerçekten görülmeye değer bir sinagogdur Vieille- Nouvelle. Ve her etkinlik orada yapılır. Düğünden cenazelere varana değin, barmitzvalar... hep oradadır. Prag her zaman çok önemli bir kültür merkezi olmuştur. Hatta yerlerinden edinen Yahudiler bile Prag'a sığınmıştır. Prag çok ünlü Yahudi bilimadamları, araştırmacılar, düşünürlere kucak açmıştır. Avrupa'nın önemli bir merkezi olan Prag'a çok değerli insanlar gelip yerleşmişlerdir. Bugün hala ünlülerin mezarları Prag'da bulunmaktadır. Mordehai Maisel Prag'ın hala unutulmayan hahamı olmuştur. Prag'da l5 sinagog vardı. Elbette savaşta yokolanları saymıyoruz. Prag her konuda Yahudi kuruluşu bulunan bir kent olmuştur. Şu anda Prag' çok az sayıda Yahudi vardır. Ve Çeklerle birlikte mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmektedirler.