Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİOrtadoğu/Irak Irak raporu açıklandıABD Başkanı George Bush, kendisinin inisiyatifi ile kurulan Irak Çalışma Grubu`nun çarşamba günü sunduğu Irak raporunu değerlendirdi. “ABD`nin Irak`taki stratejisinin işe yaramadığını ve içinden çıkılamaz hale gelen durumu tüm çıplaklığı ile gös

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Afrika
•  Sudan: Annan Darfur’a destek arıyor
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan İnsan Hakları günü kapsamında cuma günü New York’ta düzenlenen BM toplantısında tüm dünya ülkelerine “ticari ve diğer çıkarları uğruna” Darfur’daki katliama nasıl izin verdiklerini sordu.
•  Sri Lanka:  Şiddet geri döndü
Sri Lanka'nın doğusunda ayrılıkçı Tamil gerillaları ile çıkan çatışmada 40 gerilla öldürüldü. Ülkenin kuzeydoğusunun bağımsızlığı için 1972'den beri mücadele eden Tamiller ile bu tarihten beri süregelen çatışmalarda 60 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
•  Somali: BM kararına tepki
BM Güvenlik Konseyi, Somali'de geçici hükümetin kontrolünde kalan tek kent olan Baidoa’ya sekiz bin Afrikalı Barış Gücü askerinin gönderilmesine karar verdi. Karara göre, Barış Gücü oluşturulurken muhalif güçlere destek veren Etiyopya ve Eritre'den asker kabul edilmeyecek. Somali'nin güney ve orta bölgelerini kontrol altında tutan Şeriat Mahkemeleri Birliği ülkeye konuşlandırılacak yabancı askerlerin işgal güçleri olarak görüleceğini açıkladı.
•  Kongo: Demokratik yeni bir dönem
Kongo'nun kırk yıldan sonra demokratik seçimle başa geçen ilk cumhurbaşkanı olan Joseph Kabila, yemin ederek görevine başladı.

Amerika
•  ABD: Yeni Savunma Bakanı Robert Gates
ABD Başkanı George Bush tarafından aday gösterilen Robert Gates, Senato'nun onayını alarak yeni Savunma Bakanı oldu. Geçen hafta Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nda bir konuşma yapan ve bir soru üzerine "Irak'taki savaşı kaybediyoruz." diyen Gates 1991 ile 1993 arasında CIA Başkanlığı yapmıştı.
•  Şili: Pinochet öldü
Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet 91 yaşında öldü. Geçen hafta bir kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan Pinochet demokratik seçimle başa gelmiş olan başkanı kanlı bir darbe ile devirerek 17 yıl boyunca ülkeyi yönetmişti.
•  Brezilya: Sınırda Hizbullah finansörleri
ABD hükümeti Arjantin, Brezilya ve Paraguay’ın sınır bölgesinde bulunan bazı işyerleri sahiplerinin Hizbullah’ın finans kaynakları olduklarını ileri sürerek “terörle savaş” kapsamında incelenmesini talep etti. Brezilya hükümeti ABD’nin yeterli delil göstermediğini belirterek bu talebi reddetti. ABD, Paraguay’da dokuz kişi ve bir alışveriş merkezini, Brezilya’da ise bir elektronik dükkanını mercek altına aldı, ABD’de bulunan banka hesapları donduruldu.
•  ABD: Yeni Guantanamo açılıyor
ABD Guantanamo üssünde tuttuğu terör zanlılarını yine Küba'nın doğusunda özel olarak yaptırılmış yeni bir cezaevine nakletmeye başladı. 37 milyon dolara mal olan 178 hücreli yeni cezaevi ABD'nin en tehlikeli olduğunu düşündüğü esirler için hazırlandı.

Asya
•  Fiji: Ordu darbe yaptı
Avustralya’nın doğusunda yer alan ada devleti Fiji’de ordu 6 Aralık’ta yönetime el koydu. Kansız bir darbeyle iktidarı ele geçiren General Voreque Bainimarama, meclisi feshederek polis ve cezaevi yöneticilerini ve ev hapsinde tutulan Başbakan Karase’yi görevden aldığını açıkladı, başbakanlık görevine Dr Jona Baravilala Senilagakali’yi getirdi.
•  Afganistan : Kandahar'da intihar saldırısı
Afganistan'ın Kandahar eyaletinde bir Amerikan şirketinin önünde gerçekleştirilen intihar saldırısında altı kişi öldü. Bu saldırı Kandahar eyaletinde son sekiz gün içinde düzenlenen altıncı intihar saldırısı.
•  Kırgızistan: ABD askerlerine tepki
Kırgızistan Başkanı Kurmanbek Bakiyev, bir Kırgız’ın ABD askeri tarafından öldürülmesi üzerine ülkesinde bulunan ABD ordusunun diplomatik dokunulmazlık hakkının iptal edilmesini talep etti. 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra ABD, Afganistan’a düzenlediği askeri harekatlar için yaklaşık 1000 askerini Kırgızistan’daki askeri üssünde tutuyor.

Avrupa
•  Hollanda: Sırp Lider Şeşel açlık grevini sona erdirdi
Bosna’da etnik temizlik yapılmasını desteklediği gerekçesiyle Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanan Sırp eski Lider Voyislav Şeşel, savunmasını kendisinin yapmasına izin verilmesi talebiyle 11 Kasım’dan beri açlık grevi yapıyordu. Talebinin yerine getirilmesi ile grevine son veren Şeşel’in duruşması yeniden başladı.
•  İtalya: Seçimlerden 8 ay sonra oylar tekrar sayılıyor
İtalya genel seçimlerini 27 bin oy farkla kaybeden ve seçim sonuçları açıklandığından beri oyların tekrar sayılmasını talep eden Silvio Berlusconi bu hafta Senato’dan alınan bir karar ile muradına eriyor. Seçimlerden sekiz ay sonra alınan bu kararla oyların tekrar sayımı Ocak 2007’de başlayacak ve üç ay sürecek.

Ortadoğu
•  İran: Fransa yaptırım istiyor
Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, uranyum zenginleştirme programını askıya almayan İran’a karşı BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım uygulaması gerektiğini açıkladı.
•  Irak: El Kaide’ye operasyon
ABD ordusu, Bağdat'ın kuzeyinde gerçekleşen bir operasyonla yirmi El Kaide militanının öldürüldüğünü açıkladı