İsmail Haniye İran`da elini güçlendirdi

İsmail Haniye İran gezisinde yardım sözü aldı ve Hamas`ın İran ile ittifakını vurguladı. Haniye`nin Pazartesi günü Tahran`dan yaptığı basın açıklamasında İran`ın 2007`de Hamas hükümetine 250 Milyon ABD doları yardımda bulunacağını bildirdi. Haniye konuşmasında Tahran ziyaretini “tarihi ve ço

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Basın açıklamasına göre İran 100 Milyon Doları doğrudan Hamas hükümetine nakit olarak hibe edecek.  Hameni bu buluşmanın ardından yaptığı konuşmada “Tüm Filistin’in Filistinliler tarafından yönetildiği gün gelecektir. Sadece direniş ve çatışma Filistin’in tamamının sahiplerine dönmesini sağlayabilir” dedi.
Haniye de İran gezisinin başında yaptığı konuşmada hiçbir zaman İsrail'i tanımayacağını ve Kudüs'ün kurtuluşu için savaşmaya devam edeceğini söylemişti. İsmail Haniye, İran'ın müttefikleri olduğunu çünkü İsrail'e karşı birlikte savaştıklarını da eklemişti.
Hamas politbüro lideri Halit Meşal ise Haniye’ye göre biraz daha politik bir yaklaşım izledi. Meşal 11 Aralık 2006 Pazartesi İtalyan gazetesi Rebublica’da yayınlanan röportajında İsrail’e 10 yıllık ateşkes önerisi getirdi.  Meşal bu ateşkes için İsrail’i 1967 sınırlarına geri dönmesini, mülteci sorununa çözüm bulmasını ve Filistinli mahkumları serbest bırakılmasını talep etti. Fakat Meşal Ateşkes olsa bile asla İsrail’i tanımayacağını ve İsrail’in “işgalini” meşru kılmayacağını da ilan etti.