Hamas ile El Fetih arasindaki gerginlik yükseliyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert bu hafta diplomatik görüşmelerini yapmak üzere Avrupa turuna çıktı. Pazartesi günü Berlin`de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Olmert, çarşamba günü İtalya Başbakanı Romano Prodi ve Papa XVI. Benedikt ile görüştü. Olmert`in ana gündemini İsrail-Filistin meselesi ve İran`ı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Gazze Şeridi’nde Hamas ile El Fetih arasında gerginlik sürerken ilk defa çocukların öldürüldüğü bir eylem ile bölgede iç savaş endişesi doğdu. El Fetih mensubu bir istihbarat görevlisinin çocuklarının öldürüldüğü olayda Hamas’tan şüpheleniliyor. El Fetih bu olaydan sonra Batı’dan yardım alınmasına engel olarak görülen Hamas’ın görevden alınması için Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başkanı Mahmud Abbas’a baskılarını arttırdı.
Gazze Şeridi, Filistin Yönetimi İstihbarat Bölümünde yüksek derecede yetkili olan Baha Baluşeh’in çocuklarına yönelik silahlı saldırı ile sarsıldı. Baluşeh’in çocuklarının devam ettiği okul önünde pusu kuran saldırganlar, çocukları taşıyan özel aracı otomatik silahla taradılar. Otomobile isabet eden 60 üzerinden mermiden dolayı otomobilin içinde bulunan dört yaşındaki Selam, yedi yaşındaki Ahmet ve dokuz yaşındaki Osama ile şoförleri Mahmut el-Habil olay yerinde ölürken koruma Ayman Al-Gul ve olay yerinde bulunan 4 öğrenci yaralandı.
Kimliği belirlenemeyen maskeli saldırganlar, kendilerini bekleyen bir araba ile olay yerinden kaçtılar. Olayı hiçbir grup üstlenmezken Filistin Özerk Yönetimi güvenlik görevlileri ve El Fetih yetkilileri olaydan  Hamas’ı sorumlu tuttuklarını açıkladılar.
Baluşeh’in Hamas düşmanı olarak tanınması ve son günlerde Hamas ile muhalefetteki El Fetih arasındaki gerginlik, olayda Hamas parmağı olması ihtimalini güçlendiriyor. İstihbarattaki görevinin yanı sıra El Fetih hareketinde de önemli bir isim sayılan Baluşeh’in 1996’da Filistin Özerk Yönetiminin Hamas’a karşı yürüttüğü operasyonlarda etkin olduğu söyleniyor. The Jerusalem Post Gazetesi’ne göre Baluşeh bu rolü nedeni ile geçtiğimiz yıllarda sayısız ölüm tehdidi almıştı.
Yetkililer, bu olayın Gazze’de El Fetih ile Hamas arasında karşılıklı misillemeleri ve sonunda bir iç savaşı tetiklemesinden endişe ediyorlar. Son günlerde Gazze’de arka arkaya gelişen olaylar dikkat çekiyor. Olaydan bir gün önce Hamas mensubu Filistin İç İşleri Bakanı Sait Siyam’ın konvoyuna silahlı bir kişi ateş etmişti. Hamas yetkilileri bunu bir suikast girişimi olarak değerlendirdiklerini açıklamışlardı.
Aynı gün gerçekleşen başka bir olayda da maskeli ve silahlı şahısları Filistin Güvenlik Güçleri mensubu Albay Hamudi Kafarne’nin kaçırıldığı bildirildi. Bu olayda da sorumluluğu hiçbir örgüt üstlenmezken şüpheler Hamas üzerinde yoğunlaştı.
Olaylar nedeni ile Hamas ile El Fetih arasında artan gerginlik, asıl olarak iki grubun aylardır geniş tabanlı bir hükümetin kurulması için anlaşamamış olmasından kaynaklanıyor. Hamas bir süredir FÖY’de yapılan seçimlerde Hamas’ın galip gelmesinden sonra Batı devletlerinin kestiği yardımı yeniden sağlayabilmek için çözüm aramaktaydı. Fakat Hamas ile Fatah’ın aylardır anlaşamamasından ötürü El Fetih yanlısı Başkan Mahmut Abbas’ın Hamas hükümetini azletmeyi düşündüğü söyleniyor.
Geçen 3 ay içerisinde Abbas’ın yardımcıları 6 kez Abbas’ın Martta erken seçim yapılacağını açıklayan bir beyanatta bulunacağını bildirmiş, fakat beklenen beyanat bir türlü gelmemişti.
Bazı FKÖ kaynakları Abbas’ın açıklamasının geçen hafta sonu yapılmasının planlandığını fakat Mısır’ın ara buluculuk teklifi ve Hamaslı Başbakan İsmail Haniye’nin İran ve Suriye ziyareti nedeni ile 14 Aralık Perşembe gününe ertelendiğini iddia ediyorlar. Fakat uzmanlar Haniye’nin İran ve Suriye gezilerinden elini güçlendirerek döndüğünü belirtiyorlar. Uzmanlara göre Hamas’ın bu ziyaretlerin hemen ertesinde masaya oturması ve taviz vermesi düşük ihtimalli görünüyor.
Son olaylar üzerine El Fetih mensupları Başkan Mahmut Abbas’a Hamas hükümetini görevden alması için yeniden baskı yaparken,  Abbas’a yakın kaynaklar Başkanın Hamas ile böylesine direkt bir biçimde ters düşmekten ve bir iç savaşa neden olmaktan çekindiğini bildiriyorlar. 
Hamas ise olaydan sorumluğu olduğunu reddederken olayı kınadığını açıkladı. Hamas Abbas’ın erken seçim kararı alması durumunda seçilmiş bir hükümete karşı illegal bir darbe yapmış olacağını da bildirdi.