Arap Ligi Lübnan için devrede

İsrail Başbakanı Ehud Olmert bu hafta diplomatik görüşmelerini yapmak üzere Avrupa turuna çıktı. Pazartesi günü Berlin`de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Olmert, çarşamba günü İtalya Başbakanı Romano Prodi ve Papa XVI. Benedikt ile görüştü. Olmert`in ana gündemini İsrail-Filistin meselesi ve İran`ı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İç savaşın eşiğine gelen Lübnan’da, Arap Liginin getirdiği öneriler hükümet, Hizbullah ve Lübnan’ın komşuları olan diğer Arap güçlerce de destekleniyor

Lübnan’ı iç savaşın eşiğine getiren gelişmeler, geçen ay Hizbullah yanlısı parlamento ve hükümet üyelerinin istifası ile doruk noktaya erişmişti. Hizbullah uzun süredir parlamentonun üçte birine sahip olma hakkını ve böylelikle hükümeti veto edebilecek çoğunluğa sahip olmayı talep ediyordu. Geçtiğimiz haftaya kadar Lübnan gergin sahneler yaşarken, bu hafta ortak bir noktada buluşma umudu doğdu. Lübnan sıcak geçen bir haftanın ardından, iç barışı sağlama umudunu yaşıyor.
Bir süredir Beyrut sokaklarında devam eden protesto gösterilerinde Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah bir konuşma yaptı. Perşembe günü Nasrallah hitabında, destekçilerini pazar günü gerçekleştirilecek ‘kitle gösterisi’ne ve bir anlamda Hizbullah’ın gövde gösterisine açıkça davet etti. Nasrallah konuşmasında hükümeti keskin bir dille eleştirirken, Başbakan Fuad Sinyora’yı Hizbullah’ın İsrail’e karşı koyma mücadelesini engellemek, Batı’nın ve Amerika’nın kuklası olmakla suçladı. Nasrallah kendisini dinleyen geniş kitleye Lübnan hükümetini ne pahasına olursa olsun indireceklerine söz verdi. Hizbullah lideri konuşmasında, sahip oldukları silahları sadece İsrail’e karşı kullanacaklarını dile getirirken, hükümeti protestolar ve eleştiriler ile yenilgiye uğratacaklarını, iç meseleler için silahlara sarılmayacaklarına dikkat çekti. Nasrallah, temmuz ayı boyunca süren savaştan hükümeti sorumlu tutarak, Hizbullah’ın tedarik kanallarını kestiklerini, İsrail’e karşı durmalarını engellediklerini belirtti. Suriye ve İran tarafından desteklenen Nasrallah, Lübnan’ın yeni ve batının etkisinden uzak bir hükümete ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.
Başbakan Fuat Sinyora Nasrallah’ın sözlerini saldırgan bulduğunu belirterek siddetle kınadı. Sinyora ve Nasrallah’ın karşılıklı yıkıcı sözleri, ülkeyi politik bir krizin eşiğine getirirken, iki taraf arasındaki artan tansiyon, Lübnan’ı bölünme tehdidi yaşama noktasına kadar getirdi. Sinyora yüzlerce destekçisine yaptığı konuşmada Nasrallah’ın hitabını değerlendirirken, ‘Dün gördüğümüz sahneler, kabul edilemez şiddet ve kabalık içermekte idi’ sözlerini kullandı.
Pazar günü gerçekleşen Protesto Mitingine polis tahminlerine göre 800 bin kişi katıldı. ‘Sinyora dışarı’, ‘Beyrut özgürdür’ seslerinin yükseldiği Lübnan tarihindeki en kapsamlı ve kalabalık mitingi Hizbullah mitingine dönüştü. Sinyora Hizbullah taraftarlarına sokak gösterilerine bir son vermeleri ve anayasal çerçevede görüşmelere başlama ve gerçek sonuçlara ulaşma çağrısında bulundu. Göstericiler ise hükümetin Amerika’nın kuklası olduğunu, Sinyora’nın Şi’lerin yenilgiye uğraması için İsrail ile işbirliği yaptığını tekrarladılar. Lübnan medyası gösterileri sivil protestolar, kamu servislerinde aksamalar ve parlamentodan istifaların takip edebileceğini belirtti.
Suriye taraftarı Hizbullah yanlılarının gövde gösterisinin ardından, Arap Ligi temsilcilerinin gerçekleştirdiği görüşmeler Lübnan krizine çözüm bulmayı hedefliyor. Konu ile ilgili temsilcilerinin verdiği demeçte, tüm tarafların Arap Liginin arabuluculuğunu kabul ettikleri, görüşmelerin her iki tarafın da taleplerini kapsayacak çözüm paketi üzerinde anlaşmaya yoğunlaşacağı belirtildi.  Plana göre, Lübnan hükümetindeki bakan sayısı 30a çıkartılacak. Hükümetin üçte ikisi parlamento çoğunluğunu temsil ederken, üçte biri muhalefet üyelerinden oluşacak. Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah miting sonrası yaptığı bir açıklama ile Arap Ligi planını prensipte kabul ettiği belirti. Plan’ın önümüzdeki günlerde taraflarca konuşularak anlaşma noktasında getirilmesi hedefleniyor.