Olmert Avrupa turunu tamamladi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert bu hafta diplomatik görüşmelerini yapmak üzere Avrupa turuna çıktı. Pazartesi günü Berlin`de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Olmert, çarşamba günü İtalya Başbakanı Romano Prodi ve Papa XVI. Benedikt ile görüştü. Olmert`in ana gündemini İsrail-Filistin meselesi ve İran`ı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert bu hafta uluslararası görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Avrupa turuna çıktı. Pazartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmek için Berlin’e giden Olmert, Merkel’in yanı sıra İtalya Başbakanı Romano Prodi ve Papa XVI. Benedikt ile görüştü. Olmert, Salı günü Merkel’e yaptığı ziyaretinde Filistin meselesini ve Almanya’nın Gazze’ye koyulan ekonomik ablukaya olan bağlılığını görüştü. Olmert ayrıca Ortadoğu barışını sağlamaya çabalayan Dörtlü’nün Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) hükümetine yönelik öne sürdüğü İsrail’in tanınması, silahsızlanma ve geçmiş anlaşmaların tanınmasına dayanan şartlarını tekrar dile getirdi. Olmert aynı zamanda İran’ın nükleer çalışmalarına yönelik olarak Tahran yönetimine karşı uygulanması muhtemel yaptırımların desteklenmesi için meslektaşıyla görüştü. Merkel’e İran’la arasındaki ekonomik ilişkileri kesmesi için çağrıda bulunan Olmert, Almanya’nın Nazi geçmişinin olmasından dolayı bu durumun İran’ı daha çok etkileyeceğini savundu. Olmert, Yahudi soykırımını ‘efsane’ olarak tanımlayan İran Başbakanı Mahmud Ahmedinecad ile Almanya’nın ilişki içinde olmasının doğru olmayacağını da ifade etti.

İsrail’in nükleer silaha sahip olduğu iddiası
Pazartesi günü Almanya ziyareti sırasında ülkede yayınlanan televizyon kanalı Sat1’e konuşan Ehud Olmert, “İsrail demokratik bir ülke ve şimdiye kadar kimseyi tehdit etmedi. Yapmak istediğimiz tek şey terörden uzak yaşamak; biz kimseyi imha etmekle tehdit etmiyoruz. İran ise açıkça İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini belirtiyor” açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın ardından basın Olmert’in İsrail’in de nükleer silah geliştirdiğini ima ettiğini iddia etti. İsrail Başbakanlığı yetkilileri ise Olmert’in açıklamalarının bu şekilde yorumlanmaması gerektiğini kaydetti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates de geçen hafta düzenlenen senato toplantısında İsrail’in nükleer silahlara sahip olduğunu iddia etmişti. 

Olmert: Gazze’ye uluslararası barış gücü girebilir
İsrail Başbakanı Berlin’deki görüşmenin ardından çarşamba günü Roma’yı ziyaret etti. Olmert İran’a uygulanacak olan yaptırımlar ve Filistin meselesiyle ilgili bu kez Prodi’yle görüştü. Olmert geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada İtalya’nın Gazze’deki uluslararası barış gücüne girmeye yönelik teklifini değerlendireceğini belirtmişti. Yaz aylarından bu yana önerisini birkaç kez dile getiren İtalya’ya, FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın sıcak bakmasına karşın, İsrail öneriyi reddetmişti. Olmert İtalya’da yayınlanan RAI Tg1 kanalına verdiği demeçte Prodi’nin önerisiyle ilgili olarak, “Eğer İtalya Gazze’deki Hamas, İslami Cihad ve diğer terörist örgütlerin eylemlerine karşın ordusunu hazırlıyorsa, bu ilgi çekici bir durum. Bunu öğrenmek isterim”  açıklamasını yaptı. İtalya İsrail-Hizbullah arasındaki çatışmalardan sonra BM barış gücü kapsamında Lübnan’a gönderilen askeri birliklere en büyük katkıda bulunan ülkelerden biri olarak biliniyor. İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema konuyla ilgili yaptığı açıklamada Gazze’ye gönderilecek uluslararası gücün BM’nin önderliğinde olması gerektiğini belirterek, ülkesinin bu birliğe katılmaya hazır olduğunu ifade etti. Olmert’in Avrupa turu Vatikan’ı ziyaret edip, Papa ile görüşmesiyle son buldu. Olmert Papa XVI. Benedikt ile olan görüşmesinde İsrail-FÖY arasındaki barışa yönelik atılan adımlarda Papanın desteklemesini umduğunu dile getirdi. 
Avrupa turuna çıkmadan önce Suriye ile ilgili soruları yanıtlayan Olmert, Suriye ile İsrail arasında herhangi bir savaşın söz konusu olmadığını ifade etti. Geçen pazar düzenlenen meclis toplantısında Suriye’nin İsrail’e karşı askeri güçlerini bir araya getirdiğini ifade eden bir bakana cevaben, “Bildiğim kadarıyla yakın zamanda gerçekleşecek bir savaş için hazırlık yapılmıyor, yapılan hazırlıkları İsrail ile savaşa girmek olarak yorumlamıyorum” açıklamasını yaptı.