Tüm dünya evinde rahat koltuğunda oturarak naklen savaşı takip etmeyi ilk kez 1991 yılında CNN`in Körfez Savaşı yayınlarını izleyerek başladı. Devam etmekte olan Irak savaşı için seçilen kanal ise Usame bin Ladin röportajları, tutuklu askerleri ve rehineleri göstermesi gibi eleştirilen yayınları ile Arap kanalı El Cezire olduKarel VALANSİ
Hazırlayan: Karel VALANSİ
Afrika
Nijerya: Cumhurbaşkanı üniversiteye yazıldı
2007de görevi sona erecek olan Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo 69 yaşında açık üniversiteye kaydolarak ülkenin en yaşlı öğrencisi sıfatını kazandı. Obasanjo bir kişinin görevinde ne kadar yükselirse yükselsin, hiçbir zaman öğrenmek için yeterince büyük veya yaşlı olamayacağını söyledi.
Sudan: Kanlı çatışma
Sudan'ın güneyindeki Malakal kentinde güvenlik güçleriyle isyancılar arasında hafta içinde çıkan çatışmaların ardından 110 kişinin öldüğü açıklandı.
Somali: Aşırı dincilerle görüşme
Geçen ay Somali hükümetine destek veren Etiyopya ordusu ile çarpışan Somalili aşırı dinciler aralarındaki problemleri çözmek için masaya oturdular.
Madagaskar: Başkanlık oyları sayılıyor
Ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren 2001deki son başkanlık seçimlerinin ardından yapılan ilk seçimlerde oy sayımı sürüyor. Başkan Ravalomanananın bu seçimlerden galip çıkacağı tahmin ediliyor.
Amerika
Şili: Pinochet hastanede
Şili'nin eski diktatörü 91 yaşındaki Augusto Pinochet kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Durumunun istikrarlı ancak ciddi olduğunu söyleniyor.
Venezüella: Chavez ile devam
18 adayın yarıştığı devlet başkanı seçimlerinde halk en büyük desteği Devlet Başkanı sosyalist Hugo Chavez ile liberal Manueal Rosalese gösteriyordu. Ulusal Seçim Konseyinden gelen bilgilere göre başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 61ini alan Chavez görevini altı yıl daha sürdürecek.
Küba: Castrosuz kutlama
Küba Lideri Fidel Castro rahatsızlığı nedeni ile Küba devriminin 50. yıldönümü kutlamalarına katılamadı.
Bolivya: Toprak reformu
Muhalefetin baskısına rağmen, Devlet Başkanı Evo Morales seçim vaadini unutmadı ve toprak reformu tasarısını imzaladı.
Asya
Filipinler: Durian tayfunu can alıyor
Filipinler'in doğusunda etkili olan Durian tayfununda kesin olarak 406 kişinin öldüğü, 398 kişinin de kayıp olduğu ve bu sayıların 1000'i aşabileceği bildirildi. Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo ise tayfunun verdiği kayıpların giderek büyümesinin ardından ulusal felaket ilan etti.
Kuzey Kore: ABD lüks ürün ihracatını yasakladı
Nükleer çalışmaları nedeni ile ABD, lüks sınıfına giren ürünlerin Kuzey Koreye ihracatını yasakladı. Bu yasak ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong-il ve destekleyicilerinin hayat standardının hedeflendiği tahmin ediliyor.
Avrupa
BM: Bolton istifa etti
ABD eski Savunma Bakanı Rumsfeld'e yakınlığıyla tanınan ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton, yıl sonu görevini bırakacağını açıkladı.
İtalya: Vergi protestosu
On binlerce kişi merkez sol hükümetin kabul ettiği yeni vergileri protesto etmek için cumartesi günü Romada yürüdü. Protestoyu düzenleyen muhalefet başkanı Silvio Berlusconi bu kararın orta sınıfı hedef aldığını açıkladı.
Hollanda: Galiçe müebbet hapis
Hollandanın Lahey kentindeki uluslararası temyiz mahkemesi, Saraybosna kuşatmasının Sırp komutanı Stanislav Galiçin, 2003te verilen 20 yıl hapis cezasını ömür boyu hapis olarak değiştirdi.
Ortadoğu
Suriye: Lübnan muhalefetine destek
Suriye Lübnan'da Hizbullah'ın önderlik ettiği muhalefete destek verdiğini açıkladı. Hizbullah ve Suriye Batı yanlısı olarak gördükleri hükümetin istifasını istiyor.
Irak: Talabaniden ret
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Irak konulu uluslararası konferans düzenlenmesi önerisini bağımsız bir ülke olarak Irak'ın geleceğine biz karar veririz diyerek reddetti.
Irak: Saddam temyize gidiyor
Irak devrik lideri Saddam Hüseyin, ölüm cezasına çarptırıldığı Duceyl davasında, kararın temyiz edilmesi için mahkemeye başvurdu. Saddamın Kürtlere yönelik Enfal Operasyonu nedeniyle altı sanıkla birlikte yargılandığı dava ise devam ediyor. Mahkeme, Saddamın savunma avukatlarından Badie Aref'in bir gün tutuklanmasına karar verdi.
Amerika / Meksika
Meksikada siyasi gerginlik
2 Temmuzda yapılan başkanlık seçimlerini yüzde 1 oyla kaybeden solcu PRD Lideri Andres Manuel Lopez Obrador, seçime hile karıştırıldığını iddia ederek Felipe Calderonun başkanlığını tanımadığını açıkladı. Seçime hile karıştığı iddiası ise mahkeme tarafından reddedildi. Geçtiğimiz haftalarda kabinesini açıklayan Obrador ayrıca 100 bin yandaşının katıldığı başkentin ana meydanı Zucaloda düzenlenen bir tören ile kendini meşru devlet başkanı ilan etti. PRD Genel Sekreteri Guadalupe Acosta Meksikada bir devlet reformu gerçekleştirmek için Calderon hariç her türlü diyaloga hazır oldukların belirtti. 1 Aralık günü Vicente Foxtan başkanlık görevini devralan Calderon ise oldukça kısa bir törenle yemin ederek görevine başladı. Calderon hükümet maaşlarını düşürme ve halkın yaşam standardını iyileştirme seçim vaadini ise yerine getirmeye başladı. Pazartesi yaptığı bir açıklama ile tüm hükümet maaşlarının yüzde 10 oranında düşürüldüğünü, elde edilecek gelirin sosyal alanlarda kullanılmak üzere altı bakanlığa devredileceğini belirtti. Calderon ayrıca hükümetin gezi ve cep telefonu görüşme masraflarının da kısılacağını bildirdi.