İsrail`in Arap ülkelerine ihracatinda artiş var

Buenos Aires mahkemesi geçtiğimiz cuma günü, 1994 yılında bir Yahudi kültür merkezinin bombalanmasıyla bağlantısı bulunan İran Eski Cumhurbaşkanı Haşemi Rafsancani ve sekiz yardımcısını kanun kaçağı ilan etti.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
2006’nın ilk dokuz ayında Arap ülkelerine yapılan ihracat 206 milyon dolara ulaştı. Arap ülkeleri arasında en çok Ürdün ve Mısır’a  ihracat yapılıyor.
Geçen yılın aynı dönemine oranla 2006 yılının ilk dokuz ayında İsrail’in Arap ülkelerine ihracatı %19’luk artış gösterdi. İsrail’in İhracatı Destek Enstitüsü Başkanı Yehiel Asia ihracatın 206 milyon dolara varan rakamlarda olduğunu belirtti.
İhracattaki bu yükseliş öncelikle Ürdün ve Mısır’a yapılan ihracat artışından kaynaklanıyor.  Bu süreç içinde Mısır’a yapılan endüstriyel ihracat %32’lik artış göstererek 92 milyon dolara ulaştı. Ana ihracat ürünleri tekstil, giyim, deri, kimyasal ve petrol damıtma ürünlerini içeriyor.
Mısır’a ihracatın artışı,  Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ) anlaşmasının öngördüğü Mısır’dan Amerika’ya vergiden muaf tutulan geleneksel endüstriyel ürünlerin bulunmasından kaynaklanmakta. Çünkü bu ürünler  İsrail’den ham maddelerin alınmasını gerektiriyor. İhracat Enstitüsü’nün 2005 raporuna göre, Mısır’daki İsrailli ihracatçıların sayısı %100 artış göstererek 257’ye ulaştı.
Ürdün’e endüstriyel ihracat ise ilk dokuz ayda %12,5 artarak 96 milyon dolara ulaştı. İhracat ürünlerinin çoğu ahşap, mobilya, kağıt ve tekstil ürünleri. Bugünlerde Ürdün’de 1300’den fazla İsrailli ihracatçı çalışıyor ve bu sayı 2004’e göre %25 düşüş gösteriyor.
Rapordaki verilere göre, 27 İsrailli ihracatçı Irak’a, çoğu da ABD ordusuna telekomünikasyon ekipmanı ve ham madde ağırlıklı ihracat yapıyor. 2006’nın ilk 9 ayında Irak’a ihracat geçen senenin aynı dönemine oranla %29’luk düşüş göstererek 2,6 milyon dolara indi.
Rapora göre, Fas’a ihracat %16 düşüş göstererek 8,4 milyon dolara indi. Tunus’a ihracat ise %10 düşerek toplam 1,5milyon dolara indi.