İsrail Lübnan`daki son köyden çekiliyor

Buenos Aires mahkemesi geçtiğimiz cuma günü, 1994 yılında bir Yahudi kültür merkezinin bombalanmasıyla bağlantısı bulunan İran Eski Cumhurbaşkanı Haşemi Rafsancani ve sekiz yardımcısını kanun kaçağı ilan etti.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail, Lübnan ile arasında bölünmüş olan Gajar köyünün Lübnan tarafından çekiliyor. Köyün kuzeyinin güvenliği BM tarafından sağlanacak

İsrail Güvenlik Kurulu 3 Aralık  Pazar günü aldığı karar ile Golan sınırında bulunan Gajar köyündeki İsrail vatandaşlarını koruma görevini BM Barış gücüne (UNIFIL) bırakacağını açıkladı.
İsrail askerleri Güney Lübnan’dan 2000 yılının Mayıs ayında çekildiklerinde Gajar köyü İsrail ile Lübnan arasında sınır kabul edilen mavi hat tarafından ikiye bölünmüştü. Bölünme sonucunda Gajar’ın 2100 kişilik nüfusunun 1550’si ve köyün 2/3’ü Lübnan tarafındaki kuzey bölümde, geri kalanı İsrail tarafında kalmıştı. Köyün önemli bir kısmı Lübnan tarafında kalsa da,  orada yaşayanların tümü İsrail Devleti vatandaşlığına sahip.
Bu bölünmüş durum köyün idaresinde ve alt yapı hizmetlerinde sorun oluşturuyordu. Güney tarafa sosyal hizmetler (sağlık, altyapı, polis vs.) İsrail tarafından sağlanırken, İsrail askeri ve sivil personeli kuzeye geçemiyordu. Köyün sosyal sorunların ötesinde bölünmüşlüğü İsrail’e güvenlik sorunu da oluşturdu. Köyün sınırdaki özel durumu nedeni ile Hizbullah örgütü defalarca köyden İsrail içerisine sızma operasyonları düzenledi. Bu nedenle İsrail ordusu da Gajar köyüne güvenlik duvarı örerek  tüm giriş çıkışları kontrol altına aldı.
Son olarak yazın gerçekleşen Lübnan savaşının akabinde, İsrail ordusu Gajar’ın kuzeyini kontrol eltına aldı. Ateşkesin ilan edilmesinden ve 1701 numaralı BM kararından sonra ise BM Barış Gücü ve Lübnan hükümeti defalarca İsrail’in Gajar’dan çekilmesini talep etmişlerdi.
Yeni karar ile İsrail vatandaşları 24 aylık bir süreç içerisinde Kuzey Gajar’dan güneye taşıyacak ve kuzeydekilerin malları tazmin edilecek. Güneydekine benzer bir güvenlik duvarı Gajar’ın kuzeyine inşa edilecek ve bu duvar ile Kuzey  Gajar’ın güvenliğinden BM Barış Gücü ve Lübnan ordusu sorumlu olacak. Köyün sosyal hizmetlerini ve Güney Gajar’ın güvenliğini  İsrail karşılamaya devam edecek.
1948 yılına kadar Lübnan’a ait olan köy Suriye ile yapılan bir antlaşma ile Suriye’ye devredilmiş, 1967 Arap-İsrail savaşından sonra ise Golan Tepeleri ile birlikte İsrail kontrolüne geçmişti. 1978’de İsrail’in Güney Lübnan’a yerleşmesinden sonra köy kuzeye, Lübnan tarafına doğru büyümüştü.  Günümüzde Lübnan ve Hizbullah, Gajar’ın Lübnan’a ait olduğunu öne sürerken, İsrail ile görüşmeler devam ediyor. Köy sakinleri ise  Lübnan’la görüşme yapılmasının yanlış olduğunu, köyün Suriye’ye ait olduğunu söylüyorlar. İsrail ve BM Barış Gücü de Gajar’ın Golan bölgesinde ve dolayısı ile Lübnan toprağında olduğu yönünde görüş bildiriyorlar. Tüm bunlara rağmen İsrail vatandaşlığına sahip köy sakinleri  daha önce İsrail tarafında kalmak için oy kullanmışlardı. Gajar sakinleri genelde Şii’lerin bulunduğu bir bölgenin ortasında Alavi mezhebine (Türkiye’deki Alevilerden farklı fakat benzerlikler taşıyan bir mezhep) mensup olmaları ile de dikkat çekiyorlar. Köy Hasbani nehrinin kenarında ve Vasani kaynaklarının yakında olduğundan Lübnan ve İsrail için önemli bir su kaynağı olarak da önem taşıyor.