Lübnan`da gerginlik tirmaniyor

Buenos Aires mahkemesi geçtiğimiz cuma günü, 1994 yılında bir Yahudi kültür merkezinin bombalanmasıyla bağlantısı bulunan İran Eski Cumhurbaşkanı Haşemi Rafsancani ve sekiz yardımcısını kanun kaçağı ilan etti.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Lübnan'da Suriye yanlısı gruplar, hükümeti düşürmek amacıyla gösteriler yapıyor. Refik Hariri suikastı için kurulması planlanan uluslararası mahkeme projesini onaylayan hükümeti düşürmek isteyen Hizbullah gösterileri düzenliyor. İsrail askeri istihbarat birimleri ise Hizbullah'ın Lübnan'daki istikrarsızlıktan da yararlanarak, İsrail'e yeniden saldırı başlatabileceğini düşünüyor

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora dünkü ulusa sesleniş konuşmasında 'Demokrasi tehlikede' ama baskıya boyun eğmeyeceklerini söyledi. Hizbullah, İsrail ile savaştan sonra kabinedeki bakan sayısının artırılmasını istemiş ama talebi reddedilmişti. Bunun üzerine Hizbullah Partisinden altı Şii bakan istifa etmişti.  Şiilerin temsil edilmediği bu hükümet, Refik Hariri suikastı için kurulması planlanan uluslararası mahkeme taslağını onaylayınca, Hizbullah hükümeti düşürmek için harekete geçti.
Hizbullah örgütüne destek veren on binlerce Lübnanlı, Beyrut’ta cuma günü başlattıkları gösterileri sürdürüyor. Göstericiler, hükümet istifa edinceye kadar eyleme devam edeceklerini bildirdi. Hizbullah’ın düzenlediği Başbakan Fuat Sinyora hükümetini protesto gösterisine yüz binlerce kişi katıldı. Lübnan ordusu, başkentin merkezindeki başbakanlık konutunu kordon altına aldı ve gösterinin yapıldığı alana giden tüm yolları kapattı. Hükümet binaları dışında süresiz oturma grevi yapacaklarını söyleyen bazı göstericiler Beyrut şehir merkezine ve Başbakanlığa giden yollara çadır kurdular. Göstericiler, ''hükümet istifa edene kadar eylemlerine devam edeceklerini'' açıkladı. Göstericiler, hükümet merkezinin bir girişini kontrolünü ellerinde tutarken, diğer girişler ordu tarafından güvenlik altında tutuluyor.
Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, hükümeti Amerika’nın kuklası olmakla suçladı ve yeni bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını istedi. Başbakan Sinyora ise kendisini iktidardan uzaklaştırma girişimine direneceğini ve  demokratik sistemin çökertilmesine izin vermeyeceğini söyledi. Beyrut’ta açıklama yapan Başbakan Fuad Sinyora, istifa etmeyi düşünmediğini, yaşanan krizin görüşmeler yoluyla çözülebileceğine inandığını söyledi. Sinyora, Şii parlamento başkanı Nebih Berri’den, rakip siyasi gruplar arasında diyalogu yeniden canlandırmasını istedi. Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa, mevcut krizi çözmek üzere Beyrut’a gitti.  Başbakan, hükümeti parlamento oylamasıyla düşürmenin dışında başka bir yol olmadığını sözlerine ekledi.
Beyrut’ta Sünni ve Şii gruplar arasında çıkan çatışmada bir kişi öldü, 12 kişi yaralandı. Olay, yürüyüşten dönen Şii göstericiler  bir Sünni mahallesinden geçerken meydana geldi. Lübnan hükümeti, benzeri olaylar yaşanmaması için başkentin  Sünni mahallelerine askeri birlikler sevk etti.
Lübnan'daki istikrarsızlık, İsrail'i kuzey sınırını da endişelendiriyor. İsrail askeri istihbarat birimleri, Hizbullah'ın Lübnan'daki istikrarsızlıktan da yararlanarak, İsrail'e yeniden saldırı başlatabileceğini düşünüyor. Litani nehrinin güneyinde, uluslararası barış gücünün (UNIFIL) ve Lübnan askerlerinin varlığına rağmen, kamufle edilmiş yer altı tünellerinin ve sığınaklarının Hizbullah militanlarına hizmet vermeye devam ettiği, girilmesi yasak 'askeri alan' olarak duyurulan bu bölgelerin, silah ve füzeleri için depo, militanları için de eğitim alanı olarak kullanıldığı vurgulanıyor. 
İsrail askeri istihbaratı, uluslararası gücün ve Lübnan ordusunun, Hizbullah grubu için bir 'engel' teşkil etmediğine inanıyor. İstihbarat birimleri, Sinyora hükümeti düşerse BM Barış Gücü’nün Lübnan'dan çıkacağını öngörmeseler de İtalya ve Fransa başta olmak üzere uluslararası güce birlik sağlayan ülkelerin, Lübnan'da kalmak ya da kalmamak seçenekleri üzerinde durmak zorunda kalabileceklerine de dikkati çekiyor. İsrail askeri istihbaratı, savaş sonrası dönemde Hizbullah'ın ordusunu rehabilite ettiğini belirtirken, er ya da geç, İsrail'e karşı sınırda askerleri kaçırma teşebbüsü dahil, askeri operasyonları başlatacağına da inanıyor.
İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post Gazetesi, Güney Lübnan'da savaşın sona ermesinden bu yana geçen dört aylık sürede bölgeye İran ve Suriye kaynaklı uzun menzilli füzeler ve gelişmiş tanksavarlar taşıyan kamyonların geldiğini yazdı. Gazetede yer alan bir analizde ise, 2007'nin Lübnan'da ve Gazze Şeridi'nde, muhtemelen Suriye'ye karşı bir savaş yılı olacağına işaret edildi. Analizde, İsrail'in gelecek yıl en az iki ayrı cephede, iki ayrı savaşın içinde kendini bulacağı ihtimalinin de yüksek olduğu belirtildi. Bunlardan biri Gazze Şeridi'nde Hamas'a, diğerinin de savaştan sonra gücünü yeniden kazanmak için çok yoğun çaba sarf eden Lübnan'daki Hizbullah'a karşı olduğu vurgulandı. Gazze cephesinde ilan edilen ateşkese rağmen, Hamas'ın Sina Yarımadası'ndan tüneller aracılığıyla bölgeye silah kaçakçılığına son haftada hız verdiği de kaydedildi.