Marsilya`da 101 yaşinda bir Şalom okuru…

Geçtiğimiz hafta Lucky Yusuf Aner çifti arayarak Marsilya`da yaşamını sürdüren babaları Yuda Leon Adoni`nin 100. yaş gününü kutladıklarını belirttiler. İstanbul`da başlayan ve Marsilya`da devam eden yaşam öyküsünü paylaşmalarını istedik. Adoni, en yaşlı Şalom okuru...Ester YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bir asrı geride bırakan Yuda Leon Adoni 17 Kasım 1906 yılında Kuruçeşme’de Avram ile Vida Adoni’nin oğulları olarak dünyaya gelmiş.  Babası Yıldız Sarayı’nda bahçe feneri imalatçısıymış. 17 yaşında annesini kaybeden Yuda Leon Adoni, babasının ikinci evliliğinden sonra Marsilya’ya göç etmiş.
Marsilya Yahudi Cemaati’nin yardımlarıyla küçük yaşta pazarcılık yapmaya başlamış. Bir çok iş yapmış. Arkadaşları kızlarla gezerken o göç ettiği ülkenin lisanını öğrenmek için çalışmış. Dininden hiç uzaklaşmamış. 30 yaşında İzmirli Arditi ailesinden bir kızla evlenmiş. 1940’da kızları Victoria Liz Adoni  dünyaya gelmiş. Bir tuhafiye mağazaları varmış. II Dünya Savaşı başladığında, çok sevdiği Hıristiyan bir müşterisi Adoni ve ailesini saklamak üzere evine çağırmış. Leon Adoni sepetli bisikletine kızını koymuş, arkasına eşini oturtturmuş ve alabildikleri küçük bir çantayla bu müşterisinin evine gitmişler. İki yıl orada saklanmışlar. Savaş bittiğinde geri döndüklerinde   tüm ailesinin (kayınvalide, kayınpeder, kayın biraderinin, yeğenlerinin ve bir çok arkadaşının ) kamplara gönderildiğini ve orada yaşamlarını kaybettiğini öğrenmiş. Dükkanı da dağıtılmış. Olanlar  onu yıldırmamış, hayata yeniden başlamış.
1964’te ilk eşini kaybeden Leon Adoni, 1967’de bir İstanbul seyahatinde dul kalan Louise Dayan ile Marsilya’da ikinci kez evlenmiş. Adoni, 1990 yılında emekliye ayrılmış.
 Cemaatin en yaşlı simalarından olan Adoni, yardımseverliği örnek kişiliğiyle herkesin sevgi ve saygısını kazanmış.
İstanbul’u çok seven ve doğum yeri Kuruçeşme’yi dilinden düşürmeyen,  Adoni’nin en büyük tutkusu İstanbul ile irtibatını sağlayan  Şalom Gazetesi’ymiş.
Leon Yuda Adoni 17 Kasım 2006 günü 100. yaş gününü Marsilya Hahambaşısı Rav Ouaknin ile yahidi olduğu sinagogun başkanı,  idare heyeti, yakın arkadaşı Dr. Fresko ve İstanbul’dan bu özel günü için Marsilya’ya giden ailesiyle birlikte kutladı.
Kızı Lucky Aner, Leon Yuda Adoni’nin uzun yaşam sırrının, her daim masasında bulunan  bir şişe şarap ve her sabah yaptığı jimnastik olduğunu söyledi.
Şalom Gazetesi olarak bizler de  bu sadık okuyucumuzun, yakınlarının ifadesiyle “Tonton”un yeni yaşını kutlar, sağlıklı güzel yıllar dileriz.
Ad mea ve esrim*
120 yaşına kadar…