İş hayatinda farkli kültürler

Suzi Apalaçi DAYANYılsonuna yaklaşırken, gerek 15 - 16 Aralık tarihinde yapılacak olan AB liderleri zirvesinin yaklaşması, gerekse yabancı yatırımcılar için bilanço döneminin sonuna geliniyor olması nedeniyle finansal piyasalar dalgalı bir seyiz izliyor

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Nur Şaul BARAKAS

İtalya denilince, aklımıza ilk olarak tarih şehri Roma, Milano, Floransa, nehir gezintisiyle (vaporetto)  meşhur Venedik şehri, İtalyan mutfağı özellikle pizza, makarnalar ve salatalar ve uzun öğle tatilleri gelir. Geçen hafta, “İş hayatında Farklı Kültürler” yazı dizisine Fransa ile başladık Bu hafta da İtalya hakkında bilgi aktaracağım.
İtalya’da Randevu: İtalyanlar tanıdıkları ve güvendikleri insanlarla iş yapmayı tercih ederler. İyi bir kontakt veya referans bulmak çok faydalı olabilir. Randevunuza vaktinde gelmeniz büyük önem taşır. Yaz aylarında hava sıcaklığı sebebiyle uzun bir öğlen tatili vardır. Bu zaman dilimi genel olarak 13:30 – 15:30 arasında gerçekleşir. İş saati 08:30 da başlar akşam 20:00’da sona erer. Randevular için 10:00 – 11:00 arası veya öğlenden sonra 15:30 – 17:00 uygundur.
Birçok şirket ve büyük fabrikalar Ağustos ayında 3 hafta süreyle kapalıdır. Randevu ayarlarken resmi tatillerle dikkat etmek gerekir.
İş kıyafeti: İyi giyim İtalya’da bir ayrıcalıktır. Kıyafetiniz sadece sosyal statünüzü değil, ilgili başarılarınıza dair gösterge olarak kabul edilir. Genel olarak erkek ve kadınlarda resmi giyim eğilimi söz konusudur. Kaliteli olduğu kadar, stili olan markaları tercih etmeye çalışın. Bir İtalyan asla bakımsız görünen bir ayakkabı giymez. Her zaman nasıl göründüklerine dikkat ederler. İtalyan kadınları iş yerlerinde yazın genellikle çorap giyerler. Makyajlarına özen gösterip bol aksesuar kullanmayı tercih ederler.
İş Dili: İtalyanlar çok konuşmayı, öğrenmeyi, tartışmayı seven tiplerdir. Genel olarak kendi ülkelerinden, İtalyan mimarisinden, tarihinden resim ve sinema sanatından, operadan, spordan (özellikle futbol) söz ederler. Misafirperverlikten duyulan memnuniyet güncel olaylar ve kendi ülkenizdeki güncel olaylardan da konuşulur. Vatikan politikası,  vergiler, mafya, İtalyan kültürü eleştirileri olumsuz algılanır.
Hitabet Şekli: İsimle hitap etmeniz teklif edilene kadar soy isimi kullanmayı tercih edin. Yıllardır iş yapsanız bile belirli bir samimiyet söz konusu değilse unvanı kullanmayı tercih edin. Genel anlamda da şirket içinde çalışanlar ve yöneticiler arasında resmi bir hitabet söz konusudur.
Hediye: Karşı taraftan bir hediye alıncaya kadar hediye vermekten kaçının. Alınacak hediyeyi kendi ülkenizden bir el ürünü olarak tercih edin.!