Annan: BM İnsan Haklari Konseyi odağini genişletmeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan BM İnsan Hakları Konseyi`nin ilgi alanını Ortadoğu ile sınırlandırmasının, dünyada yaşanan büyük boyutlu birçok uluslararası sorunun göz ardı edilmesi anlamına geldiğini söyledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan yıl sonunda görevinden ayrılmadan önce Cenevre’de yaptığı son basın toplantısında yeni kurulan BM İnsan Hakları Konseyi’nin kuruluşundan bu yana yalnızca Lübnan ve Filistin ile ilgili çalışma yapmış olmasının Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşanan etnik temizliğin Konseyin gündemine gelmemiş olmasının BM’nin dünya sorunlarına eşit yaklaşım ilkesini temsil etmediğini söyledi. 
Annan, Konsey üyelerinin dünyanın tek bir bölgesinde odaklanması, birçok üye ülke tarafından eleştirilerek, insan hakları gibi temel bir konunun Ortadoğu ile sınırlandırılmasının tepkiye yol açtığını vurguladı. Annan, ‘Tüm dünyada yaşanan insan hakları sorunları ile ilgilenmesi gereken bir konsey Darfur’da yaşanan vahşetten bahsetmeden yalnızca İsrail – Filistin sorununa odaklanırsa bazılarının bu konsey ne iş yapıyor diye tepki vermesi doğaldır” dedi.
47 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, güvenilirliği ve işlevlirliğini yitiren BM İnsan Hakları Komisyonu’nun lav edilmesinden sonra 2006 yılında kuruldu. Ancak Konsey geçtiğimiz aylarda ABD’nin de dahil olduğu birçok dünya ülkesi tarafından Mynmar, Kuzey Kore, Sudan gibi ülkelerde yaşanan insan hakları ihlallerinden bahsetmemesin nedeniyle eleştirilmişti.
Bu arada, BM Genel Sekreterliği Siyasi İşler Sorumlusu İbrahim Gambari, İsrail’in Gazze politikasını bütünüyle yeniden ele alması gerektiğini söyledi. Sivil kayıpların azalması ve Gazze nüfusunun yaşam şartlarının iyileştirilmesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Gambari, geçtiğimiz ay Gazze’de 128 Filistin’linin öldüğünü ve İsrail’in Sderot kasabasına 200’ün üzerinde füze fırlatıldığını hatırlatarak bu çatışmaların hepsi yasal ve ahlaki anlamda yanlış dedi.