Güney Lübnan`da askeri işbirliği sürüyor

Pazartesi günü Filistinli grupların ateşkes önerisine olumlu yanıt veren İsrail ile Filistin arasında anlaşma yapıldı. Ateşkese göre İsrail işgal ettiği bölgelerden askeri birliklerini çekecek, Filistinli örgütler de İsrail`e karşı düzenledikleri terör eylemlerine ve silah kaçakçılığına son verecek. Olmert konuyla ilgili yapt&

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Lübnan’da görev yapan Uluslararası Barış Gücü ile İsrail arasında askeri ve istihbarat konusunda işbirliği artarak gelişiyor. Hizbullah’a karşı girişilen ortak harekatlar ile örgütün depoları yok edildi, bir dönem Fransa ile çıkan İsrail’in Lübnan üzerinde yaptığı kontrol uçuşları ile ilgili sorunlar şimdilik halledildi

Lübnan’da görev yapmakta olan Barış Gücü ile İsrail koordinasyonu artarken, İsrail Hizbullah’ın yeniden yapılanmasını engellemek amacıyla yapılan askeri uçuşların önemli ve gerekli olduğunu vurguladı. Uluslararası Barış Gücü, Hizbullah’ın silah depolarının yerlerini tespit ederek bu depoları yok etti. Öte yandan Hizbullah’ın cephaneliklerine gelen zararı telafi etmek amacı ile yeni depo ve sığınaklar inşa ederek, Litani nehrinin kuzeyinde çatışma kuvvetlerini yeniden yapılandırmaya ve roket depolarını artırmaya devam ediyor. BM ve Lübnan askerlerinin güney Lübnan’da bulunması, Hizbullah’ın Güney Lübnan’da ve özellikle İsrail’e sınır olan bölgelerde altyapı kurmasını zorlaştırıyor.  Barış Gücü bağlantılı bir subayının İsrail Kuzey Birliklerinde daimi masasına katıldığı, Barış Gücü ve İsrail Birliklerinin düzenli aralıklarla stratejik planlama konusunda toplantılar düzenlendiği gelen bilgiler arasında.
İsrail Savunma Birlikleri ve Barış Gücü arasında gerginliğe neden olan ve şu ana dek çözülememiş tek konu İsrail Hava Kuvvetlerinin Lübnan hava sahasına yaptığı uçuşlar. Yaşanan birkaç olayda, Barış Gücü üyesi Fransız askerler, üzerlerinde uçan İsrail uçaklarına ateş açma noktasına kadar geldi. Fransız Komutan Pelligrini, Birleşmiş Milletlerin New York’daki merkezine başvurarak, İsrail’in BM Güvenlik Konseyi 1701 maddesini ihlal etmesinden dolayı Barış Gücü askerlerine gerektiğinde İsrail uçaklarına ateş açma hakkının verilmesini talep etti. İsrail, Fransa ve BM’ye bu uçuşların fotoğraf çekme ve istihbarat toplama amaçlı olduğunu açıklayarak izin istedi. Resmi olmayan kaynaklara göre Barış Gücü yetkililerinin, 1701 numaralı güvenlik maddesi tam anlamıyla uygulanmaya başlayana ve Hizbullah’ın yeniden silahlanması durdurulana kadar İsrail Savunma kuvvetlerinin uçuşlarına göz yumulabileceğini belirtti.
BM yetkililerinin tahminlerine göre Lübnan’da halen 1 milyon patlamamış bomba bulunuyor. İsrail Kuvvetleri bölgeyi uluslararası güce teslim ederken muhtemel silah depolarını, bomba ve mayınların yerlerini de içeren detaylı haritaları Barış Gücü ile paylaştı. Lübnan’da insanlara zarar gelmemesi ortak paydasında buluşan İsrail ve Barış Gücü bilgi paylaşımlarını bombaları etkisiz hale getirme eğitimleri ile de sürdürüyor. Üç İsrail subayı bu konuda eğitilmek üzere Vietnam’a gönderilecek.