“Türk Yahudileri” bu kez de Stockholm`da gündemdeydi

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi tarafından hazırlanan “Sefarderna och det jüdisk-turkiska arvet” (Sefaradlar ve Türk Yahudileri`nin Yaşam Öyküsü) başlıklı fotoğraf sergisi 13 Kasım 2006 Pazartesi günü Stockholm`da Etnografiska Museet (Etnografya Müzesi) salonlarında açıldı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İstanbul doğumlu ünlü caz şarkıcısı Hayati Kafe’nin organize ettiği “Ladino Festival” haftası etkinlikleri kapsamında yer alan sergi vesilesiyle 500.Yıl Vakfı Başkan Vekili ve Türk Musevileri Müzesi koordinatör-küratörü araştırmacı Naim Güleryüz tarafından 15 Kasım 2006 Çarşamba akşamı aynı müzede bir konferans verildi. Çoğu İsveçli ve İspanyol 120 kadar  davetlinin izlediği konferansta Naim Güleryüz Türk Musevilerinin 700 yıllık öyküsünü özetledi ve soruları cevaplandırdı.
Konferans sonrasında İsveçli Yahudi sanatçı Anne Kalmering’in Ladino şarkılardan oluşan konseri de geceyi aynı tema ve dekor içinde süsledi.  Haftanın yedi günü açık olan ve her gün ortalama 550눠 kişi tarafından ziyaret edilen fotoğraf sergisi müzede 3 Aralık  tarihine kadar gezilecek.
Ladino Festival haftasının diğer etkinlikleri arasında, Shmuel Rafael ve Dr Hilary Pomeroy’un konferansları, Rosa Zaragoza (İspanyol), Liat Cohen-Ricardo Moyano ikilisi (İsrail), Angela Pihut (Moldovya), Yasmin Levy (İsrail) ve Hayati Kafe ile Grubu’nun Ladino Şarkıları konserleri yanında Miguel Angel Nieto’nun The Last Sephardic Jew isimli filmi ile Yasmin Levy’nin Ladino 500 Years Young belgeseli de yer almakta.