Saygi Duruşu: Arnold Jacob “Red” Auerbach

NBA tarihinin en iyi koçu olarak kabul edilen, Arnold “Red” Auerbach 28 Ekim Pazar günü 89 yaşında yaşamını yitirdi. Efsanevi koç, hiçbir yardımcısı olmadan Boston Celtics hanedanlığının mimarı olarak da bilinir. Sekizi ardarda olmak üzere dokuz kez koç ve sonra da yedi kez takımın genel menajeri olarak Boston Celtics`i şampiyonluğa ulaştırm

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Eşsiz başarı hikâyesinin ardından 1997’de Boston Celtics başkanlığını, ayı zamanda takımın yeni koçu olan Rick Pitino’ya bırakan Red, takımın başarısız olduğu üç sezonun ardından 2001 yılında tekrar göreve çağırıldı. Görevi kabul eden Red Auerbach’in yeniden yapılandırdığı Boston Celtics, 2001񮖢 sezonunda Doğu Konferansı Finallerine yükseldi. Zorlu bir seri sonunda Celtics’in New Jersey Nets’e 4DŽ elenmesine karşın Red Auerbach, dehasını küçümseyenleri bir kez daha alt etmeyi başarmış oldu.
Kariyeri boyunca Auerbach yetenek değerlendirme, idari yetenekleri ve birlikte çalıştığı insanlardan yüksek verim alabilme konusularında her zaman çok başarılı olmuştur. Sekiz sene ardı ardına şampiyon yaptığı kadronun yıldızı Bill Russell bu durum için: “Red takımın başındayken herkes sihirli bir değnek değmiş gibi oynuyordu. Sanki takımdakiler yüz kere deneseler bile yapamayacakları hareketleri en kritik anlarda yapıyordu.” demiştir. Red bunun yanında hakemlerle girdiği ateşli tartışmalarla da tanınırdı. Kariyeri boyunca yaklaşık $17,000’lık ceza ödemek durumunda kalmıştı. – NBA yönetiminin o zamanlarda verdiği cezalar günümüze oranla oldukça küçüktü. – Kazanmak için yılmaksızın çaba göstermesi ve maçı takımının kazandığını düşündüğü anda yaktığı zafer puroları da Red’in önemli özelliklerindendir. Ayrıca Red ilk defa bir Afro-Amerikan oyuncu draft eden ve bu oyuncuyu ilk beşte başlan koç olarak da tarihe geçmiştir. (Bu oyuncu 1950 ylında draft ettiği Chuck Cooper’dır.) Auerbach ırkçılığa karşı mücadelesini Bill Russell’ı ilk Afro koç olarak Boston Celtics’in başına geçirerek sürdürmüştür.
Auerbach'ın Russell’ı takas edişi bu gün bile otoriteler tarafından en başarılı genel menajer hareketlerinde biri olarak kabul görmektedir. Bu takas, Celtics Hanedanlığı’nın temelini oluşturmuştur. Daha da ilginci, Red bu başarıyı tekrar etmesini de bilmıştir. Robert Parish ve bir draft hakkı karşılığında Joe Barry Carroll’u takımdan yollamış ve bu draft hakkıyla Kevin McHale’i takıma katmıştır. McHale ve Parish, takımın yıldızı Larry Bird –kendisi yine Red tarafından draft edilmiştir- ile müthiş bir uyum yakalayıp birlikte Celtics’i yeniden şampiyon yapan kadronun çekirdeğini oluşturmuştur.
NBA’in en başarılı koçu kabul edilen Red Auerbach 1037뇬’lik galibiyet-mağlubiyet oranıyla en iyi orana sahip koç olma özelliğini sürdürüyor. Koç olarak kazandığı dokuz – bu sayı sadece Phil Jackson tarafından ulaşılmıştır – ve genel menajer olarak kazandığı yedi şampiyonlukla adını basketbol kitaplarına altın harflerle yazdırmıştır.
Başarılarla dolu kariyerinde Red birçok ödül kazanmıştır. 1965’te Yılın Koçu, 1980’de Yılın Yönetcisi, NBA’in 25. Yıl Altın Kadro Koçu ve Professional Basketball Writers Association of America (PBWAA) tarafında NBA’in gelmiş geçmiş en iyi koçu ödüllerine layık görülmüştür. 2 Numaralı forma onun adına Boston Celtics tarafından emekliye ayrılmıştır. (1 numaralı forma takımın ilk sahibi Walter Brown adına emekliye ayrılmıştı.) Belki bütün bunlardan değerlisi ise şu anda NBA tarafından verilen Yılın Koçu Ödülü’nün adının Red Auerbach Yılın Koçu Ödülü olarak değiştirilmiş olmasıdır.
Bu büyük efsane basketbola kattıkları kadar ağzındaki “galibiyet puroları” ile de her zaman hatırlanacaktır.