Nasrallah`tan hükümete karşi toplu protesto çağrisi

20 yılı aşkın süredir politika sahnelerinde yer alan Ehud Olmert, 1973 yılında İsrail Meclisi Knesset`e seçilerek kariyerinde yol almaya başladı. 28 Mart 2006 seçimleri ile başbakanlık görevine gelen Olmert Lübnan Savaşı sonrasında eleştirilerin hedefi olduElda SEVEVİ

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hasan Nasrallah, Hizbullah’ın veto hakkına sahip olduğu yeni bir hükümet kurulması için Lübnan hükümeti aleyhine demeçler verdi ve yandaşlarından barışçı protestolar istedi

Hizbullah lideri Nasrallah, Lübnan Hükümeti aleyhine verdiğ demeçler sırasında Hariri suikastı için uluslararası soruşturmaya karşı olmadığını belirtti. Soruşturma ile ilgili taslak BM’de görüşülüyor.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ulusal birlik hükümetinin kurulması amacıyla Lübnan hükümetine baskı yapmak için toplu protestolar düzenlenmesini talep etti. Nasrallah’ın Hizbullah Televizyonu El-Manar’a cumartesi verdiği (Kanal tarafından pazar yayınlanan) demeçte, taraftarlardan sokağa dökülmeleri için “psikolojik” olarak hazır olmaları istendi. Nasrallah, protestoların istenen sonuca ulaşılması için uygulanabilecek yollardan biri olduğunu ekledi.
Nasrallah konuşmasında, gösterilerin şiddet eylemine ve isyana dönüşmemesi için dikkat edilmesini de istedi. Nasrallah “ Özel ve kamu malına saygı gösteriyoruz. Muhalif gruplar karşı gösteri düzenlese bile çatışma çıkmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Konuşmada bahsi geçen protestoların tarihi hakkında bir bilgi verilmedi.
Konuşmada Lübnan Hükümeti de eleştirildi. Nasrallah Lübnan Hükümeti’nin güvenilirliğini kaybettiğini söyledi ve  “Şu anki yönetim zayıf düşmüştür ve İsrail’le yapılan savaştan sonra kendini yenilmiş hissetmektedir” dedi. Hizbullah’ın Hariri suikastının araştırılması için uluslararası bir soruşturma kurumunun oluşturulmasına engel olduklarını ise yalanladı.
Hizbullah daha önce Lübnan’da bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını ve bu şekilde önemli kararlarda veto hakkında sahip olmayı istiyordu. Fakat partiler arasındaki görüşmeler yakın zamanda başarısız olarak sona ermiş, ikisi Hizbullah mensubu olmak üzere altı bakan hükümetten istifa etmişti.
BM ile Lübnan hükümeti arasında Refik Hariri’nin suikastı’nın soruşturulması için süren görüşmeler de Lübnan’da ayrı bir gerginlik sebebi oluşturuyor. BM’nin konuyu araştırmak için kurmak istediği uluslararası soruşturma kurumu ile ilgili hazırladığı taslak belgesini Lübnan hükümeti geçen hafta onaylamıştı. Fakat bu girişime Lübnan’ın Suriye yanlısı Başkanı Emil Lahud karşı çıktı. Lahud 6 bakanın istifası ile hükümetin meşruiyetini yitirdiğini de söylemişti.