Abbas ile görüsen Peretz`e, Olmert`den tepki

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, FÖY Lideri Mahmud Abbas`la buluşmak isteyen Savunma Bakanı Amir Peretz`in isteğini reddetti. Olmert Peretz`e sert bir şekilde yanıt vererek, “Benden önce kimse Abbas`la görüşemez` dedi.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz pazar günü Peretz, Abbas ile telefon görüşmesi yaparak kendisinden Gazze sınırına yapılan roket saldırılarına karşı önlem almasını istemişti.
İsrail Başbakanlık yetkilileri Peretz’in yaptığı görüşmenin gereksiz olduğunu ve amacının medyaya Olmert’in roket saldırılarını önleyemediğini yansıtmak olduğunu iddia etti.
Peretz ile Olmert arasındaki gerginlik pazar günü gerçekleşen meclis toplantısında Peretz’in Abbas ile acil görüşme talebinde bulunmasıyla başladı.
Peretz isteğini, “Abu Mazen (Abbas) beni arayarak tüm Filistinli grupları ateşkes konusunda ikna edeceğini söyledi. Bizden de aynısını istiyorlar ” şeklinde dile getirdi.
Olmert ise Peretz’den konuya müdahale etmemesini isteyerek, Yoram Turbovitz ile ªalom Turjeman’ın bu hafta Filistinli meslektaşları Saeb Erekat ve Rafik Husseini ile görüşeceğini ifade etti. Olmert, Peretz’in isteğine, “Biz bu konuyla ilgileniyoruz. Beş dakika içinde barışı sağlayamazsınız. Bunu organize olduğumuz bir zamanda konuşalım” diyerek yanıt verdi.
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres de Olmert’den önce Peretz dahil hiç kimsenin Kassam roketlerinin durdurulması ile ilgili Abbas’la görüşmemesi gerektiğini savundu.
Olmert’in tepkisine öfkelenen Peretz, “Tepki gösterilecek bakan ben değilim! Ben ateşkesle ilgili konuşmakla sorumluyum, yalnızca saldırıların boyutuyla ilgilenmekle değil! “ yorumunu yaptı.
Peretz’in yardımcılarının başbakanlıktan özür dilemesi üzerine başbakanlık yetkilileri, “Mahmud Abbas bizi aradıysa, başka ne yapabiliriz? Aramayı geri çeviremeyiz. Hiçbir durumda birşey yapamayız ;çünkü Abbas ateşkes konusunda emin olmadığı sürece İsrail’in bir müdahalede bulunmamasını istemişti “ şeklinde konuştu.
Bu tepkiler üzerine İsrail Başbakanlığını arayan FÖY yetkilileri konuyla ilgili olarak  “Peretz bizi aradı ve acilen Mahmud Abbas ile görüşmesi gerektiğini söyledi. Sderot’daki durumun kötüye gittiğini ve Kassam saldırılarının durdurulması gerektiğini belirtti ” açıklamasını yaptı.
Peretz, Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde geçen hafta meydana gelen Kassam saldırılarında koruması Maor Peretz’in yaralandığını da söyledi. Abbas, kazadan haberi olduğunu belirterek, Filistinli grupları ateşkes konusunda ikna etmek için elinden geleni yapacağı güvencesini verdi. Abbas yorumunu, “Bunun için İsrail’den de karşılık almalıyız” şeklinde yaptı.
Abbas aynı zamanda kendisinin belirleyeceği bir yetkili ile İsrail arasında gerçekleşmesi muhtemel “güvenlik görüşmesi” talebinde bulundu.  Peretz de “Ne yapacağınızı kararlaştırın, ben de bu konuyu başbakanla görüşürüm” şeklinde karşılık verdi. 
Peretz, Abbas ile olan görüşmesinde Gazze ªeridi’ne kaçırılan silahlarla ilgili de bir sonuca varılması gerektiğini ifade etti.
İsrail Savunma Bakanı, Abbas’la görüşmek isteyen ve liderliğini Tekoa Rabbi Menahem Fruman’ın yaptığı din adamlarından oluşan bir grubun talebini de dile getirdi; fakat savunma bakanlığının din adamlarının güvenliği açısından bu görüşmeyi desteklemediğini de sözlerine ekledi.

İsrailli Bakanlar: Hükümet feshedilmeli
Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi üyeleri geçtiğimiz pazartesi İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz’in istifa etmesi için çağrıda bulundu. Bakanların talebi Peretz’in FÖY Lideri Mahmud Abbas ile telefonla görüşmesinin ardından geldi.
Meretz Başkanı Yossi Beilin, Peretz’i yeni bir çözüm üretmemekle suçladı. Beilin ayrıca hükümetin feshedilmeli gerektiğini de şu sözlerle belirtti: “Meclisteki bakanlardan biri Abbas’ın artık idare yetkisinin kalmadığını söylerken, diğeri Abbas’la görüşüyor. Hükümette ortak bir tutum sergilenmiyor.”
Likud Partisi Milletvekili Dani Naveh de Peretz-Abbas görüşmesine tepki gösterdi. Naveh, İsrail’in güvenliğinin zayıfladığını dolayısıyla Hamas ve Hizbullah’ın güçlendiğini de sözlerine ekledi.
Bunun yanı sıra Milletvekili Silvan ªalom da Lübnan Savaşı’nın sonuçlarından sonra hükümette bir sarsıntı yaşandığını ve bu sebepten ötürü başbakan ile savunma bakanının ortak bir karar alamadığını ifade etti.