Dostluk Yurdu Derneği`nin beklenen oyunu Moiz i Hibernatus

DYD`nin iki yıldır merakla beklenen Moiz serisinin son oyunu “Moiz i Hibernatus” aralık ayında sahnelenecek...Sibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Dostluk Yurdu Derneği Tiyatro Kolu’nun uzun yıllar büyük beğeni toplayan Moiz serisinin son oyunu “Moiz i Hibernatus” aralık ayında sahnelenecek. Çalışmalarına katıldığım oyunun baş rol oyuncuları Moiz tiplemesiyle Jojo Eskenazi ve  Kleret tiplemesiyle Fani Bonofiyel “Moiz i Hernatus” hakkında bilgi  vermekten çekinirlerken, oyuna çok güvendiklerini, yine çok beğenileceğini vurguladılar: “Oyunun konusunu verirsek heyecanı kalmayacak, gelin izleyin  çok beğeneceksiniz. Aşk, dans, müzik her şey  var. Oyunu Selim Hubeş, Jojo Eskenazi ve Fani Bonofiyel yazdı, Jojo Eskenazi ve  Fani Bonofiyel yönetti. DYD’nin 40. yıl kutlamaları kapsamında bir  Moiz oyunu da sahneleyeceğimizi sözü vermiştik. Kutlamalarımızı  bu oyun ile kapatacağız. Bu alışılmış Moiz oyunlarından daha farklı, çok değişik bir konuyu irdeliyoruz. Komedisi bol, müziği bol, toplumumuza hitap eden, neşeli bir Moiz oyunu. Yalnız bu kez farklılıklar var.”
Sanat dünyasına yeni isimler kazandıran DYD bu kez de yeni oyunculara yer verdi.  DYD Başkanı Selim Nahmiyas, “Derneğimizin tiyatro oyunlarında  amatörler tarafından profesyonelce oynanıyor. Çalışmalarımız bir aile ortamı içinde gerçekleşiyor. Tiyatrolarımızın en büyük özelliği bu. Bundan dolayı güzel bir performans yakalıyoruz. Gösteri bittikten sonra gruplaşmalar yaşanıyor, arkadaşlık devam ediyor. Hepimizin kendi çalıştığı işi olduğu için çok büyük bir çaba harcıyoruz. Oyunumuzu kendi mekanlarımızda sahnelemeyi tercih ediyoruz” dedi.
Jojo Eskenazi’nin tüm Moiz oyunlarında yazılı tekste bağlı kalmadan oynadığını biliyorum, bu oyuncular açısından zorluk yaratıyor mu? sorumu Fani Bonofiyel yanıtladı. “Tekstin ortasından mı, başından mı başladığını gözünden anlamalıyım. Veya o gece çıkarken ‘ben bunu söylemeyeceğim, ya da şunu da koyalım’ diyor, yapıyor ve benim ona yanıt vermem gerekiyor. Artık yılların getirdiği alışkanlıkla yanıtlıyorum. 
Fredi Levi, bir izleyicinin değişikliklerin ve doğaçlamalarınbilincinde olduğunu, her gece farklı espriler yapıldığından, farklı konulara değinildiğinden Moiz oyununu her gece seyrettiğini ekledi. İlk kez Moiz oyununda rol alacak Deniz Karmona: “Moiz oyunlarını seyrettiğim ilk günden beri, bu oyunların birinde oynamak istemiştim. İlk tiyatro denemem değil ancak ilk gerçek tiyatro oyunum olacak” dedi.
Cozi Palombo: “İzmirliyim. İstanbul’da ilk senem, DYD’nin bir oyununda rol almam benim için büyük bir şans.”
Lili Duenyas: “Daha önce dans için sahneye çıktıysam da bu ilk tiyatro denemem. Tiyatro çok farklı, bir bütünü oluşturan  halkaların bir araya geçişi gibi.” 
Selim Kastoryano: “Profesyonel oyuncu olan  Lemi  Filozof ile dönüşümlü oynayacağız. İlk sahne denemem olacak.”
Forti Barokas: “20 senedir DYD’de tiyatro yapıyorum, çalışmalarda, çok eğleniyorum ve  büyük keyif alıyorum. Çalışmaların en güzel tarafı da bu.” Tüm oyuncu kadrosu, bu etkinlikte bulunmaktan büyük bir keyif aldıklarının altını çizerken, kendilerine her türlü desteği veren ailelerine  teşekkürü ihmal etmediler.
10 gece sahnelenmesi düşünülen oyun, tüm DYD oyunları gibi yurtiçi ve yurt  dışına da turneye çıkacak. “Moiz i Hibernatus”un Prodüktörleri: İzi Morhayim, Leon Bonofiyel, Konduit: Tuna Eskenazi, Sahne Amirleri: Cina Hatem, Elza Kohen, Işık Efekt: Korin Nahmiyas, Selim Kastoryano, Dekor: Gabi Elmas, Ufuk Üsterman, Kostüm: Liz Yahya, Rozi Yahya, Makyaj: Natali Reina. Oynayanlar: Jojo Eskenazi, Fani Bonofiyel, Forti Barokas, Moris B.Levi, Lemi Filozof, Fredi Levi, Lili Duenyas, Cozi Palombo, Deniz Karmona, Mimi Nahmias, İzi Morhayim ve Tuna Eskenazi, Bilet tasarım: Edna Gözcü