Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel ValansiAmerika / ABDABD 300 milyona ulaştıABD istatistik bürosunun yaptığı açıklamaya göre ABD nüfusu 300 milyona ulaştı. Merkezdeki sayacın 300 milyonu gösterdiğinin açıklanmasından bir saat önce doğan Kristopher Miller`in bu bebek olduğu tahmin ediliyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bazı sosyologlar son yıllarda ABD’deki nüfus artışının normalden fazla olduğunu belirterek, bu rakama aylar öncesinden ulaşıldığını düşünüyorlar. Dr Michael Parsons’a göre gerçek nüfus varsayımların %20 önünde ilerliyor ve hesaplarına göre ABD nüfusu üç ay önce 300 milyon’a ulaştı. Nüfusun hızlı artışının ABD’nin ekonomik geleceğini önemli ölçüde etkilediğini belirten Parsons, artışın beraberinde eğitim, altyapı ve sosyal sorumluluklar gibi birçok yük getirdiğini sözlerine ekledi. Resmi nüfus artış hızının hesaplanmasında, doğum oranı, ölüm oranı, resmi göçmen sayısı gibi istatistiksel bilgilerden yararlanılıyor. Uzmanlara göre gerçek ABD nüfusunu hesaplayabilmek için yüksek olan gayri resmi göçmen sayısının da 300 milyona eklenmesi gerekiyor.

Afrika
Kongo: İlk Uluslararası Ceza Mahkemesi işbaşında
Lahey'de, savaş suçlularını yargılamak amacıyla kurulan dünyanın ilk Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) resmi olarak göreve başladı. UCM, Yugoslavya'da işlenen savaş suçları ve Ruanda'daki soykırımı araştırmak için savaş suçu mahkemelerine olan ihtiyaca son vermek amacıyla tasarlandı. Mahkeme tasarısı gündeme geldiği zaman ABD, Amerikan askerlerinin siyasi nedenlerle dava açabilecekleri endişesi ile karşı çıktı. Günümüzde ise ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin Sudan ile ilgili davaları UCM’ye devretmesini kabul etti. UCM’deki ilk sanık Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin eski milis lideri Thomas Lubanga. Lubanga, çocukları silah altına almakla suçlanıyor.
Somali: BM raporuna göre savaş hazırlığı yapılıyor
Birleşmiş Milletler raporuna göre, militan gruplar ve 12 ülke Somali’deki aşırı dinci gruplara askeri yardımda bulunuyorlar. Suriye, Libya, İran, Sudan, Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin silah, gıda, üniforma, yakıt veya doktor sağladığı, Hizbullah gibi örgütlerden ise eğitim verdikleri açıklanan raporda Somali’de başlayacak savaşın tüm orta ve doğu Afrika’ya sıçrayabileceğinin altı çiziliyor.
Somali: Aşırı dinciler sigarayı yasakladı
Somali’de, ülkenin büyük bölümünde kontrolü ellerinde tutan aşırı dinciler, Mogadişu’nun güneydeki Cilib’de sigara ve genellikle erkeklerin çiğnediği kat bitkisinin satılmasını ve içilmesini yasakladı.

Amerika
ABD: Su arıtmada Nano teknolojisi
ABD’deki araştırmalar, nano teknolojinin içme suyunu arındırma amacıyla kullanılabileceğini gösteriyor. Kolay ve ucuz bir yöntem olan nano teknolojisi ile suya karışan zehirli arsenik ayrıştırılabilirse, Bangladeş gibi gelişmekte olan ülkelerdeki içme suyu kolaylıkla temizlenebilir.
Küba: Ambargo kaldırılsın
BM Genel Kurulu, ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik ambargonun kaldırılmasını öngören karar tasarısını bir kez daha kabul etti. Yapılan oylamada, Küba’nın sunduğu karar tasarısı, 4’e karşı 183 oyla kabul edildi. Karar tasarısına karşı oy veren ülkeler ABD, İsrail, Palau ve Marşal Adaları oldu.
Meksika: Eşcinsellere sivil haklar
Mexico City meclisi, eşcinsel örgütleri resmen tanıdığını belirten kanun tasarısını kabul etti. Kanun tasarısı eşcinsel evliliklere izin vermiyor fakat eşcinsel veya evli olmayan heteroseksüel çiftlerin bağlı oldukları örgütlere kaydedilerek miras gibi resmi eşlere verilen haklardan yararlanabilmelerini sağlıyor. Konservatif Katolik olan Meksika’da kabul edilen bu tasarı bu tip bir ülkede oylamaya sunulması ile bile bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Asya
Çin: İdam kararı değişikliği
Dünyanın en çok idam cezası infazı gerçekleştirilen ülkesi Çin’de, bazı idam kararlarının yanlış yargılama sonucu verildiğinin ortaya çıkması nedeniyle ölüm cezalarını onama yetkisi, bölge mahkemelerinden alınarak ülkenin en yüksek yargı organına verildi. Yılda 5 ila 12 bin kişinin idam edildiği ülkedeki en ilginç yanlış idam kararı ise 1980’lerde cinayet nedeniyle sanığın idam edilmesinden 16 yıl sonra öldürdüğü söylenen kadının hayatta olduğunun ortaya çıkmasıyla yaşanmıştı.
Pakistan: Saldırıda 42 ölü
Pakistan'ın kuzeybatısında ordu akademisine yönelik intihar saldırısında en az 42 asker hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre bu saldırı, Pakistan ordusunun Afganistan sınırındaki militanlara yönelik operasyon başlatmasından bu yana düzenlenenlerin en şiddetlisi.  Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.
Vietnam: Dünya Ticaret Örgütü'nün 150'inci üyesi Vietnam
Cenevre'de toplanan Dünya Ticaret Örgütü Yönetim Konseyi, Vietnam'ın üyeliğini oybirliğiyle onayladı. Tekstil ürünleri, pirinç ve kahve alanında en büyük ihracatçılardan biri olan Vietnam, Asya'nın Çin'in ardından en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri. 12 yıldır süren müzakerelerin ardından gelen üyeliğin, Vietnam'ın yabancı yatırımcıların gözündeki imajını, güvenli bir güzergâh olarak değiştirmesi umuluyor.

Avrupa
Kosova: BM, Kosova kararını erteledi
Birleşmiş Milletler, Kosova'nın gelecekteki statüsüyle ile ilgili kararını Sırbistan'da 21 Ocak’ta yapılacak seçimlerin sonrasına ertelediğini açıkladı.
Fransa: Balistik füze denemesi
Fransa’nın güneybatısındaki Bordeaux kenti yakınlarında gerçekleştirilen kıtalararası balistik füze denemesi çevreci grupların engelleme girişimlerine karşın, yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. 6 bin kilometre menzili bulunan Mᇇ tipi füze, Fransa’nın elindeki füzelerden yaklaşık yüzde 50 daha hızlı ve daha ağır başlık taşıma kapasitesine sahip.
Fransa: Bir Nazi subayının hikayesi en önemli edebiyat ödülünü aldı
Fransız Akademisi Roman Büyük Ödülü, yazarın aynı zamanda ilk kitabı olan ‘Les Bienveillantes’ ile Jonathan Littell’e verildi. 38 yaşındaki Amerikalı yazarın Fransızca yazdığı 900 sayfalık kitap bir Nazi subayının anılarını anlatıyor. Ağustos’ta yayınlanmasından itibaren Fransa’da 200 bin satan kitap İngiltere ve ABD’de yayına hazırlanıyor.

Ortadoğu
Mısır: Saddam idam edilmemeli
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin yeni bir şiddet dalgası başlatabileceği konusunda uyarıda bulundu. Geçmişte Saddam Hüseyin'i eleştiren Hüsnü Mübarek, devrik liderin idam kararına açıkça tepki gösteren ilk Arap lider oldu.
Lübnan: Beş Şii milletvekili kabineden ayrıldı
Hizbullah’ın daha güçlü bir pozisyona gelme isteğinin sonuçsuz kalması üzerine, beş Şii milletvekili sürpriz bir kararla istifa ettiklerini açıkladılar. Dışişleri, tarım, sağlık, enerji ve iş bakanları olan üç Hizbullah ve iki Amal milletvekili, Hizbullah’ın veto hakkı talebinin mecliste reddedilmesi üzerine görevlerini bıraktılar. Meclis birkaç gün içinde suikasta kurban giden Hariri hakkında BM’nin hazırladığı raporu görüşecek.