WJC, Lübnan Savaşi`ndan beri antisemitizmin arttiğini aç

Elli yıl aradan sonra Paris`te ilk defa gerçekleşen (WJC) Dünya Yahudi Kongresi konferansına 80 ülkeden temsilciler katıldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz pazar günü, Dünya Yahudi Kongresi’nin Paris’te yapılan konferansının ardından yapılan açıklamaya göre, Avrupa’daki antisemitizm  Lübnan Savaşı’na bağlı olarak arttı.
Avrupa Yahudi Kongresi ile Avrupa kıtasından 25 ülkenin katılımıyla  hazırlanan raporda yazdan bu yana antisemitizmin iki katı arttığı sonucuna varıldı.
Tel-Aviv Üniversitesi öğretim üyesi ve Rosenberg Yahudi Enstitüsü Başkanı Profesör Dina Porat ve Stephen Roth Enstitüsü Anti-Semitizm ve Irkçılık Alanı Başkanı konferansı düzenleyenler arasındaydı.
Prof. Porat’a göre veriler, 2006 yazının başından beri, nüfusun daha ılımlı çoğunluğunu da etkileyen belirgin bir değişikliğin olduğunu gösteriyor. Prof. Porat, konferansta geçtiğimiz yaz süresince yalnızca Arap gazetelerinde değil, Norveç, Meksika ve İngiltere’de de yayımlanan tüm antisemit karikatürlerden örnekler gösterdi.
Fransız Başbakanı Dominique de Villepin konferansta yaptığı konuşmada, güvenliği tehdit altında olduğu durumlarda “İsrail’e yardıma hazır olacağını” belirtti. Fransız Başbakanı ayrıca, İsrail’in Lübnan üzerinden yaptığı izinsiz uçuşları eleştirerek Filistinliler ile olan çatışmanın durdurulması gerektiğini söyledi.

İran bağlantısı
Konferansı sunan kişiler, Avrupa’da artan antisemitizm ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yaptığı açıklamalar arasında bir ilişki olduğunu belirttiler. Fransa’daki Yahudi Enstitüsü’nü temsil eden CRİF Başkanı Roger Cukerman, “Ahmedinejad Yahudileri öldürmek istiyorum dediğinde, ona inanmak zorundayız. Hitler ile aynı kelimeleri kullanıyor.  Tek farkı Hitler’de  bulunmayan nükleer silahları bulundurduğundan şüphe edilmesi”dedi.
Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Edgar Bronfman, İran’ın amacının nükleer silahları tedarik etmek olmasının Holokost’tan beri en tehlikeli tehdit olduğunu söyledi. Bronfman ayrıca, İran’ın amacının net olarak İsrail’i yok etmek olduğunun ve Ortadoğu’yu kontrolü altına almak istediğinin altını çizdi.
Konferans aynı zamanda Paris Baş Piskoposu ve Fransa’nın Müslüman ve Hıristiyan liderlerini de “barış için hep beraber” sloganı altında bir araya getirdi.
Paris Camisi Lideri ve İslam temsilcisi Dalil Boubaker “Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar ılımlılığı öğretmek için birlikte çalışmalılar. Böylece nefret, antisemitizm ve İslamofobi yok olacaktır” dedi.