Yad Vaşem`e 25 milyon dolarlik bağiş

Yad Vaşem Holokost Şehitleri ve Kahramanları Anma Kuruluşu tarihteki en büyük bağışını dünyanın en zengin Yahudisi kabul edilen Amerikalı milyarder Sheldon Adelson`dan alacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Sheldon Adelson ile eşi Miryam’ın Yad Vaşem’e yapacağı 25 milyon dolarlık bağış, Nobel Barış Ödülü adayı Eli Wiesel, Başbakan Ehud Olmert ve Eğitim Bakanı Yuli Tamir’in de katılacağı bir törenle teslim edilecek. Bu bağış, Yad Vaşem’in uluslararası Holokost eğitimine, Holokost için düzenlenen internet araştırmalarına ve Yeni Holokost Tarih Müzesi’nin muhafaza edilmesine katkıda bulunacak. Boston’da fakir göçmen bir ailenin çocuğu olan 73 yaşındaki Sheldon Adelson, hayatını Las Vegas’ta ve günümüzde ise Çin’de büyük otel ve kumar mülkiyetleri kurarak kazandı. İsrail asıllı olan eşi Miryam Adelson ise bir fizikçi. Geçen ay Forbes Dergisi’nde yayımlanan bir listede Adelson, 20 milyar dolarlık servetiyle dünyanın beşinci en zengin kişisi olarak açıklandı. Forbes’te, Adelson’ın servetinin saatte 1 milyon dolar arttığını açıkladı. Bir başka deyişle, Adelson’ın Yad Vaşem’e yaptığı bağış kendisinin günlük geliri ile aynı miktarda. Adelson, tıbbi araştırma kuruluşlarının yanı sıra Yahudi ve İsrail kuruluşlarına da önemli miktarlarda katkıda bulunuyor. Kendisi ayrıca Washington Holokost  Müzesi icra komitesi üyesi.
Adelsonlar, Yad Vaşem’e  yaptıkları bu bağışın Holokost’un anısına, Yahudilerin, çocuklarının ve torunlarının geleceği olan Kudüs’e ne kadar önem verdiklerinin kanıtı olduğunu söylediler. Yad Vaşem’in bütçesinin yarısı Eğitim Bakanlığı’ndan kalan yarısı da özel bağışlardan karşılanıyor. Yad Vaşem Başkanı Avner Shalev, Adelson’ın bağışının Yad Vaşem’e çok büyük bir katkı sağlayacağını söyledi. Shalev, Holokost sonrası İsrail Devleti’nin varlığının önemini dünya liderlerine anlatmak konusunda Yad Vaşem’in çok önemli bir araç olduğunu ve Adelson’ın buna destek verdiğini sözlerine ekledi.