Lübnan`da uranyum iddiasi yalanlandi

Hamas, Filistin`e yönelik batı yaptırımlarını sona erdirmek için geniş tabanlı hükümet çözümüne yöneliyor. İsmail Haniye`nin yerine gelecek aday belirlendi, fakat resmi açıklama yapılmadı. İsrail Hamas`ın kendisini tanımaması durumunda yaptırımların devam edeceğini, Hamas ise yaptırımlar sona erdirilmezse Haniye`

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İtalyan Devlet Televizyonu RAI’ın, İsrail’in  Lübnan Savaşı’nda uranyum kaynaklı silah kullandığını öne sürmesinden sonra, Türk Dışişleri Bakanlığı, Türk askeri kaynakları ve İsrail Ordusu bu iddianın doğru olmadığı açıklamasını yaptı

Türk Barış Gücü’nün Lübnan’daki görev bölgesi Khiam’a ulaşmasından kısa bir süre sonra bölgede radyoaktif kalıntılar olduğuna dair haberlerin çıkması endişe yarattı.
İtalyan Devlet Televizyonu RAI, Güney Lübnan’da Türk Barış Gücü birliğinin konuşlandığı bölgede, İsrail’in attığı Bunker Buster bombalarından kaynaklanan radyoaktif kalıntıya rastlandığını öne sürdü. Haberi hazırlayan İtalyan muhabir, bölgeye bizzat gittiğini ve topladığı bombalardan kaynaklanan kalıntıların ve toprağın laboratuarlarda test edildiğini ve radyoaktif maddeye rastlandığını belirtti.
Diğer taraftan Türk Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili iddiaları yalanladı. Bir üst düzey yetkili, bu tür olumsuz haberlerin kasıtlı olduğunu savunarak şunları söyledi: "Bazı çevreler, Lübnan’daki Barış Gücü’nün misyonunu başarısızlığa uğratmak, bölgeye asker göndermiş ülkelerin kamuoyunda endişe yaratmak için yalan haberler yaymaya çalışıyorlar. Bu çevreler, bölgede bir belirsizlik yaratma amacındalar. Türk Birliği’nin görev yeriyle ilgili uzmanlar önceden gerekli incelemeyi yapmışlardır."
Türk askeri kaynakları da görev yapılan bölgede radyoaktif buluntu olduğuna dair herhangi bir bilgilerinin olmadığını söylediler.
Konuyla ilgili olarak İsrail Ordusu da bir açıklama yaptı ve iddiaları yalanladı. İsrailli askeri yetkililer Lübnan Savaşı’nda uranyum kaynaklı silah kullanmadıklarını belirttiler.