Olmert: ‘İran nükleer silahlar için gerekli teknolojiye erişmemeli`

Geçtiğimiz pazartesi günü Beyaz Saray`da İsrail Başbakanı Ehud Olmert`le görüşen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, İran`ın nükleer hırsından vazgeçmesi için tüm dünyaya birleşme çağrısında bulundu. Olmert de Bush`u bu konuda desteklediğini belirterek, İran`ın nükleer hırsları içi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı görüşmenin ardından muhabirlere verdiği demeçte, “İran’a ‘Eğer daha fazla ilerlerseniz tecrit edileceksiniz’ mesajını vermek amacıyla tüm dünya birleşmeli. Tecrit edilmenin ilk adımı ekonomik yönden olacak” açıklamasını yaptı.
ABD başkanı, İran’ın yalnızca Amerika ve İsrail tarafından değil, tüm dünya tarafından tecrit edileceğini anlaması gerektiğini söyleyerek, “İran’ın nükleer hırsı dünyanın ilgi alanında değil. Eğer İran nükleer silahlara sahip olursa hükümetin dengesi bozulur” dedi.
Bush’un İran’la anlaşması diplomatik olmakla birlikte, BM’nin uranyum zenginleştirmesine karşı önlem almasını içeriyordu. BM yetkilileri birkaç haftadır İran’ın nükleer gelişimini engellemek amacıyla çözüm arıyordu.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise İran’ı “bağnazlık ve radikalcilikle” suçlayarak ABD’nin bu konudaki çabalarını desteklediğini belirtti. Olmert Tahran’ın nükleer bomba geliştirmek için gerekli olan “teknolojik eşikten geçmesine” izin verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Beyaz Saray’da Bush ile yaklaşık 45 dakika görüşen Olmert, ABD Başkanı’nın İran’a karşı duruşunu takdir ettiğini belirterek, “Görüşmemizde İran’ın rolünün büyük olduğu gayet açık. Bu çok ciddi ve önemli bir konu. Toplantıyı içim rahat olarak bitirdim” yorumunu yaptı.
Olmert Tahran’ın ‘İsrail haritadan silinmeli’ demecine gönderme yaparak konuşmasına, “Tüm dünya bunu durdurmak için güçlerini birleştirmeli. Bu her ülkenin sorunudur. Başkan Bush’un bunu engellemek için elinden geleni yapacağına inanıyorum” sözleriyle devam etti.
İkili, Filistin sorununa yönelik  bir önceki görüşmelerinde aldıkları kararları yineledi. Bush, iki liderin görüşmesinin şart olduğunu ifade ederek, Filistin hükümetinin Yol Haritası’na ve Dörtlü’nün İsrail’in ve önceki anlaşmaların tanınması ile silahsızlanmasını içeren şartlarına uyması gerektiğini belirtti.
Olmert, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile ciddi müzakere etmeye hazırlandığını ve Abbas’ın da İsrail ile görüşmesi için elinden geleni yapacağını dile getirdi. İsrail başbakanı Yol Haritası’na uyan ve Dörtlü’nün (Amerika, AB, BM ve Rusya) şartlarını kabul eden yeni bir Filistin hükümetinin kurulmasını umduğunu da ifade etti.
Olmert ayrıca ABD ile İsrail’in son birkaç hafta içinde Filistin ile yapılması muhtemel konferans üzerine fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi. İkili konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, bunun Filistin’e karşı çıkmak amacıyla yapılan uluslar arası bir toplantı olmayacağını da sözlerine ekledi.
ABD’nin İsrail’den Gazze’de askeri bir operasyon düzenlemesini talep edip etmediği sorusuna Olmert, bu yönde özel bir isteğin olmadığı; fakat bunun görüşüldüğü yanıtını verdi.
Bunun yanı sıra Olmert, ABD’yi Irak’taki operasyonlarından dolayı methederek bu hamlenin Ortadoğu’daki istikrarı sağladığını söyledi.