Olmert, ABD`de Demokratlarin tepkisini çekti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve ABD Devlet Bakanı George W. Bush`un Beyaz Saray`da yaptığı 45 dakikalık görüşmede, Olmert`in politik gündemiyle ilgili bir sonuca varılamadı. Irak savaşı ve İran`ın nükleer tehdidi ise, konuşulan ana konular oldu. Olmert`in Irak konusundaki yorumları demokratların tepkilerine yol açtı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
13 Kasım Pazartesi günü Beyaz Saray’da yer alan ve 45 dakika süren George W. Bush- Ehud Olmert görüşmesinde Olmert’in gündemine pek değinilmezken, İsrail Başbakanı, Ariel Şaron döneminden bir tabuyu yıkarak, Irak hakkında İsrail’in görüşlerine dair açıklamalar yaptı.  Şaron, ABD’nin Irak’a yaptığı operasyonlardan İsrail’in de suçlanmaması için, Irak konusundaki görüşlerini dile getirmemeyi tercih etmişti.
Olmert, ABD’nin Irak’tan askerlerini geri çekmesine karşı olan ülkelere yöneleceğini açıkladı.  Olmert geri çekilmeyi istememesinin nedenini, İsrail ve Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır’ın, Irak’ta  ABD ordusunun bulunmasını, ülkede aşırı Şii bir hükümetin yönetiminde olmasına ve bölgeye deneyimli teröristler doldurması tehlikesine karşı tercih ettiklerini belirtti. Bu açıklamalarıyla ABD’nın politik çelişkilerinde Bush’un tarafını tutmuş olan Olmert, geçen hafta ön seçimleri kazanan ABD’li Demokratları karşısına almış oldu. 
Ülkelerinde yer alan siyasi sorunlara da değinen Başkan Bush, yeni Kongre’nin kurulmasıyla ilgili sorunlara değinirken, Olmert de üst düzey yetkililerin, hükümetin yeni bakanı Avigdor Lieberman’ı ziyaret etmeleri ricasında bulundu.  Filistin konusuna da değinen ikili; iki devletli çözüm, Filistinlilerin Yol Haritası’na ve Ortadoğu Dörtlüsü’ne (ABD, AB, Rusya ve BM) uyması, teröre son vermesi ve İsrail’i tanıması üzerine görüştü. 
Olmert’in pazartesi yaptığı konuşmada Irak’daki operasyonu övmesi Demokratlar tarafından tepkiyle karşılandı. Beyaz Saray’da Bush’la yaptığı konuşmada Olmert, ABD’nin Irak operasyonun Ortadoğu’ya bir denge getirdiğini belirtmişti.