2. Limmud Kültür Festivali`nin ardindan…

Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören Limmud Kültür Festivali bu yıl 11-12 Kasım tarihlerinde gerçekleşti. Yurt içinden ve yurt dışından konusunda uzman konuşmacıları dinlemek üzere güne katılanlar hem öğrendiler hem eğlendilerEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
11 - 12 Kasım tarihleri arasında ikincisi düzenlenen  Limmud  bu yıl da büyük ilgi gördü.  Yaklaşık 950 kişinin katıldığı etkinlikte Pazar günü açılış ve  tanıtım konuşmasını Yael Saranga  ile Yoel Levi gerçekleştirdi.  Limmud “Öğrenme Festivali”nin ilki 1979 yılında İngiltere’de yapıldığını ve  günümüzde her yıl dünyanın 13 ülkesinde gerçekleştiğini vurgulayan  Saranga ve Levi,  Limmud’un kelime anlamından, amacından söz ettiler ve konuşmacıları tanıttılar.
Gün süresince konuşmacıları dinlemek, sanatsal faaliyetlere katılmak, eğlenmek, öğrenmek  üzere bir odadan diğerine  koşuşturan katılımcılar, yaklaşık her katta oluşturulan “cafe”lerde bilgi alışverişlerini sürdürdüler.
Etkinlik sonrasında  yeniden büyük salonda toplanan katılımcılar, gün süresince yaşananların ekrana yansıtılmasının ardından, dans gösterisi, UÖML korosu, İzzet Bana’nın Limmud’da hazırladığı ve çalıştırdığı skeç ve Sefarad Müziği dinletisi  ayrıca  Yinon Muallem’in kısa sürede eğitimini verdiği perküsyon sunumunu izlediler.
Birlikte yenilen akşam yemeğinin ardından Limmud, Geveze Show, Cenk Rofe Konseri, dans ve müzikle son buldu.

Konuşmacılar Limmud için ne dediler…

Thomas Price • Limmud Türk Yahudi Cemaati için çok güzel bir etkinlik. Organize edenler ve çalışanlar çok başarılılar.Dünya’da daha birçok Yahudi Cemaati’nde de yapılmasını diliyorum. Daha önce de başka ülkelerde benzer etkinliklere katılmıştım.

Michal Bardavid • Çok başarılı bir etkinlik. Gelenler de istekli, bilinçli, tercihlerini yapıp da gelmişler.Gelenleri takdir ediyorum. Konuşmacılar da kendi konularında uzman kişiler, bilgilerini insanlarla paylaşmaya hazırlar. Limmud’u çok güzel bir organizasyon olarak görüyorum. Faydalı ve çıkan sinerjinin de süper olduğunu düşünüyorum.

Sami Kohen • Geçen sene yurt dışında olduğumdan katılamamıştım. İlk kez tanıştım, çok etkilendim. Çok iyi bir organizasyon. Gençleri candan tebrik ediyorum. İçerik olarak da Limmud kelimesine uygun  hatta onu tamamlayan bir zenginlik içinde . Adeta her konuda bir eğitim tezgahı kurulmuş ve insanların ilgisi ve coşkusu  beni çok etkiliyor. Sadece gençlerin organizasyonu değil, iyi sonuç vermesi,  halk tarafından benimsenmesi fevkalade iyi. Bu toplumun geleceği ve kültürel açıdan yükselmesi açısından Limmud’un katkısı çok önemli.

Prof. Dr. Henri Barkey • Çok başarılı bir etkinlik, katıldığıma çok sevindim. ABD’den geldim. Böyle olacağını düşünmemiştim. Geçen sene davet etmişlerdi ancak gelememiştim.

Moiz Benezra • İyi ve kötü yanlarını söylemek için çok erken. Mükemmeliyetçi bir gözle bakıldığında,  daha iyi olabilir miydi? Bilemiyorum.

Viki Habif • Konuşmalara pek katılamadım ancak genel olarak insanların suratları iyiydi. “ Ay  bunu göremedim, keşke ona da girseydim” gibi bir telaş var. Herkes çok iyi ev sahipliği yaptı. Çok uzun zamandır görmediğim kişilerle karşılaştım. Bir başka konuda konuşma yapmak üzere yine gelirim.

Feri Elhadef • Çok derin, çok ilgi çekici konular var. Tek problem dinlemek istediğimiz konuların aynı saatlere denk gelmesi. Çok büyük bir özveri ve çok büyük bir çalışma yapıldı. Kutluyorum.

Clive Lawton • Mükemmel bir gün.  Bütün dünyada olduğu gibi burada da hevesli, farklı yaşlardan öğrenmeye açık birçok Yahudi bir arada bu çatı altında, buluştu. Yahudilikle ilgisi olanlar veya olmayanlar, dini bütünler hepsi bir arada Yahudilikle  ilgili kültürel bilgi almak için buradaydı. Yahudiliği öğrenmek bütün dünyadaki Yahudilerin yapması gereken bir olay.  Bütün Yahudiler bu sorululuğu taşımalı.

Avi Alkaş • Etkileyiciliğini sürdürüyor. Limmud’un cemaat içinde hareketlenme yaratacağına inanıyorum. Katılımcılar kadar çalışanların da bundan keyif aldıklarını gördükçe, yılda bir kere yetmeyeceğini düşünüyorum. Seçenek çokluğunun verdiği mesajı iyi algılamak lazım. Katılımcılar birden fazla yere gitmek istiyor ancak gidemiyor. Bu da öğrenme dürtüsünü, duygusunu pekiştirecek. Bunun da cemaatimize farklı yararlar sağlayacağına inanıyorum. Buradan çıkan sonuçların cemaat idarecileri tarafından da iyi değerlendirileceğini düşünüyorum.

Katılımcılar
ne düşünüyorlar…
 

Mordehai  Amihai • Çok etkilendim. Yahudi Kültürünün zenginliğini sunulması ve  bunun bir parçası olmaktan gurur duydum.  Güzel bir tecrübe. Limmud’u  organize edenleri kutluyorum. 

Belkıs Benhabib • Limmud’dan çok memnunum. Tek sıkıntım;  her an her yerde olmak istiyorum ve olamıyorum. Hep bir konuşmaya girerken başka birini kaçırıyorum. Ama hayat  da böyle değil mi? her sene devam etmesini diliyorum.

Dan Vanştayn • Limmud  bir açık büfe gibi tabağına çok şey alıyorsun , çok yiyorsun. Çok keyifli, çok  lezzetli, çok da gerekli.

Rıfat Hasan • Cemaatimize yeni bir çığır açtı diyebilirim. Ve gerekli bir çığır. İhtiyaçtan doğuyor. Fevkalade bir başarı. Her görüşe de yer vermesi olayı daha da farklı kılıyor.

Dr. İzak Pardo • Hem başarılı, hem başarısız. Organizasyon fevkalade. İnsanları bir araya toplaması da olumlu. Fakat konular benim açımdan çok doyurucu değildi.

Benjamin Avayu • İlk defa katıldım. Çok hoşuma gitti. Her zaman katılmayı düşünüyorum. Hatta şimdi İzzet Bana ile yaptığımız küçük çalışmamızı sahneleyeceğiz.

Suat Haviyo • Limmud’da karşıma hep güzel sürprizler çıkıyor. Sahneye bile çıkacağım… Her şeyi bırakıp geldik.

Esti Haviyo • Limmud’da çok eğlendim, çok da öğrendim. Özellikle Clive Lawton’un konuşmasından çok etkilendim. Her geldiğim sene daha iyi ile karşılaşıyorum. Organize ve başarılı.

Max Maçoro • İkinci sene katılıyorum. Maalesef 4LJ programa katılabiliyorum. Organize edenlere teşekkür ederiz.

Marsel Mevorah • İlk kez katılıyoruz, keşke geçen sene de katılsaydık. İleriye dönük çok güzel deneyimler edindik. Limmud günlerinin fazlalaştırılmasını diliyoruz.

Rakel Mevorah • Çok yararlı, çok memnun kaldım ve etkileyici buldum.

Rıfat Saban • Muhteşem bir gün geçirdik. Bekletimin çok üstünde  çok kaliteli bir aktivite. Bu kadar kalabalığı barındırmak ve organize etmek çok güçtü ama başarıldı. Çok üstün bir kültür seviyesini yakaladığımızı düşünüyorum